Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.H  A  L  I  S     O  N  L  I  N  E 

Helyismereti és Történelmi Tájékoztató Pont

Jelenleg  Benke Dániel és Kardos Ferenc a tájékoztató könyvtáros e részlegen. E-mail: infoc@nagykar.hu

Keresse könyvtárosát!

 
Megújul a Wlassics Helyismereti olvasóterem!
Bizonyára minden olvasónk észrevette a nagy “rendetlenséget” a Wlassics Gyula nevét viselő helyismereti olvasóteremben. 2013-ra egy megújult, de a régi könyvtári bútorokkal szolgáló, a korábbinál sokkal több olvasóhelyet biztosító helyismereti termet alakítunk ki, melynek fő látványossága a Sugár úti könyvtári otthonunkat megidéző galériaelem s fölötte a korabeli galériás olvasóterem képe. A terem alkalmassá válik így arra is, hogy iskolai osztályoknak tarthassunk benne hely- és honismereti órákat.
Ez az átalakulás azonban türelmet igényel helyismereti kutatóinktól és olvasóinktól is. Köszönjük!
 
 

Digitális tartalmak Nagykanizsa, Zala történetét kedvelőknek

 
Tarnóczky Attila várostörténeti adatbázisában a nagykanizsai utcák, terek, házak története olvasható, most már utcákkénti keresési lehetőséggel is. Különös értéke e gyűjteménynek, hogy a kanizsai, zalai helyismereti irodalomból, a Thúry György Múzeum adattáraiból, a Halis István Városi Könyvtár által digitalizált Zalai Közlönyből, Zalából, saját gyűjtéseiből és magánemberektől származó információkból összegyűjtött anyagból egy ellenőrzött, hitelességre törekvő, folyamatosan frissülő és pontosuló adatbázis jött létre. Aki Nagykanizsán jár-kel, az itt látható információk tömör, egy-egy kis táblára kiférő megfogalmazásaival sok kanizsai ház falán is találkozhat. 
 
Az adatbázis a példás kanizsai nevét viselő könyvtár által meghirdetett névadó pályázat nyomán jött létre és Halis István születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett 2005-ös Halis-év-ben került bemutatásra. Az adatbázisban életrajzi vázlatot és a rá emlékező rendezvényekről és műveiről olvashatunk.
 
Zala legrégibb, a kanizsai vasúttal egyidős hetilapja, mely az első időkben (1862-től 1873-ig) Somogy-Zalai Közlönyként a szomszéd megyéről, így többek közt az akkor még somogyi Miklósfáról, bagoláról is tudósított. Nagy Csaba tanulmányából  tudjuk, hogy az első szám 1862. július elsején jelent meg először, Wajdits József kiadásában és nyomdájában. Apjának, Wajdits Jánosnak már 1832-től könyvkereskedése, könyvkötészete és kétezer kötetes kölcsönkönyvtára volt Nagykanizsán.
 
 
Beszélgetős-teázós alkalmakat tartunk, ahol egy-egy történeti témakörhöz kapcsolódóan mindent érdekes, korrekt, élményt adó könyvet, filmet, cikket, internetes helyet bemutatunk, amit kínál a könyvtár s közben körüljárjuk a témához tartozó korszak kérdéseit. A teaházakat két huszonéves történész-könyvtáros: Benke Dániel, Musztács Krisztián,
 illetve Kardos Ferenc (kardosferenc@gmail.com) vezeti. Az első évadról bővebben itt tájékozódhat!