Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Muzeális könyvtári felszerelések - 3. Wlassics-terem a Halisban

A 2001-ben elkészült nagykanizsai könyvtárpalota új berendezésekkel, bútorzattal nyitott.
Az a könyvtári tárgyi világ azonban, amit addig használtunk, megszoktunk, szintén jött velünk az új épületbe. Arra törekedtünk, hogy az olvasók által használt terekben csak az új polcokat, bútorokat, eszközöket lehessen látni, használni.
Nem szerettük volna azonban a múltat végképp eltörölni. Az épület kanizsai várat idéző "bástyájában", a 2. szinten a helyismereti állományunkat a korábbi bútoraink egy-egy példányára helyeztük el, a teret az addig használt bútorokkal rendeztük be. Apróbb eszközeinket is itt mutatjuk be (katalóguscédulát készítő stencilgép, mechanikus forgalomszámláló, írógépek, hangfalak, feliratok stb.).
A termet a könyvtárunk névadásakor többek által javasolt, de a névadási versenyben Halis Istvánnal szemben alulmaradt Wlassics Gyuláról (vallás- és közoktatás-ügyi miniszter) neveztük el.
Ez a tér ma is kedves hangulatú része könyvtárunknak. Az itteni bútorokból került már időszakosan a bejárathoz is néhány bútor és eszköz. Ezekből lett pl. évfordulós eseményünkre felépített retro enteriőrünk is.
A két fokozatos fellépő, a székek egy rész, néhány polcunk is helyi kivitelezők munkáját dicséri. (Czupi Gyula)

     

 

Megjelent: KIT
2019. november 5.
Link e hírhez

<< Előző (2. oldal)
/3