Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
2.04 MB
2024-05-10 11:06:59
 Zalai Hírlap 2024 05 08 106sz 05old - Magyar vadászrepülők hőstettei.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
12
77
Zalai Hírlap 2024. május 8. 106. szám 5. oldal

Magyar vadászrepülők hőstettei

Molnár László főhadnagyot mutatta be a Hadak útján legújabb előadása
Pozsgay Gyula, Huszár András, Benke Dániel könyvtáros és dr. Pozsgay Péter az előadás után Fotó: Osvald Gábor
NAGYKANIZSA Pozsgay Gyula grafikus és dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy előadáson beszélt vitéz nemes Molnár László főhadnagyról, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
A két vendég a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében érkezett a városba. Kiderült: csak névrokonok, s emellett még az érdeklődésük kapcsolja össze őket.
A Sopronban élő ügyvéd, dr. Pozsgay Péter rávilágított: Molnár László csupán 23 éves volt, amikor hősi halált halt, de ő sem hősként született. Húsvér ember volt, akit diákként kiváló tanulmányi eredmény, a sportok iránti szeretet és olykor csínytevések jellemeztek. Miután felvételt nyert a légierő kötelékébe, minden alkalmat megragadott, hogy repülhessen, és türelmetlenül várta első bevetését a keleti fronton. Tehetsége és kivételes bátorsága miatt emelkedett ki társai közül, és vált hőssé, példaképpé.
A tatabányai Pozsgay Gyula két, a témába vágó képregényt jegyez: „Az Öreg Tigris" című a nagyapja légi harcát örökíti meg, míg „Az ifjú Oroszlán" Molnár László főhadnagy életéről szól. A művek Franciaországban és Hollandiában nagy sikert arattak. A tatabányai grafikus munkái révén a szemben álló felek bombázóit és vadászgépeit is megismerhetik az olvasók.
- Volt alkalom, hogy Molnár László egymaga 30 szovjet géppel vette fel a harcot, de az amerikaiak részéről ennél nyomasztóbb túlerővel is találkozott - mesélte Pozsgay Gyula. - A magyar pilóták nem hátráltak meg, hiszen miután a harcok elérték az ország területét, már a szülőföld védelmében repültek. Tisztában voltak vele, hogy minden egyes lelőtt repülővel magyar életeket óvnak meg.
A két vendég a Batthyány-gimnáziumban rendhagyó történelemórát tartott, majd következtek a felnőttek a Halis-könyvtárban, ahol a sorozat szervezője, Huszár András köszöntötte a jelenlévőket.
Itt dr. Pozsgay Péter rávilágított: szerencse, hogy sok hiteles forrás maradt fenn vitéz nemes Molnár Lászlóról.
- Rendszeresen írt leveleket szüleinek, illetve kiképzőjének, részletesen elmesélve légi harcait - mondta. - Számos fotó is van róla, hiszen nagypolgári családból származott. Akkoriban a pilóták köztiszteletben álltak, az újságok is gyakran irtak róluk. Erre rá is szolgált az Oroszlán becenévre hallgató Molnár László, hiszen egyedüli magyar vadászpilótaként egyetlen bevetés során négy ellenséges gépet lőtt le. Hősi halála pillanatában ő volt a legeredményesebb magyar vadászpilóta. Posztumusz Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érmet adományoztak neki, mely kitüntetést mindössze 22 magyar és egy német katonatiszt érdemelt ki a világháborúban.
Pozsgay Gyula a szemben álló felek céljait ismertette a rendezvényen. Elmondta: a magyar és német vadászrepülőgépek elsődleges célpontjai a szövetséges bombázók voltak, de mivel ezek maguk is komoly tűzerővel rendelkeztek, olyan fegyver kellett ellenük, amely rövid idő alatt képes jelentős károkat okozni. Nagy kaliberű gépágyújuk biztositotta számukra ezt, mivel ebből már néhány jól irányzott lövés is elegendő lehetett egy négymotoros nehézbombázó megsemmisítéséhez. Az amerikai bombázókat kísérő vadászgépek célja pontosan ennek megakadályozása volt, így fegyverzetük javarészt géppuskákból állt, hiszen ezek is elegendőnek bizonyultak
ahhoz, hogy súlyos károkat okozzanak a támadó magyar és német vadászgépekben.
- Egyenlőtlen küzdelem volt - fűzte hozzá. - Az ellenséges erők hatalmas számbeli, illetve a háború utolsó szakaszában már technikai fölényben is voltak. De a magyar pilóták nem rettentek meg a veszélytől, sok esetben az utolsó töltényig harcoltak, esküjükhöz híven, a hazáért mindhalálig. Mindegyik Puma pilóta hihetetlen hős volt!
A helyszínen az „Oroszlán a pumák között" című könyvet kínálták, amely vitéz nemes Molnár László főhadnagy életét mutatja be. Pozsgay Gyula képregénykötetéből is több példány talált gazdára, amelyet az alkotó dedikált, sőt kérésre örömmel illusztrált is.
Érdekességképpen az érdeklődők megtekinthették a hős vadászpilóta lezuhant gépének egyes darabjait, amelyek közül a magassági kormány hátsó része rendkívül jó állapotban maradt fenn. BB
Az ifjú Oroszlán című képregény Molnár László főhadnagy életéről szól
Reprodukció: Szakony Attila