Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
919.64 KB
2010-09-22 09:57:29
 Zalai Hírlap 2010 09 21 220sz 07old - Az ötvenes évek olvasóit várják.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
185
510
Zalai Hírlap 2010. szeptember 21. 220. szám 7. oldal - Az ötvenes évek olvasóit várják


A cikk szövege:

Az ötvenes évek olvasóit várják
Jövőre jubilál a Halis István Városi Könyvtár
Nagykanizsa (hba) - Az \'50-es évek olvasóit keresi a jövőre jubiláló Halis István Városi Könyvtár. A kor tanúinak emlékei alapján az elmúlt 60 évre jellemző sarkokat alakítanak ki a Kálvin téri főépületben.
2011-ben kettős jubileumot ünnepel a könyvtár: elődje 1951-ben kezdte meg működését az Ady utcán, s fél évszázadra rá, 2001-ben vehették birtokba a Kálvin téren épült, a kor követelményeit maximálisan kielégítő palotát - tudtuk meg Czupi Gyula igazgatótól. Ennek kapcsán szeretnék a mostani olvasók számára is tapinthatóvá tenni az elmúlt 6 évtized könyvtári munkáját, megidézve az ötvenes és az azt követő évek szellemiségét. Az elkövetkező időszakban a bibliotéka főépületében egy-egy évtized kapcsán korhű könyvtári sarkokat alakítanak ki, régi bútorokkal, s hagyományos katalógusrendszerrel. Ám mivel a mai kor emberének csak hallomás, legfeljebb írott dokumentumok alapján vannak emlékei - az ötvenes évekről pláne -, ezért jobbára azon olvasók élményeire támaszkodhatnak csupán, akik az 1951-es nyitás után már az Ady utcai épület rendszeres vendégei voltak.
- Várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen mesélnének arról, hogyan zajlott a könyvtárhasználat, a kölcsönzés - mondta Czupi Gyula. -Az akkori politikai berendezkedés ugyanis a könyvtárat ideológiai eszközként, egyfajta népnevelőként fogta fel, és szerette volna ellenőrzése alatt tartani azt is, hogy mit olvasnak az emberek. A korabeli szaksajtóban például a polgári és a szocialista katalógusrendszer gyökeres különbözőségéről is olvashattunk.
Korhű könyvtári sarkokkal idézik meg a letűnt évtizedek atmoszféráját
Az első, az ötvenes éveket idéző könyvtárbelső kialakítását már meg is kezdték. Ehhez korabeli bútorokat, könyveket, katalógusszekrényt, s katalógust használtak.
Mindemellett folytatják tavaly kezdett gyűjtésüket, melynek eredményeként Somogyi Győző grafikus elkészíti Nagykanizsa madártávlati képét. Ez is jövőre, az évfordulóra valósul meg. Az akció jól áll - de természetesen folytatják a továbbiakban is.

Insert failed. Could not insert session data.