Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
19.8 MB
2024-06-07 14:00:51
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
26
48
Zala 1949. 147-149. szám június


Zala III.

A nagykanizsai egyesült baloldali front hivatalos lapja. 1945. okt. 2: Demokratikus politikai napilap, 1950. okt. 22: Az M[agyar] D[olgozók] P[ártja] Zalamegyei Pártbizottságának napilapja, 1956. jan. 1: A Magyar Dolgozók Pártja Zala megyei Bizottságának lapja.
Nagykanizsa, [1950. okt. 22: Zalaegerszeg.]
1945. ápr. 7. - 1956. okt. 28.
Megj. hetenként hatszor.
Szerk. Soltész Imre, 1945. ápr. 20: Bencze Jenő, 1949. jan. 4: Szántó Jenő, 1953. okt. 16: Vasvári Ferenc, [1954. aug. 10]: Benkő Károly, 1955. júl. 7: szerk. biz.
Kiadó: [1956. jan. 1]: A Magyar Dolgozók Pártja Zala megyei Bizottsága és a Megyei Tanács.
Nyomda: [1956. jan. 1]: Zala megyei. - 2 rétnagyság (50 cm magasságig)


A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

A nagykanizsai városi és járási aktiva egyemberként követi a Központi Vezetőséget és Rákosi elvtársat — gyűlölettel fordulnak el Rajk és áruló trockista bandájától
A. nyirádl bauxitbánya túlteljesítette a felajánlást a Szakszervezeti Világszövetség kongresszusára
54. évfolyam 147. szám.
ABHaBasassam
Nagykanizsa, 1949. Junius 28. kedd
Ára 60 ffflór
A gabona beadási ára változatlan marad
Többet kapnak gabonájukért, akik közvetlenül cséplés után teljesítik a kőtelező terménybeadást
A s&abad úraKaí Később állapítják meg
A minisztertanács foglalkozott a búza'', a rozs a kétszeres, az árpa és a zab árúnak megállapításaival.
A tcrmehybeadási kötelezettség teljesítésére beadott buza (>() forint, a rozs ós kétszeres 51 forint, az árpa .">() forint, a zab 50 forintos áron kerül átvét cin1. A lx-adásra kerülő galíonafélék árai tehál
a tavalyival azonosak.
A kötelező tcrménylxadás ntán az állam jutalmat fizet. Aki augusztus 13-ig beadja gabonáját, »7, öl forintoi, aki szeptember H-ig adja be. kél forint jutalmai kap mázsánkul.
L''gyanesak jutalmat fizet az állani a megvételre felajánlott szabad gabona után is, mely-
nek árát később fogják megállapítani.
Mig a buza világpiaci ára minisztertanács által megállapított áraknál lényegesen alacsonyabbak és állandóan csík, addig a magyar népi deino krácia állania áldozatvállalás árán is tartja a^lávalyi beadási gabonaárakat. 1
A PRAVDA NAGY CIKKE
az amerikai kiilpolitípisi vereségéről
A Pravda. vasárnapi száma y Truman dicccksz/k{ cimii c*k-kébön T rum innak, a külügyminiszteri turnus jmrist ülésszakául kapcsolatl>an tett nyilatkozatával foglalkozik. Tru-nian nyilatkozatának alapvető következtetése, hogy a külügyminiszteri tanács pálosi ülésszakának eiedményoit - arra basznál,}», hogy azv Egyesült Államok »külpolitikai irányzatának helyességét« bizonyítja. Ez a következtetés oly távol áll az igazságtól, mint ég a földtől. Az igazság az. bőgött ^¡¡lu>ji/htr/llszlen tanács Párisifan csak azért hozhatott határozatokat. mert a nyugati hatalmak képviselői kénytelenek voltak lemondani a szokott irányvonalukról.
Truman nyilatkozatát azért fordította ^hreklámozásra, hogy; elkendőzze álláspontja ideiglenességét ós v •
álcázza az amerikai kiUpolitika csődjét.
Truman nyilatkozata elferdíti azokat a szempontokat, ame-lvok lehetővé tették a párisi ülésszak számára, hogy az osztrák kérdésbon megegyezés jöhotott létre.- Kétségtelen, hogyha
rz m aj állapodó* megtör-tenhetni, az ehhez nziiksú-ges előfeltétel aluli a Szovjetunió teremt rítt c meg.
Hogy ^az osztrák problémával való tárgyalást lefejezték, kizárólag azért törtjnlíofcett inog, mert a szovjet javaslatokat elfogadták — ez azonban Truman nyilatkozatával ellentétben áll." A külügyminisztori tanács hasonlóképpen hozott'' döntést a Jugoszlavia és Ausztria között levő vitás kérdésbon; is. Amerika az Ausztriával szemben támasztott jugoszláv területi igényeket már jóval ^ a külügyminiszteri - tanács ülésszaka "előtt igyeklfzett Jugoszlá-szláviával megbeszélni.
Ezef) a., tanácskozások a Szovjetunió háta mögött folytak le.
Érthető,'' hogy a "Szovjetunió kormánya nem. vállalhatja a felelősséget az ilyen színfalak
mögött lofolyt tanácskozásokért.
Ezek a tények — ¡rja a Pravda. — Jie kell látnia Truman elnöHnek. hogv a kü l ügy min iszterrk pafiü ülésszakáról sző''ú mjitat---hozni i tigy ábrázolja Jenije ke t. mint a görbe!ükör a oh ("óságot.
A külügyminiszterek párisi értekezlete a hidegháború szervezőinek, veresnél jelenti.
igazzá feli ;tV. az érv, hogy
w ''S:oOj\''fnní<> nt''f/W nem felieriürgyotm
Ez valólxm nagy diadhf a UCKC es a nemzetközi cgylttr-hniködés hivői ''és védelmezői számára és arra, hogy a hidegháború szervezőinek ezt a vereséget semmilven dicsek-véssel tó a tények OTferdí lésével nem lehet elhomályosítani fejeződik be a Pravda cikk».
A szovjet javaslatot fogadták
az osztrák választási törvényben
A Szövetséges Ellenőrző Tanács Bécsben, az osztrák választási törvény megvitatásában, folyó hó 24-én ülést tartott., amelyen Szviridov altábornagy, szovjot fómegbizott felhívta a tará.-s tagjainak figyelmét, hogy
idén, május végén titkos egyezmény jött léire, az OHzhák »NépjfárU képviselői én több ná;i főbűnön közölH.
A titkos megegyezés kimondja, hogy egyrészről a náci főnökök megígérték, hogy a »NépjxárW lerulötkczéséro bocsátják a vo''lt nemzeti szocialista szavazatokat, másrészről a páit mogfo-loló számú mandátumot biztosit nekik a parlamentből! és egyéb közélett fontos állásokban. A Néppártnak oz a mzö-velkezéso a náci fóbünösíikkol
x az egész osztrák demokrah " km közvéleményben osztatlan felháborodást kii tát.
Ezt a szövetséget nem lehet másnak teküiteni, mint összeesküvésnek a demokrácia ellen. Szviridov kijelentette: a Szövetséges Ellenőrző Tanács néni hagyhatja szó nélkül,- hogy a »Néppárt« ilyen durván '' megsértse az'' osztrák törvény-eket. Erre való tekintettel a.következő határozati javaslatot terjesztette be:.
A Szövetséges Ellenőrző Tanács figyelmeztesso a Néppártot, hogy a nácikat védő politikája su I^^ose jí . megsérti az osztrák nép törvényeit. A Szövetséges Ellenőrző''Tanács kérje fel az osztrák kormányt,
tegyen jelentésit a Szövetséges Tanács 1948 márciusi
„Könyörtelen büntetést Rajknak és bandájánaki
A nagybudapesti aktiva határozata
A Magyar Dolgozók Pártja njagvbudapesti aktívája értekezletet tartott, melyen. Kádár elvt........... ''
határozatainak betartásáról és végrehajtásáért,
amely az aktiv nácikra való alkalmazására, a náci bűnösök megbüntetésére ó» a náci mozgalom felszámolására vonatkozik.
A Szövetséges Ellenőrző Tanács tudomásul vette a Szovjetunió képviselőjének, Szviridov altábornagynak kijelentéseit és elhatározta, hogy a szovjot javaslatot a. politikai igazgatóság elé terjesztik.
Ugyanezen az ülésen nicg-Iték az osztrák kormány és az osztrák népi tanácsnak a »parlamenti választásokkal« •kapcsolatos törvényeit. Szviridov azt javasolta," hogy a törvényt fenntartás nét-kiil hagyják jóvá, az amerikai és francia megbízottak azonban megkfsétei-ték, hogy a terv jóváhagyását mesrakad''álvózzák. Az amerikai résziéi elóforjesztott tervek azt-mutatták, hogy az osztrák nép ömendolkezési jogának meg-sérléséi e irányulnak. Szviridov altábornagy bírálta özeket—^ javaslatokat ós határozottan ellenszegült. Több mint'' 5 óráig tartó vita után az amerikai és francia képviselőK kénytelenek volMk visszavonni javaslataikat. itt is kudarcot vallott az az amerikai kísérlet, hogv megakadályozzák a demokratikue/ választásokat. Ausztriában. A Szövetséges Ellenőrző Tanács végül elhatározta, hogy értesiti az'' osztrák kormányt, hogy az uj választási törvényjavaslatait minden korlátozás:, vagy megjegyzés nélkül jóváhagyta''.
elvtárs főtitkárhelyettes, l»i-ügvminiszter beszámolt a leleplezett trockista kémbanda ügyről. Az aktiva tomboló lelkesedéssel éltette a Pártot, Rákosi elvtársat, a Szovjetuniót, izzó gyűlölettel ilélte el az árulókat, maid határozati javaslatot fogadott cl.
A határozat rámutat arra, hogy
¡Utjk is bundája népünk s:ii>c, a Magyar Dolgozók Pártja ellen forditottá''k orgyilkos fegyverüket. "
K üggellonsigti n kel. szab at 1 munkás életünkéi, épülő szocialista jövőnket akarták nic,g-.vemmisilcni nyomorúságos egyéni érdekből. Áz értekezlet üdvözli Központi'' Vezetőségünk határozatát és követi példaképünket, Rákosi elvtársat, aki példái mutatott a harcos kommtmisla. éberségből. Az ország legnagyobb párt-szervezíte neveljen kifejezi a határozat a- segilő készségei Központi Vezetőségünk és Politikai Bizottságunk elhatározása iráni, hogy ''vasszigorral .semmisiti meg az árulókat.
Azzal válaszolunk Pártunk és népünk ellenségeinek —■
hogy élen járunk a termelő munkában, a szocializmus építésében. Odaadó szorgalommal elsajátítjuk legnagyobb példaképünk, a Szovjetunió Kommunista (bolsevik) Pártjának tapasztalatait és munkamódszereit, a marxizmus-leninizmus elméletét. Pártunk vértezetél a reakciós imperializmus ideológiai befolyása el-len. Féltő gonddal ápoljuk *<s mélyítjük a hálatelt rokon szenvel és szeretetet a szocia lista Szovjetunió,és független sértünk nagy védelmezője, Sztálin elvtárs iránt.
Hálával és törhetetlen bizalommal követjük Központi Vezetőségünk és vezérünk, Rákosi Mátyás elvtárs ítmu-latásail. líleii járunk az imperialista lefolyás megsemuiisi-lésének és a szocializmus fel-épiiésének nagy harcában.
Vesszenek néjiünk, munkás-osztál}-unk, Pártunk árulói!
Éljen a szocializmus hazája, a Szovjetunió!
Eljön a világ dolgozóinak nagy vezére, Sztálin elvtárs!
Éljen népünk minden nyilt és titkos ellenségének megsemmisítője: a Magyar Dolgozók Pártja!
Éljen Pártunk és népünk szeretett vezére: Rákosi Mátyás elvtárs!«
Belgrád ma az imperialista ügynökség tőfészke
Az albán munkáspárt központi napilapja leleplezi a Tité-klikk mesterkedéseit a szocializmus tábora eiien. "V lapok szerint a. Tiló-kükk nemcsak szakitolt a jugoszláv kommunista párl hagyomá-nyaivai, de az amerikai ''imperialisták és háborús uszítók láborába szegődöll. Belgrád ma az imperialista ügynökök találkozó helye a Szovjetunió és a népi demokráciák elleni meslorkedésekben. A júdás Titó és, klikkje minden erejét latbaveti, hogy terrorral és erőszakkal próbálja Jugoszlá-
viában a proletariátus nemzetközi hagyományait kiirtani.
. Az albán lap hangoztatja, hogy a jugoszláv titkosrendőrség különféle terrorista eszközökkel akarja megfélemlíteni á népei. A dolgozó tömegek, a Ixjcsületes kommunisták és az egészséges demokratikus elemek azonban harcol nak Tito és'' klikkje elljen. Megállapítható. .hogv a legkisebb községijén is fellángolt a Tito elleni küzdelem és a dolgozó nép ereje el fogja söpörni az árulókat.
Nagy szárazság Észak-Amerikában
. A newyorki rádió jelenti, hógy az Egyesült Államok 25) államában hetek óta óriási szárazság van. Az egyes államokban az aszálykár már eddig is meghaladj!a a tizmill,ió dollárt. ~ A tejértékesitő központ vezérigazgatója kije-len telte, ha a szárazság tovább tart, a takarmányhiány, miatt súlyos tejhiánnval keil majd számolni.
i Győzött a kanadai ^ tengerész sztrájk
Á"Tztrájkoíó"kanadai tengerészek elérték első győzelmüket. A montreali rádió jelenti, hogy az angol kikötőkben horgonyozó kanadai hai ók fenge-részei újra munkába álltak, mert a ''hajótulajdonosok elfogadtak Bt tengerészek követeléseit.
Kormányrendelet ^
á mezőgazdasági "munkásnők egyenjogúsításáról
Az uj íendelet kimondja, hogy a mezőgazdasági munkásnők, ,akik eddig a második munkáorőcsoiX)itba tartoztak,-most ugyanabba a biztosítási csoportba sorolandók, mint a férfi munkaerők. Az anyasági segélyeket közvetlenül a szülés, után egy összegben kell folyósítani. Egy másik rendelet alapján a. családipótlók rendszerét bevezetik a mezögazJda— sági dolgozók egyes kategóriáiba. Az állami gazdaságok dolgozói máris jogosultak a csalá-dipótléüóa.

iwé^''ÉT fi
SZÍNHÁZ
Megnyílt
a kamaraszínház
Szombaton este telt házzal nyílott a Kanizsán vendégszereplő oécsi Nemzeti Színház kamaraszínháza a Szakmaközi Bizottság kultúrtermében. Már az cl»ö elő-adáj< bebizonyította, hogy a kisér-lc: bevált: vidéki színház is nyii-ha:- ''kamaraszínházat. ha megfelelő Kzindarabok állnak rendelkezésre. Szombaton Canin: „Ócsakavas nagyban" c. vígjátékát, vasárnap pedig Gorkij: „Kispolgárok" c. drámaiát játszották a kamaraszínházban.
Ócskavas nagyban
Amerikai korkép. Canin darabja, nai'' ez a mottója. ]Az amerikai iró vigjáték. álarcában x: _mutíatja meg a ,szabad! országot"'' Katrtit olyan előszeretettel hangoztatnak a szereplők), annak minden kor-rupiságat és milliomosainak aljas, sagát. Az üzlet —■ üzlet, a haszon erdekében megvásároljuk még a szenátus; is'' az\clnökkcl együtt — Harry ¿rock c''.ve. De — mini Paul'' Vcrral, a haladó uj6ágiró is megállapítja, — nz amerikai népet nem lehet megvásárolni, az amerikai nép megváltozott. Velenczey István játszotta az újságírót. Iga-ai „nagy szerepet" iíormált Ver-ral figurájából. Bodor Tibor élethű, akadályt nem ismerő milliomost hozott elénk, aki ''¿gy sip-ciontoiv-rugással akar mindent elintézni. Millie-t. a buta kis színésznőt — aki lassan öntudtra ébred — Móricz Lili alakította, A lTumaraszinbáz első darabjának sikeréhez nagyban hozzájárult Kautzky József. Bakos László, Véghelyi Irma és Garami Jolán. A rendezés nehéz feladatát a kis színpadon Katona Ferenc oldott? meg.
Kispolgárok
Gorkij a szocialista iró nagynéni éleslátásával. a realizmus őszinte tollával egy haldokló tár-sadalmí réteg, a kispolgár életének keresztmetszetéi rajzolja meg. \z esemény" az 1900-a* években jiVszódik, de alakjai ma is élnek. Vagy talán nem a majj korból sza-kitolta ki Gorkij Bcszemcnoy a családfő alakját, aki saját igazságának hangoztatásával, megöl minden kísérletet, amelv a fülledt kispolgári légkör szétoözlatására, felfrissítésére irányul. — Gyermekeim javáti akarom — mondja előszeretettel, s saját elhibázott életét szánja sorsul nekik. Észvesztet; indulatok, keserű életszemlélet hátborzongatóan sötét- képébe Nil é* Polja szerelmespárjának Jelenanak éüetvidámsága visz — j ha néhány pillanatra is — üde színfoltot. Tyetyerev, az eleseit ember keserű gúnyja, durva őszintesége a darab értelmét adja. Velenczey. István alakításában élmény volt. Beszemenov alakjában Bodor Tibor, Péter szerepében Kauczky József, Tatjána, a menekülni akaró, de szárnyaszegett ta. ¡nitónő alakjában Móricz Lili Aulina, az anya szerepében Peré-nyi Sári, Nil, az öntudatos munkás és Polja, a szerelmesének szerepében Váradyí György és Szent-irmay Éva, Jelena szerepében Papp Ibolya nyújtottak nagyszerű alakítást. de méltó társuk volt a darab minden szereplője.
Éva
Operett, amelyben az uj . idők szelleme ''csifyan meg, ha halványan U, Egy gyártulajdonos ficsúr, akinek életcélja a mulotás ós egy fénybekivánkozó, azfán keserűen csalódó muaki»Uny szerel, mének története, amelyben nincs liappy-end. S ez sokakat mtgza-var. A harmadik felvoná* végén nem akarták elhinni a nézők, hogy vége van, Az clöadÁi jó volt, Sok volt n jó zene. Varga László az Octav, Serfőző Ilona az Éva szc-r«péb«a brillíroztak, hangjukkal, ifrtékuklul. A humorról a vörös-par^ká* , Jánoki Sándor é» az «légin* Bázsa Éva gondoskodtak, Az öntudatos, előrelátó munkást S»l-raeczy MjEhily hihetően játszotta, Máthé László talpnyaló könyvelnie kiemelkedett.:
Hétfőn eeíc a SzaScmakőzl Bi-rendezésében Doiztojev-sxJüj: \,Kéi férfi az ágy''alatt" c. vígjátéka, van műsoron. Kedden este 8-kor a „Vadvirág" c. operettet mutat}* be a szinhij.
3 ÉVES TERV IVa ÉV ALATT
Körséta az állattenyésztő kolhozok élmunkásai között
•A/. odesszai körzet »1''okeU''-lonjívri)Komimul« Icrmelöszö-vol.vo/x''lciu''k parasztjai büszke emberek. lUuszkék és bol-(,<»íio.v. lA^ütóbb} 1''ellelkcsüho a Minisztertanács és a Bolsevik l''sírt Központi Jiizottságú-nak határozatán,
szocialista munka-versenyt indítottak.
Azt a hihetetlennek Lünő c''élt lüzh''U ki maguk elé, hogy az állal.enyésztés terén ereuctUpg jiárom .''évre szóló tervüket mástól é\v ^UUl. teljüsitik.
Talán I''avel Grjaznov, u kolhoz állattenyésztő vezetője, aki egyébként a párlszoneíei titkára is, ö a legbüszkébb a kolhozukra. No persze, különösen az állatokra.
— Nem '' liiszotl el, hogy másfél év alatt teljesiljüu, amjt vállaltunk ? — kérdezte, amikor kimentem hozzájuk. j\at onragadotl s körühczektl és közlxm állandóan magyarázott.
— A, szamár vagy,--- válaszolta minden ellenvetésemre.
A Párt és a kormány segítségünkre jön,
hiszen csak az idén százezer rubel hitelt kaptunk álíalle-nyi''szlö farmok létesítésére. Százh''uszezívt jK''dig a magunkéból juttattunk erre a"célra.
■— Nézd meg az őszre ott és a jobboldali ólak mögé mutatott —. ott fog állni majd a tehénistálló. emitt ni az uj disznóól, sőt erősen bizom
Ixnine, 1iog>'' a baromfiudvar is.-Cs megsúgom íhoked, már lekötöttük az álbuni faj tenyésztőnél azokat a tenyészállatokat is, amelyekre tervünk teljesítéséhez szükségűnk v.au.
Grjaznov lelkesedése olyan elsöprő, s eddigi eredményeik oly nagyok, hogy el kelj hinnünk: valóban teljesitik másfél év alatt tervüket. De nemcsak Grjaznov. ISriggy az miánjevi körzet kolhozpa-rasztjai közé, s mintha csak Grjaznowal beszélnél,. Ugvan-azok a , ,
pompás eredmények,
ugyanaz a lelkes lxtmg.
ila az »Októberi Forradalom« kolhozba látogatsz el, bizonyára tejgazdálkodási hírekkel ''rohamiak'' meg. Mkerrc a legbüszkébbek, .15 telienük — fle milyen tehenük —- .és 62 vörösstyepj>ei nkrán riö-vendékmarhájuk van. ''falca r-mánvozotl teheneik lávalv átlagban 2135 liter tejet adtak. Amelyik ennél az átlagnál kevesebbet adolt. azt a tehenet kicserélték. Ott jártam ezelőtt néhány nappal, 8 újfajta tehén jött a 15-höz. A közeli szovhoztól szerezték azokat. Ugj-anakkor 12 fiatal bikái adtak el a szomszéd kolhoznak.
Jefimov, a kolhoz állattenyésztő vezetője, a jó kolhozok vezetőjére jellemző büszkeséggel mulatta .be büszkeségüket: a fejést. A fejönök
megfogadták, hogy mintlen tehéntől
■ %
legalább 3 tonna tejet
fejnek ki.
Hasonló lelkesedéssel migy eredmények elérésére lesznek fogadalmat a hizókal gondozó kolhoz asszonyai. A- hizók ólai mess''ze maguk mögötl hagyják vémlíersúges«, egészséges külsejükkel a cári idők escléd-lakásait. A ^szlyepi)ei fehér mangalicák átlagsulya eléri a másfél mázsát. Maximova ;ts/-szonv, u disznók gondozónője'' ínég sincs megelégedve ¿zzál a Szovjetunió szerte csodált eredménnyel, hogy napi 50U gramm növekedést ért el malacainál. Azt akarja elérni, hogy minden kocája két-háromszor fiadzon mar az idén és igy megduplázza jelenlegi disznóállomájiyál.
Más kolhozok állattenyésztői pedig kiváló kecskéikre, lovaikra, mesébeillő libáikra, vagy éppen, Charkovból rendelt begyes ¡-leghoni lyukjaikra a legbüszkébbek.
Páve.l Grjaznovnak ténvleg igaza volt. A kolhozok állattenyésztő brigádjai nemcsak a »Kommün« kolhozban, hanem a Szovjetunió minden részében
rendkívüli eredmények
elérésére képoek. Font s láncszemei ők a szocialista
szakszervezeti az Iparoskörben
Nagykuaússán -ma ies1o 8 órakor gyülcs lesz a szakszervezeti nap kerctúben. A gyüUs előadója Molnár László elvtáií, megyei «zaiiu szervezeti titkár. ,
HIR§K
inunkaver.1 en.>el<nek, épp ujj.v, mint az ipar, vagy az iparosi-lotl mezőgazdaság löb!)i lelKcs. öntudatos dolgozói.
— ITT A íMELEGI A hlivös, csapádéko« időjárás megszűnik v mert az észak félőt beáramló hideg levegő utvonala foHoozatosun eltér hazánktól. Ezzel egyidejűleg megindul az erőteljes felmelegedés.
— PÉTER-PÁL -NAPJAN, jun. 29-én a belkereskedelmi miniszter ur 29.400 rendelete értelmében valamennyi nyilt árusítási üzletet, valamint a íodrás^T / manikűr és más kozmetikai intézeteket az egész ország területén a rendes hét. köznapiknak megfelclőenj . nyitva kell -tartani.
• - AZ '' ÓCSKAVASGYÜJTÉS során annyi hulladék gyűlt össze, hogy abból többszáz «teherautót le. het majd Ikésziteni. Az anyag fe-dezi gyáraink öntöttvas-szükségletét, »
— MOSZKVA forgalmus útkereszteződéseinél távolbalátó beren. dezésekot állítottak fel. Ez lehető, vé teszi a forgalom központi irányítását és a torlódás elkerülését,
— HÁROM ADÓFAJTA helyet; egyet fizetnek az adóreform után a vállalatok, iparosofk és kereskedők, Julius 1-től csai''o termelői forgalmiadót fizetnek, ebbe olvad bele a kereseti adó és a''számlabélyegilleték. A ficozmetikai szalonok 20 százalékos fényűzési adója megszűnik igy u szépségápolás olcsóbb lesz.
— ANGLIABAN a /kormány augusztustól kezdve vi«szaállitja <tz édességek jegyre való adagolását. A zsir, hus. cukor, vaj, to-iás stb. változatlanul csak jegyre kapható.
A francia parasztság összeroppan az adók sulya alatt
Bármono is nézünk körül Vmncwországhan. Normandia-tói Gascognoig, Burgundiától Brótagneig minden kis faluiu súlyos teherként nehozedik a fenyegető gazdasági válság. A j)énzügyi nehézségek fojtogatják a francia parasztot,
az adóhivatal eltiporja a községeket.
Kincs ajtó, ahol no kopogtatott voliiia bo a végrehajtó/ mint vészthozó angyal — irja Jo-seph ÍXibios a la Tribuno des Nations-baja. — .Mindjenki adósa a kincstárnak, mindenkit n von inak a szokásos adókon félül a j)ótadók Ls. Az adóhi-vatal ut\Xtóztóvé vált, ahol nom Lehet töbl)é megtalálni a »tartozik ós követel« fogalmát.
A túlzásba vitt adtrterhek állandó feszül tséget idéznek elő: a falju ugy órzx, mintha
„adóhivatali negszóllás"
alatt élne és a végrohaitási hivatal a »parancsnoki-ág« szerepét tölti bo, amelv telj hatalommal rendelkezik''nemcsak a javak, hanem a .• cselekedeteik
tatják, mii von íendkivüü .tulr záíok vamiak az adózás terén. Jígv földbérlő¿mondotta a kö-\-otiboz0ket: — Visszatértünk azokhoz a^ időkhöz, amikor a mogkeiesett 20 frankból a földesuraknak 15-öt kellett leadni. — így Játja egv paraszt
h polgári demokráciát.
De nem különb a falusi kis-iharosok helyzete sem. Egv mészáros .1939-bon 400 frank adót fizetett liavonta, most 15 ezor frankot fizet. . ..
Fei-sze a dolgozó nép nem türi .tétlpnül, hogy ihen önkéntesen kifosszák. ; Gensao községl)on (Charonte) az ogyik gazdától, lefoglalt ingósjWkat el akai^ta árverezni az adóhi-vatal. Miro a végrehajtó a "az-da udvarába értezett, már kétezer főnyi tömog várta és meg-aka<lálkvozta az ar\*erést. Az államhatalom
kénytelen meghátrálni
a dolgozó tömegek előtt.
Így jolentkozik a .Marsliall-terv liatiisa a francia falu. a
felett is. Gyakori jXjldák tnu- francia paraszt életébon
A Központi Ellenőrző Bizottság közleménye:
iMczci György, a Iltiztel ügyelők ós Scgédházíelügvclök Szalxid Szakszervezetének főtitkára szaküzerw»cti'' funkciójúval visszaélve és a Pártot félrevezetve sorozatos bűncselekményeket követett el,
A szakszervezet szöwlkezc-|tét, amelynek elnöke volt/ Yaj-da Györg\* ügy\-ezetöwl együtt jkülönböző meg nem engedeti ¡üzletekkel töníkretettc. ;A"í$zö-A-ctkezettőI elsikkasztott pénzt ;a szakszervezettel fizettette kí. i''i''agdij bélyegekkel visszaélt. iEgyéb üzelmeine is fény de-:ruTt: " . - . - ^
Mezei e/cket a bCuicselck-ményeket azért tudta ciköwt-
ni, merL^r szak.szervezt''lhen olyan (éíemekkel vette körül magái,Wkiknek fasiszlu uuilt-iál és wüilleteti í?lőék"lét leplezte és í iUen-'' módóiiÁlátzehe tartotta őket.
Mezei György és társai''Pár-lunkba befurakodott, bünózö ieleihek, akiknek sikerült egy ideig a Párt és szakszervezet !ébei Jégét kijátszaüiok.
; A KEB .Mezei Györgyöt Vajda Györgyöt az MDP-böl kizárta.
k
1949. junlus 28i & oldal
2
^Vasárnap. Bartáéknál
— ÉVI! Gyere be, Ikisldnyom! Bartáné letesíi a könyvet, amit
olvasott és kinéz az ablakon. Hol lehet az Évi, csak nem ment el valahová? Néni, Éviké nem ment messzire. Ott játszik a többiekkel a MAORT lakótelep melletti füves térségen. Már jön is befelé.
— Miért hívtál, anyus? — kér. dezi a szobába toppanva. «
— Vasárnap van ma, ezinházba megyünk. VeddJ fel gyorsan az uj ruhádat 1 -j
Évi cuppanós csókot nyom anyu. ka arcára, aztán íáncraperdűLörö-mében. Bandi, a bátyja rá is szól rögtön, korholó tekintettel:
—i Ugy örülsz, mintha még sohasem ''láttál volna színházat. — Hirtelen a könyvre esik pillantása. amit az édesanyja tett le.
— Nézd csak papa, anyu már az én könyvemet olvassa. Az „Egy igaz ember''*-t Polejovtól. Ugylát-szik érdekli a szovjet emberé1* élete. N
AZ APA — Barla Ferenc gép-lakatos — feltekint az újságból. Mondani akar valamit — olyas-mit, hogy: nc csodáld, eddig úgysem volt módja olvasni —''decsak elgondolkozva sóhajt. Eszébejut a háború - olőtti évek sok hiábavaló küzdelme, merthísz mindenhonnan kitették, amikor rájöttoV, hogy kommunista. Igy kerül! ki .1940-ben a Ganz-gyárból is* Em.
lékszí''í a háború borzalmaira, 1945-rc, amikor mindenük ottve-nzett a vagonban. Akkor jöttek Je Kanizsára, a MAORT-hoz. Azótn la-íSHWÍtin sikerült pótolni minden!. .,C»ak béke legyen — szokta mondogatni a {elesége, aki nz. előtt takarítónő volt a Cíászár-fürdőben — és munka legyen, akkor minden jó I«z." Hát most meáv*n. mlnd; a kettö. A MUNKASOBZrALY hatalma
megvédi a békét és gondoskodik a murftláról. ö maga közel 600 forintot keres, & 17 éves Bandi is hazahoz 100 forintot, mint iparos-tanuló. Ez a Bandi különben is nagyszerű íiu, SzIT-t&g, komoly szakkönyveket olvas és mérnök akar lenni,- Geológus, ugy mondja..
—•. Apu, t<3) mindig csak, a Szabad Népet-olvasod — z&k&enti ki a gondolatmenetéből Bandi — tu-do?Tjf. hogy érdekel, de vasárnap
igazán Ady Endrét is olvashatnád, forradalmi versei vannak:
— A Szabad Nép nekem mindennél foptosabb — mosolyodik cl Bartn^ ohtárs. -— Tudod,j fiam. az egész ország szellemi kenyere ez. Minden isora utat mutat.
— Apu, ha. mérnök'' leszek, rengeteg könyvem tesz — lelkesedik tovább Bandi — nagyon sokat''tanulok és uj bányákat, uj olajmezőket tárok majd fel, hogy gazdag és boldog legyen Magyarország . ¡Egész könyvtáíram ^esz és rádióm is...
BARTA ELVTÁRS leteszi az újságot, Odalép a fiúhoz, felemeli a fejét és szemébe nézve mosolyogva mondja:
— Meglesz az előbb is. fiam. Tudod, most egy varrógépet ve-ázünrk anyunak,.olyan szépet, ami-lyenröl álmodni sem mert volna. Artán te következel, s ha jól tanulsz. a könyve&en kivül karácsonyra megkapod a rádiót is...
A gabona tűzvédelméről
A magyar kenyér biztosításának érdofcélrtsn &''belügyin inisz-tjsr elrendeli, houv K vasút n.entén beéi\rtt s?U>ona aratá-sát.a Ansutlioz lciíközek>W> ingatlanrészen kell tnegkez-deni. A learatott terményt el zoi tatóvrmáiiNt külön engedély koll kérni az összelaktusm a tüzölt-''niloftztálytúl; Szála< ino-kell ltoixiani, vairy ongodélyt nélkül a közs''^nok i''Mik olyan liclsó területéit'' saal>a<l l*>lior-díuii, vag>- olt elcséjjoliü, mely a logközelobbi lakóháztól vagy gazdasági épülottí''>l logulább 100 inétonx) v-an, illeUt) 2000 ke tesztnél kisebb mennyiségű termény Ijehonlása esetén legalább 50 méter távolságra vim a szomszéd asztagtól, kazaltól, boglyától, csűrtől, pajtától pedig legalább 15 méterre. Ha az előirt távolságok nem tarthatók meg, a mezógaz<laeá£i szálasterntén,>t>ket „csak a köz-séíri el ölj ár ósáíí előzetes engo-delyév-el szabad bolsós^okro bebV''^rii,-ott tartani, elcsépelni. >

..ijCE JSíSpuüC ..
igyeimierRen
és Rákosi Mátyás elvtárs útmutatásait
A nagykanizsai városi és járási aktívaértekezlet nagy ■.« lelkesedéssel tárgyalta meg az előttünk álló feladatokat és izzó gyűlölettel bélyegezte megaz áruló trockistabandát < 5
AZ AKTIVA-EItTEKEZŰITEK Pártunk életiben mindenkor lezárnak egy-egy harci .sXikOKZt én uj fejezetit nyitnak nr-''ff« — igy kezdte Lakatos elvtárs. ihuo:nszáz szempár figyel. liatszáz fül liallgat, hatszáz tonyér verődik össze jwr-cenként, ahogy lkakat3$ elvtárs elsorolja natry válaszfasi gvő-zclmünk kül- ós belpolitikai összetevőit. Forró lelkesedést fejez ki a tajisvihar, az »Éljen Sztálin.''* jelszó, mely üteme-són révült dobog a nagvkani-y.sai váro^r és járási aktívák .-/.¡v\oitVá»veL A hamrulat egyie izzóbb. »¡felső összetevőink közt elsőnek kell említenem Pár-t-ujit'' győzelem>orozatát, Központi Vezetőségünk és a mi szeret. & Rákot» eh társunk bölcs irányítását mondotta Lakatos elvtárs. »Éljen a Párt:«. »Éljen Rákosi! -- ez -.1 hallgatóság válasza. Egyik tapsvihar a másikba megy át. A nők egyenjogúságáról van azé, népnevelőink ió munkájáról, ;ikik először Közelitették meir na»v |>éldaképünk a Bol-sevik Párt módszerét. Lohet-e fokozni a hangulatot? >Me-tjyénk elxő képviselője Rákosi elvtárs<- — a taps. az éljenzés nem akar elülni.
A Aíl PARTTAGJAINK ludnak fonón szeretni. A Pár-lot-, vcjíotőinkot, a szabadságot, a dotuozó néjxit. Dp magas ni csap az izaó gyűlölet lángja, amikor l^akates elvtárs a <jaz -árulókról beszél, akik szemünk fényét, Pártunk egységért, akarták megbontani és" szolgaságra akarták kárhoztatni a mi &za-■had, a szocializmust építő népünket) A Vörös Iladsoi-eg fel-
haditett bennünket — Haj-Lék rabláncra akartak fűzni. jEbjen- Sztálin! Éljen a Vörös Hadsereg! Etjén a párt! Eljcn Jlákosi.''«
>
A Ml NÉPÜNK érzi és tudja.: aki a Szovjotunió ellen séue, .aki letér a tehinl-sztálíni útról, az olyan lejtője kerül, amelyik piszkos mocsárba vezet. ''?Ve**z>:nnk az á>''uttifi!<: — zug, morajlik a tömeg és inessze hangzik Lakatos elv-» rtárs szava: •»Személyre való'' Jekintet nélkül távolítunk el mindenki*, aki sordtnk egyse gél meg akarja bontani é* jitt-tatjuk mJél''.ó helyére« —, s(ha leltet, még elemibb erővel tör fel ismét a taps. »Vége van a »llajk-lsgendánokmint ahogy megsemmisülnek mindazok, sakíK személyes becsvágyból. öntömjénezésből. pozició-hajl)á*zásból sodrónak u munkásmozgalomhoz, hogy adott
időben hxitbatám adják.

A PÉLDAK SJYOMÁN -molveket Lakatos elvtárs felsorolt az éberség hiányáról az c''vtársak magukba* néztek, Mcííéí-tették, hogy az élwrséíg is a kommunisták legfőbb erényei közé tartozik. A felada tokról esik szó: első helyen a termény begyűjtésről. »Osztályharc kérdése ez is ■■■■ mondta lakatos elvtárs ---, amelynek
tükröződött ennek az értekezletnek hozzásííólásaiban is. »Mérföldes léptekkel Jog haladni az M A l)Sz nmnkájá''J — igéri az első fölszólaló és ismerteti terveit. »Hatvankét o-szág ifjúságának seregszemléje le*z a nyári Ifjúsági Világtalálkozó. mi megmutatjuk, hogy méltók vagyunk a megbecsülésre, nem. hiába a mi országunk rendezi meg« — fogadja az EPOSz járási titkára. ■>Aiató-brigádokat szervezünk, bcgitjüK a rászorulókat, ellenőrizzük a cséplést.* Intő, az ifjúság is tudja feladatát.
MOST KISS KAROLY elvtárs, a Központi Vezetőség tagja, '' megyénk képviselője omel''kedik szólásra. Minden szava tanulság. »Az ellenség mindig megkísérelte, liogy ügynökeit sorainkba csempéssze. Régi laj/asztalaHa ez a m unkásmozgalomnak. Azr~&Ueuiik való harc velejárója az oxzfcíiyluirc-
si/.ere ujabb népszavazás tesz a népi <fem
''emokrácia melletti
A Ml "PARTUNK győztes hadsereg, melynek főerege abban rejlik, hogy egységes, sziklaszilárd. A győzelem után nem pihen meg babérjain, hanem az osztályharc izzó tüzében edződik tovább és tanul.
•nak* — hívta fel a figyelmet Bz ellenségre. »Központi Vezetőségünk, élén Rákosi elvtárssal, éberségének köszönhető, hogy most lelepleztük és felszámoljuk a Pártunkba furakodott imperialisHa ötödik had-oszlopot.« Felszólalása során újra meg újra feltör a^ tajw. Az arcokia van írva: Pártunk hatalmas győzelme, hogy kiverte az árulókat. Még eróseb-lx>k, még egységesebbek lettünk a liarcban, '' vezetőink iránti szoiotethcn és ellenségeink ol-loni gyűlöletben.
MENNYI ARCULATA van a győzelemnek! Egy elvtárs a népnadsenog fejlesztéséről beszel, a másik a pártbizalmiak fon tos'' feladatáról, a liarmadik az egészséges hazafiságról-mind-mind fontos és nélkülöz-lietetlen tényezői a dicső proletár hadseregnek. ''»Mi nagyon szei eljük a békét, dolgozni békében. gyermekeket ■nevelni és látni, amint országunk épül ■— n^öndja egy paraszt elvtársáé, f— Annyira szeretjük, hogyha kell, fegyvert is jogunk érte, Phogy a hos szovjet asszonyok.« A Szovjetunió, a Bolsevik Párt tapasztalataira. hivatkoznak, amikor a népnevelőkről, amikor a trocki^tákkal való leszámolásról esik^zó, amikor kulturális frontunk mogerősitésé-ról szólalt fel valaki és a Koniszomol példáját említi egy ifi elvtárs.
*
HATAROZATI javaslatot fogadott el az aktíva. Táviratot küldünk Rákosi olvtársnak és a Köz]>onti Vezetőségnek. Ezt az izzó hangulatot, Pártunk szoietetót, elv-társaink munkakészségét és a Szovjetunióhoz való ragaszkodást önti szavakba. Lakatos olvtárs bezárja az értekezletet:
»A mi nagy és erős Pártiunk, Rákosi elvtárs vezetésével, újabb, még n''igyobb győzelmek felé vezeti dolgozó népünket.« Az éljenzés perookic: tombol s
Hzlnte önnirtgatól touit hilromszAa. — --------------- -
ember ajkára a Internacionálé. ! Általában azonban
-^étfméttyéiíikkér—
meggyőztük őket"
Jól megy a szövetkezeti tagtoborzás Zalaszentjakabon
A zalaazentj&kabi földmüves-szö\etkozot az a bizonyos kÍvéiül, amiről-azt mondják, hogy orősiti a szabályt. Ennek a ''szövetkezetnek ugyanis — a szokástól eltérően* — nincs boltja.
— Dohát mivel foglalkozik a. szövetkezet? — tehetné íel most bárki a kérdést. Balogh János, a szövetkezet fiatal ügy-vezetóje tüstént kész a felelőitől :
— Minden olyasmivel, ami a dolgozó paras''ztságot sogiti. Például
a termelési szerződésekkel
— Büszkén mondja, hogy jjakabon a községhoz tartozó szántóterület 500 holdjából 50-1« kötöttek termelési szerződést. Alig van község, ahol a földek 10 százalékán szerzó-détoscn termelnek. 1
: Azt is mogomliti Balogh János, hogy a -községben oddte 4T éortés hizlalására szerződtek le a kis- és középjxuasztok.
— Hogyan erősítik a szövetkezetet? -- A kérdés nem hozza zavarba az ügyvezetőt. Még büszkébben moncfja:
— Amikor novemberben ala-jcult a szövetkezet, 28 tagunk volt. Májusban, amikor a cég-
jegyzés megtörténi, már 40-en voltunk, ^lost pedig
61 tagja van -
a fl/.övolkezötnolc. •
A tagtoborzásnak tehát szép eredményei -vannak már eddig is Zalaszentjakabon. Ennek az DitKlniénynek-^iz eléi-ósébon leg-nagvobb^-része Nagy József 5 holdas kisparasztnak volt, aki maga is csak tavasszal lépett ho a szövotkozotbo. íígv-maga 15 uj tagot szerzett.
— Valamennyiüket meglátogattam — mondja Nagy- József. — ElbeszélgettünK'' sok mindenről, a közös gondjainkról, amelyeket megkönnyit a szövetkezet. Sikerült "meggyőzni őket. .:örülök, ennek, ioíí>r ezzel is. erősitliettom. a szövetkezetünket.
1 Az uj tagok köz<jtt van például Gaiai-József
15 holdas középparaszt
aki azt mondja, azért lépett be a szövetkezetbe, mert...
— Itt van a helyem nekem is. ■■''-• ■..•■•>-
A kezdeti eredmények további jó munkára buz''ditják a zalaszontjakabi földmüvesszö-votkezotot. Igy segithetilc csak a dolgozó parasztságot.
! Mikor arassunk?
. A határban már szépen sár gul a gabona. Egyes helyek. n talán m£r tiheg ^is kezdtek az aratás^ Y .ta^ap. :niár tcktxj raklak á chis kalászokat.
Miosi mafőt megmuiaífuU,
mire képes a mi bányaüzemünki
A Nyirádi Bauxit dolgozó^ túlteljesítették a Szakszervezeti - • világszövetség kongresszüsárá történt felajánlást
» Vállaljuk, hogy fi-L lamer, lést előirányzatot 6 százalék-Icai lulleljesitjük; a selejtet -í százalékról 2 százalékra csökkentjük; a munkás fürdő IltYtr nyál megszüntetjük, hogy egy búnyafelvonö gépet megg^nc-[fűtőzünk és üzembe liclye-lzünk; és párosversenyre hívjuk ki az iszkászenlgyörgyi .bauxitbányát.« j
Igy szólt egy hónappal ez-Selötl a nyirádi bauxitbánya üzemi dolgozóinak a Szakszervezeti Világszövetség kongresszusára történt munkafel-¡ajánlása.
I Megfogtuk a dolog végét
j - A felajánlási a kitűzött határidő előtt egy héttel az üzem dolgozói maradéktalanul teljesileltek — Újságolja Horváth elvtárs; az Üzemi Bizottság elnöke.
— Megfogtuk a dolog végéi. Mert hiszen mi nem a levegőbe szoktunk beszélni, hanem n vállalt kötelezettséget .teljesítjük is. Tudjuk mi valamennyien, hogy többtenue-léssel erösitjük népünket, országunkat, a béke frontját.
: • — Elliatároztuk, hogy a termelési előirányzatot B százalékkal túlteljesítjük. Meg is tettük, de nem 6, hanem 20 százalékká1 — vágja ki büszkén.
| 0:25 százalék selejt
— Mi nem.«¿y..ízbenbizoj. nyitottuk már be — mint., a normarendezésnéh ineg más
alkalmakkor —, liogy Pár tünk és Szakszervezetünk''.vezetésével szocializmust akarunk építeni! Ez fokozottabb kölele-zetlségeket is jelent a számunkra.
A nyirádi bauxit üzemi dolgozói valóban büszkék is lehetnek eredményeikre.
Porkoláb Miklós itt a laka-tosmüheiyljon meg is jegyzi, hogy mintaképül Bakos István elvtársat, az élmunkás országgyűlési képviselő munkatársaikat állították maguk elé és íutniutatásai, miinkamódszei jfizerint dolgoznak, í Ig>'' sikerült elérnünk, bogi'' a seléjlcsökkent''ést a vállalt 2 százalék helyett 0.25 százalékra leljesiteilék. D« •van olyan csapat, ahol a mc.d-dő termelés nulla!...
| Az aluminium-gyár C már nem reklamál
i *
Oravcc vájár mosolyog\-a íir.ondja el, hogyan versenyezitek a se le j t csökké ntés ben. ; — Amikon az aknából fel-jjöll a>csjllftf.,í''. nit''gvizsgalíuk.
Amelyikben meddőérc volt, azt az'' akna -szájánál kibori-toltűk és rátettük a kístáblát annak a csapatnak a uevéved, amelyik kitermelte. ''Eleinte jócskiín akadt selejt. De később — amint a tegnapi ter-mélésí értekezlet beszáriiolói-hől " hallottuk az áluini-niumgj''ártól már nem • . kapunk-.reklamációt, amióta a Szakszervezeti Világszövetség kongresszuSái''a a telájáhlás


lelj^vsitésévcl megnöveltük .termelésünket '' <•''-•*• -• , Most Mecseki elvtárs vesz: áfa''szót;-1
Amig az imperialista országok szervezeti munkásai sztrájkokkal, fegyvere kel harcolnak a kizsákmányolóik ellen, addig m i több terme léssel erösitjük a nemzetközi munkásmozgalmat, Pártunkhoz, acmokrAclánkhoz való ragaszkodásunkkal. Igy megszületett j— mutat büszkén, a teljesen ujjáépitell bányafelvonó gépre <— és teljesen üzembehelyez-itük már ezt a masinát is.
Párosverseny-Iszkaszentgyörgygyel
Szcndrői elvtárs, az üzem egyik élmunkása. aiTÓl bcszél„. hogy plirö^vcrsl-nyben, vannak az isz kászen tgyörgyi (i, bau x it-bányával, -- Ezt a versenyt nekünk kell megnyemünk ! •Szerintünk — t''üzi tovább a beszédet hajszállal is alig lüai''ádliátoíl'' el versenytársi! ükétől, s hogy nem ml lettünk az elsők, kicsit talán bál-
I l ''
szerenésénken múlik. ''Most ''megmutatjuk, hogy''mire képesek a mi bányaüzemünk dolgozói.
{ — AZ UJ TEXTILIPARI rende-íeti ehörli ¡az angol íoaalssámo-és biztosttja * fonalak és ti-Jrusszövet«k megfelelő, jó minősé-
miridenüd beérts előtt ixin
a gabona,
igy felvetődik az idösvjürü-kér-Üéá: niikór áríísáimk?*
A búzát az érés második szakaszában,
visszaélésben kell aratni,
mert ilyenkor acélosabb, magasabb''fajsúlyú és legkiválóbb minőségű sikért tartalmazza. A tulérésben araiolt búzában már nincsenek meg ezek a jótulajdonságok. Ezenkívül azonban pereg is és a pergérá veszteség a 100 kilót is elérheti holdanként.
A rozsot viszont már
! • ■ ''
• teljesérésben kell aratni, ■
inert itt nincs pergési veszély és nincs minőségi romlás sem.
Az árpánál, főleg a sörárpánál az a követelmény, hogy lisztes tegyen, tehát
I a többlet keményítő minőségi javulást jelem.
< : ..... f.s
Az árpát a vlsszaérés végén ajánlatos aratni.
A zabol az egyéb gabonák után néhány héttel , kezdik aratni. Vigyázni kell azonban, hogy lul ne érjen, mert
itt a legnagyobb a pergési veszély, ! ■ '' teliát a zalwl szintén a vísz-szaérésben, de annak kezdetén kell aratni.
i Mind a mezőgazdaságot irányító szerveknek, mind pedig egész dolgozó parasztságunk-imtk arra kell tehát törekednie. hogy a termést a lehető legkisebb veszteséggel és a''Ieg-jobb minőségben arassa le, hiszen dolgozó parasztságunknak egész évi munkája ós"országunk dolgozó népének mindennapi kenyere függ az ára-lási munkák tökéletes végre« hajtását,

''-V.Í-.
1049. Juntu» 28.
\
3 oldal 1)1
MDP hírek Nagykanizsa
40 zen a héten összos üzemi és körzoli aJ&i>szorvoink
TAGGYŰLÉST
tartanak, melyen a tagsúg megjelenése Jvötoloző. A tárgyúié; tioken körül sor a választási munkában kiváló munkát végzett elvtársak kitüntetésére.
Pk. 594.7/1949 sz. Fksz. 357/1949.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
Balaton vidéki Takarékpénztár Rt, nagy&anizsai bej. cég javára 900 forint töke és járulékai erejéig a nagykanizsai jbiróság 1949 évi 277 sz. végzésével elrendelt kiclégitési végrehajtás során 1949 évi május hó 16-án lefoglalt 6000 forint becsértékü ingóságokra az •árverés kitűzése iránt fentnevezett végrehajtató által megkerestetvén, alább megnevezett: és ezen hirdetményből, valamint li foglalási jegyzökönyvekből ki nem tűnő más foglaltatok javára is, ameny-zíyibcn kiclégitési joguü ma is ^fennáll és ellenük halasztó hatályú igénykeresot folyamatba aincs, az árverést kitűzöm és annak végrehajtást 6zenvedő lakásán Galambod községben leendő megtartására határidőül 1949 évi julius hó 1-én délután 4 óráját tűzöm ki. amikor u bíróilag lefoglalt áramfejlesztő villanymotor s egyéb ingóságokat a legtöbbet ígérőnek készpénzfizetés ellenében esetleg becsáron alul is — de a kikiáltási ár "A részénél alacsonyabb áron csak azon esetben, ha ahhoz vég-rchajtást szenvedő előzőleg hozzájárult — cl fogom adni. még akkor is, ha a bejelentő a. helyszínén nem jelennék meg, ha csak ellenkező kívánságát írásban bc nem jelenti. Azon ingóságokra, amelyeknek kikiáltási ára 1000 fo-. rínton felül van, csak azok árverezhetnek, akik a kikiáltási ár egytizedrészét bánatpénzül lete-szik.
Nagykanizsa. 1949 június 7.
Elek László bir. végrehajtó, mint bir. k?kflldöti
RÁDIÓMŰSOR
KEDD, JUNIUS 28.
Kossuth Rádió: Az Eugén Anyegin Magyarországon. 8.00 Oorsz muzsika. 11,30 Müvészlcmezek, 12. 15 Keringök szárnyain. 13.00 Asztali muzsika. 14.15 Marton Éva és Vajdai Kasszíán énekel. 15.00 Ifjúsági énekkarok. 15.30 Hang. szerszólók. 16.40 Vöröskereszt-közlemények. 17.20 Hangos Újság. 18.15 Termelési hiradó. 18.30 Tréfás népfeldolgozások. 19.15 Huri-kán-hiradó. 20.50 Zcnopotámia XXII. díszhangversenye. 22.20 A Nép Rádiószinháza. 23.00 A Budapesti Kórus énekel. 23.30 Csaj-kovszikj: Auróra násza. 0.30 Köny. nyű dallamok.!
Petőfi Rádió: 7.20 Többet ésszel, mint erővel! 7.30 Szórakoztató muzsika. 8.10 Észafc zenéjéből. 9. Egyvelegek. 10.15 Dobák Eszter énekel. Csebiss Lydia < zongorázik. 14.30 A tudomány úttörői. 14.50 Tánczene, 15.20 Gyermekrádió. 16 Pécsi Sebestyén orgonál. 16.30 Szá. zadunk hangja. 17.00 Tánczene 18.00 A Szakszervezeti Tanác? kulturosztályának műsora. 18,30 Antennák, bérházantennák, ílj8.45 Dolgozók zeneiskolája. 19.15 Éne kelve beszél-e a magyar? 19.30 Gát József és Sz. Memény Mag-, da zongorázik. 20.00 Schubert: B-dur vonstrió. 20.20 Hangos Uj. ság. 21.05 Szív küldi szívnek szí. vesen. 21.40. Mi újság a s''portvi-lágban? 22.05 Sziv küldi szívnek szívesen.
NEP-FILMSZÍNHÁZ
Uj Qép- ét hangberendezés I Ica. 27-29-lg." Hétfiiől-mrdilfl
Dr. PIR06BV
V<plB mtnyaral btirétfi Smlet film
Előadások: hétköznap 6 6® 8 irtkor, Vasárnap 4. 8 é» 8 árakw
Táftm aciflrtrietft: 3»it fizat. 4-tt kap
Naeykanlzxú gSzfürdS n*A ri.
Változatos, helyenként izgalmas mérkőzésen
biztosan győzött a MAORT
MAORT—NVSE 5:3 (1:2)
Nagykanizsa. 4000 néző. Vezette: Palásti. x''Góllövök: Saár, Pétervári, Polinger. Hcrédi, Téli, Pétertári, Téli, Polinger.
MAORT: Kovács — Miilei, Horváth ~ Nagy, Németh, Forgács — Polinger, Herédi, Téli, Imri, Ka-pornaki,
NVSE: Nagy — Balogh, Munkácsy — Scm6i, Németh, Both — Sztraka, Takács, Saár, Hoffmann, Pétervári.
A kezdés előtt az NVSE virágcsokrot nyújt át a MAORT-nak. Tapogatozó játékkal indul ai mérkőzés. Az 5. percben Herédi Ui-tünő támadást indit el, melynek végén Imri fölé lő. A 7. percben Sztraka—Takács összjáték után a labda a szabadon hagyott Slaár elé kerül. A Iközépcsatár kiugrik és közelről a vetődő Kovács mellett a balsarokba lő. 1:0 az NVSE javára. Változatos a játék. A vasutasok valamivel többet támadnak. A 12. percben Sztraka remekül megy át Horváthon, majd Forgácson, de beadását Pétervári mellé guritja. A 15. percben az olajosok vezetnek veszélyes támadást, de Kapornaki hibáz. A 20. percben Herédi nagy lövését Nagy Pompásan öklözi'' Ikapu fölé. A "26. percben ismét gólt ér cl az NVSE. Takács ¡forintos labdáját Saár Pétervárihoz továbbítja. Pé-ervári lövése először kipattan, de másodszor már nem hibáz 2$). A gól után a MAORT rákapcsol. 10 perces fölénybe kerül. A 36. percben ismét Herédi indit cl kitűnő támadást, ikapura tör. Nagy feleslegesen kifut, Herédi átíveli a labdát Polinger elé, aki a hálóba lő 2:1. A félidő végéig állandóan a. MAORT támad.
Fordulás után továbbra is a MAORT marad támadásban. Az 5. percben Both gáncsa miatt szabadrúgáshoz jutnak az olajosok. Herédi 18 méteres lövése Nagy kezei között jut a) hálóba 2:2. Potyagól. A MAORT rákapcsol és három perc múlva Téli nehéz szögből leadott góljával megszerzi a vezetést 3:2. Továbbra is változatos a játék. A 29. porcben
Sztraka sazbadrugása átkerül a baloldalra Pétervári elé, aki nehéz szögből a! hálóba löt 3:3. Ismét a MAORT rohamai következnek. A 34. percben Forgács a szögletvonal licözeléből a Téli elé iveli a labdát, aki la védők között csukafejes góllal megszerzi a vezetést. A 36. percben Takács kapura tör, a védóki ollóba fogják a 16-oson belül. A játékvezető tul-szigoruan 1 l-est Ítél. A büntetőt Talkács lövi. Kovács kiüti, Takács ráfut a labdára és bevágja. A szabályos gólt azonban a játékvezető nem adja meg.
A 43. percben Polinger kitör, lövését Nagy kiüti, Polinger ujabb lövése mar utat talál a hálóba. 5:3.
Közepesiramu, változatos mérkőzést vivott a két Ikanizsai rivális. A látottak alapján a szoros eredmény ellenére is a MAORT biztosan győzött. Az NVSE helyenként derekasan küzdött és kis 6''zerencsével meglepetést is csinálhatott volna. * Kovács a dnásodíú gólt védhette volna. A hátvédhárma s^Jleg jobb ja Németh voli, bár az (elsóxgólnál hibázott.-.Millci he-lyenkint \jól játszott. Horváth gyengélkedett. Nagy és Forgács nehezen melegedtek bele a játékba. A támadósor lenditökcreke Herédi volt. A legtöbb támadás tőle indult) úi. Téli szünet után magára talált es akkor gólveszélyes volt. Második gólja elsőrangú teljesítmény. Polinger jó napot fogott ki. Imri szürkébb volt, mint ináskot. Kapomal''íi nem sokat csinált.
Nagy két feólban benne van. Sokat bizonytalankodott. Balogh sérülése ellenére is jó volt. Munkácsy sok veszélyes helyzetet tisztázott. Semsi volt a* jobbik fedezet. Sztraka időnként kitűnő volt. Több kitűnő támadást indított cl. Takács a mezőnyben jó volt, de a kapura* nem volt veszélyes. Saár küzdött. Hoffmannak nem ment a játék. Pétervári két góljáért dics'':-rete; érdemel.
Palásti jól vezette n mérkőzés!, de az NVSE negyedik góljának meg nem adásánál ¡raskos hibá* követett cl.
Diákszővetségi Kupadöntő
Orosházi gimnázium—Zalaegerszegi gimnázium
2:2(1:0,2:2,2:2)
Kupa. Csepeli .7.000 bézö. Vezette: Zsolt.
Zalaegerszeg: Jafcab — Villányi, Kovács — Hajdú I, Rozsnyói, Dö-mök — Benc, Timár, Lang. Hajdú II, Szőcs.
Orosháza: Oláh — Szabó '' I, Tóth, Bencsik. Paál, Magna — Guzsó, Kiss, Sári, Fekete, Szabó II.
Már az első percben komoly helyzete van az egerszegi együttesnek. Hajdú II lövése a kapufán csattan, a visszapattanó labdát Timár a kapusba lövi. Változatos a, játék. A 14. percben Timár ismét nagy helyzetben hibáz. A 24. percben váratlan gólhoz jut az Orosháza. Sári jobboldalra húzódva átcselezi magát a védőkön és közelről a hálóba lő. 1:0.
Gól után ismét az egerszegiek támadnak, de keveset lőnek kapu-
ra, Szünet után sem változik a játék képe mégis az orosháziak érnek cl ¿ólt. Bencsik 25 méteres szabadrúgását Jakab elnéii és a labda a hálóba jut. 2:0. A 19. percben kavarodás után Szőcs ló a hálóba^5Tl7~A 22. percben Ti-már «így baloldali Vámadás után nagyszerű lövéssel egyenlit 2:2. Teljes Váerszcái fölénnyel végződik a rendes játék idő. A hosszabbításban egyik csapat sem tud gólt lőni. Sorsolnak. A szerencse az orosháziaknak kedvez és így megnyerték az idei országos diáK-ezövetségi labdarugó bajnokságot.
Végig az egerszegi fiuk irányították1 a játékot, de a bcfejezésef<>-kel adósak maradtak. Az orosháziak keveset támadtak, do helyzeteiket kihasználták és szerencsével bajnokok lettek'': Jók: Dömők. Hajdú II, Bene, Timár, illetve Szabó I, Bencsik, Magna és Sári.
Amatőr I osztályú eredmény:
MAORT II—Balatonboglir 6:1 (3:1).
Csurgó—NVSE II 4:1. NTE— Gyékényes 5:1, ^
NB II-ES EREDMÉNYEK:
Dinamó—^SZAK 3:1, (1:0),) SV-SE—P. Loaomotiv 3:1, (1:0), PB-TC—GyVSÉ 4:2, (3:1), Lokomotív—Sz, Lokomotív 5:2, (3:1), KMTE—Komárom 2:1, (1:1), Poi-tás-Perutz 2:1, (2:0), Elektromos —Polgári Sör 4:3, ,(3:1).
NB I-ES EREDMÉNYEK:
Csepel—Ferencváros 3:1, (0:1), SalBTC—"Vasas 3:2, 2U2), Szeged —Tatabánya 2:1, (2:1), Soroksár —SZAC 2:0, lOiOJ, Kispest—Kis. text 3:1, (2:1), MTK—GSE 3:0, (1:0), MATEOSz—Sz, Lokomortív 6:1, (5:1), Ujpest-V. ETO 3:0.
• ¡NB III-AS EREDMÉNYEK:. - Bánhida—Hubert u» 2:0, íVTC— Kapuvár*- 5:2, CVSE-Sr. Textil 4:1, Ajka.—WSE 5:1.
2 telitalálat
Boérkezett 263.784 szelvény. Két telitalálat volt. Ezek fejenkénti nyereménye 72.540 forint. .,122 da. rab 11 találatos szelvényre egyenként 1189 forintot fizetnek'' és az 1860 darab 10 találatos szelvény nyerői 78 forintot kapnak.
TOTÓ-EREDMÉNYEK
Csepel—Ferencváros 3:1 l
Soroksár—SZAC . 2:0 1
MATEOSz—Sz. Lok. 6:1 1
Újpest—ETO 3:0 1
Vasas—SalBTC 2:3 2
MAORT—NVSE 5:3 1
Szfv .Lok—Lokomotív 2:5 2
M. Lok.—MMNVTE 1:3 2
PBTC—GyVSE 4:2 1
Szol. Lok. SzMTE 2:1 1
UMTE—Doroá 1:9 2
SASVÁRI GIZI UJ CSÚCSOT FUTOTT, DULGYOVAY ÉS BOGDÁN NEGYEDIK Szombaton délután tartották meg a Vasas nemzetközi atlétikai versenyét, melyen a MAORT atlétái közül Sasvári, Bogdán és Dul-gyovay indult el. A 400 méteres síkfutásban igen erős mezőnyben Sasvári. Blcha és Köbölkutí mögött 65.2-es kitűnő idővel harmadik lett. Sasvári eredménye uj országos ifjúsági csucseremény. A 100 méteres női síkfutásban Bogdán 13.4-es eredménnyel a negyedik helyen végzett. Magasugrásban Dulgyovay 180 cm-es ugrásával negyedik lett a román Sötér. a finn Honkonen és az újpesti Föl-dcssy mögött.
Z. POSTÁS—II. KER. MTE 0:0 Győri támadásokkal indul a mérkőzés. Sebestyén nagy lövését Dombai csalt kiütni tudja. Feljön a Z. Postás, előbb Madarász, majd Paizs II hagy ki jó helyzetet. A kcr. játszik szebb futballt, a Postás csak vagdalózik. Szünet után ¿0. percben Józsit sportszerűtlenségért kiállítja a játéievezető. A 21. percben a 11-es''J Bagín n felső lécnek • rúgja, a visszapattanó labdát Horváth mellé bombázza. A 29. percben Hajmási az üres kapu mellé gurit. Az utolsó percekben Horváth Z. Poktás—kerül a kiállítás sorsára. Meddő csatársorok küzdelme. Kitűntek Bngín, illetve Pintér és Szabó. • SOTEX—ZVSE 4:1, (1:0) Élénk iramú mérkőzés. A 15. percben Nádasi öngólt vét. Szünet után már az első percekben kiegyenlít .a ''Vasút Lang révén. A 19. percben Tisza megszerzi a vezetést. Hosszabb mezőnyjáték következik. A 33. percben xujból Tisza eredményes. A 38. percben Horváth a ZVSE kapusa megsérül, helyette Kövesházi véd tovább. A negyedik gólt Kustor lövi az utolsó percben. Jók: Kustor. Olaj. illetve Loppert és Nádasi. LOVÁSZI—SFAC 5:2, (2:0) Az első félidőben a Lovászi- ¡rányitja a játékot. A 7. percben F?e-nák révén .vezetéshez jut .a Lovászi. A 17. percben Perfhö''bombá« a hálóba. 2:0. Szünet után .az 5. percben Pethő—Hcrmann összjáték. után Pethő ló ujabb gólt.;3:0. Négy perc múlva Hermann elfut és beadását Szőke egyből a hálóba továbbítja. 4:0. Változatos lesz a játék. A 20. percben Baka 11-est vét. A büntetőt Szondi értékesig (4:1. A .30. percbenVujabb soproni, gól csikt''Budai III lövéséből 4:2. Az utolsó percekben Hcrmann gólja állítja be a végeredményt 5:2. Kitűntek: Cserpes, Hermann. Pethő és Frenák, illet-ve Budai II és Soproni II.
ARVERESí HIRDETMÉNY
A nagykanizsai járásbíróság1 784/1948 számú végzése alapján hitelező 1628 forint 46 fillér követelése ós járuló|kai ki-olégitéséro lefoglalt lovakra, tehén ro, kocsikra stb.-ro árverést lüztiom Nagykanizsa, Magyar-utca 42. szám alá folyó év''ju-lius 1. napjának déli 12 órájára, amikor a logtöbbot Ígérőnek készpénzfizetés elionéiben eladom. EhJt László bírósági végrehajtó.
Keresek siófoki penzióba szakácsnőt. Cím a, nagykanizsai ki-
adóban.__928
Szoba-konyhás lakásomat ítl adom bútorral.. Cím a nagykanizsai kiadóban. 924
mai
postánkUl
T. Szerkesztőség!
Miután, b, lapjukban gvakjao jelennek nrejj közérdekű cMak, amelyek visszás esetekre hivjifc fel taz illetékesek figyelmét, nem mulaszthatom el, hogy levelemmel én is hozzájáruljak a szerkesztőség ilyenirányú törekvéseihez. Naponta találkozom a sétakertben, a teroe-tőben, egyeö parkokban, de a lakóházak udvarán is gummícsuzlis,. légpusiiás gyermekekkel, akik efö. szeretettel lövöldözik le az anélkül is egyre csökkenő létszáma énekcs-rovarevő madarakat. Ké-''cm az illetékes szerveket, amercv-nyire lehet, akadályozzák meg ezt az oktalan pusztítást. Ha lehet szép «zóval, ha kell büntetéssel. A gyermekek pedig, ha lövöldözni alkarnak, csuzjizzanak cclba.
Tisztelettel: S. ZS.
v állatvédő egyesület tagja,
X A TÉLI SZÉNSZÜKSÉGLE-TÉT most szerezze be. Szászvári kovácsszén kapható! TÜKERT NV lerakatánál Nagykanizsai Foídmti-vesszövetkezet Fő-ut 7.
Nagykanizsa vóros hirdetmény«-
Értesíteni a tehéntartó gazdáka!. hogy az 1949/50 gazdasági évre a tehén-nyilvántartás elkészúóse most: van folyamatban, ''
Ezért felhívom mindazokat a gazdálkodókat, al''flk tehénállományukban beillőit változásokat (eladás, vétel, 6z&r3zon&Vlns,. ImeddíToef,. betegség) mindezidcig nem jelentették bc, ugy azt saját érdekükben-mielőbb jelentsék —- megfelelő igazolásokkal — a közellátási irodának.
Tudomásomra jutott, hogy vannak még olyan tehéntartó gazdák* akiknek tehenei egyáltalán nincsenek bejelentve. Figyelmeztetem-a gazdákat, hogy megbízót; ellenőreim liázról-házra ¡(árva \íogják a teheneket leellenőrizni, s moncf-azok ellen, akil''cnek tehenei a kör-ellátási hivatalnál nem lettek bejelentve, a legszigorúbban fogok eljárni. *
Ezúttal is figyelmeztetem a tej-beszolgáltatásra kötelezett eko''.. hogy beszolgáltatási kötelezettségüknek pontosan és folyamatosan tegyenek eleget.
Poltármostf Halálozás.
Gáspár István
volt vendéglős folyó hó 2G-ón mechalt. Temetése kedden, 28-án délutrtn 5 órakor a-temetö halottasházából, az eneosztelő szentmise 2S án délelőtt 9 órakor a szent-fencrendl plébániatemplomban lesz megtartva.
Gyászoló család
APRÓHIRDETÉSEK
Eladásra az összes ingatlanod nyilvántartva, érdeklődni, bármikor Kovát« irodája, Nagykanizsa, Szabadság-tér 1. szám. (CentrálUl
szemben.) TELEF0N_15L___
DKW gépkocsit veszek. Meistcr-klassét vagy Frontspeciált. Jó. motorral, alvázzal és zörgésmento* karosszériával. Fényezés. íkárpito. zás lényegtelen. Vitális Károly Szobmathely, Kőszegi-utca. 914
Társbérleti lakást keresek azon-r.alra ''két személy részére. Címeket a nagykanizsai . kiadóba átérek,_______ 009
E, D. Scller" gyártmányú tiszta vörösréz hurozásu rövid kc-reszthuros zongora, eladó. Érdeklődni lehet Siklósi Lajos textil-üzletében, Zalaegerszeg, Manc-tér.
Z35
ZALA politikai napilap.
FeUlőj szerkesztő: Szántó Jtn6 Szerkesztőség: Fő-ut 7. T«li M Kiadóhivatal: Eö-ct 5. Talefon: 31.
Nyomatott a Közgazdasági R.-T Nagykanizsa nyomdájában, Nagykanizsán. F«Utfe kiadó és a nyomdáért M«- <
Ssmirőt Géz&
„Őrködünk, hogy a munkósosytály egységes és megbonthatatlan maradjon"
Angol-amerikai ellentétek a brit-argentin szerződés miatt
Csak DéFOSz-tagot szabad alkalmazni aratásnál és cséplésnél
54. évfolyam 148. szám.

I V
Nagykanizsa, 1949. junius 29. szerda
Ára 60 fillér
A GABONAARAK
(S/.J) A napokban jclvnt meg a lennénylx''adás alá lar-to/o galxmák árát megállapító rendelet« Dolgozó parasztságunk örömmel olvasta: a ga-lxma ára marad annyi, műit tavaly.- Ismét meggyőződhetett róla^hazugság volt, mint mindig. a kulákok híresztelése, bogy a beadandó gabona, árát mérsékelni fogja a kormány. A kulák-hircsztelés célja Világos volt: kedvetlenséget szita-ni dolgozó parasztságunk között, hogy az ne végezze jól munkáját, hogy eltáutorodjék a népi demokrácia táborától. Aki jól végezte dolgát, az láthatja : verejtéke nem volt hiábavaló. ^
A gabonaáraknak a taválvi szinten tartása komoly áldozatvállalás kormányunk részéről. Idehaza az iparcikkek rendre olcsóbbodnak. Munkásaink versenyben, ésszerűsítések sorozatával, brigádmunkával, önköltség- és séfcgtcsök* kentéssel termelik az iparcikkeket a falu dolgozói részére •is. Az ipari cikkek árában la-, vaiv óta egészséges, egyen ky les'' lemorzsolódás tapasztalható. A tervszerű. gazdálkodás érezteli hatását az árak alakulása terén s igy hat ki az életszínvonal szunleX''n emelésére, városban és falun egyaránt. Ugyanekkor a tSkés 01-országokban kopogtató válság a gabonaáruk zuhanásában is jelentkezik. S igy is eladatlan és eladhatatlan mennyiségben rothad vagy kinn a jöldekon
nem is érdemes learatni — vagy a hombárokban. A dolgozók éheznek a búza elrohad: mily szörnyű vádirat a tőkés gazdálkodás ell.en.''
Magyarországon a túlnyomórészt szétparcellázolt l''öl-ideken kisipari módszerekkel termelt. gabona minősége ¿nesszé'' elmarad a kanadai, amerikai társától, s még inkább a szoviet gabonáétól. Mégis., a népi demokratikus magyar kormány meghagyja a gáljonaárat a Lavalyi színvonalon.
Sokmilliós áldozat ez az államkassza részéről. Nálunk a kormány intézkedései a dolgozó nép érdekét .szolgálják. Dolgozó parasztságunk pedig a hatalom részese. Természs-'' tes tehát, hogy a gabonaárak megállapítása is dolgozó parasztságunk körülményeinek figyelembevételével történik. De az is természetes, hogy az az áldozat nem hiábavaló. Dolgozó'' parasztságunk egyre nagyobb számban ismeri "i''el a told társas, nagyüzemi megművelésében a felemelkedés egyedül iehelséges útját cs mind nagyobb ütemben, egyre biztosabb lépésekkel elindul a nagyüzemi, szocialista lenn.-lési mód, a szövetkezetek leié. 11a nálunk magasabbak a ga-ljonaárak, ennek oka, hogy drágábban termelünk. Miért? Talan a magyar löld rosszabb, mint az amerikai, vagy az orosz? Talán a magyar pa-
raszt szorgalma elmarad többiélöl''? Talán a kormányzat nem segíti a dolgozó parasztságot•?• Nem!'' Drágán termelünk, mert a tehén'' drágább, mint a traktor, az emberi munka drágább, műit a gépi. _
A falura is vonatkozik, "nogy a szocializmus a munka magasabb termelékenységével győzi le végkép'' a kapitalizmust. Nem lehet komolyan l>eszélni sem a szocializmus építéséről városban, íia a régi, elavult nióódon gazdátv kodík és dolgozik. Márpedig a földesúri időkből emlékezetes nyomorból elege volt a dolgozó .parasztságnak. Éppen elég dob perdült incg a kisparasztok földjén a banluizso-ra ."jóvoltából¿i A falut is csak a kapitalizmussal való végleges''és gyökeres szakítás szabadilhalja meg az évszázados örökségtől, a nyomortól, a kizsákmányol ást óla kulturális elnmrádottságtól, a népbetegségektől és az uri világösz-szes átkaitól.
A falu szocialista ulra va$ terelése azonban nem egyedül a falu dolgozóin múlik.fudiil kell — és a Szovjetunió tapasztalain is erre tanit a város dolgozóinak, a munkásosztálynak kell a • technikái eszközök mcggyártásával és a dolgozó parasztság részére lörlénö tömeges rendelkezésre bocsátásával a mezőgazdaság szocialista alapjait l^j-akiii. De ezeknek még párosulnia kell a\fal,u dolgozó tömegei között történő politikai ielvifc-gositö munkával, a nagyüzemi mezőgazdaság elméleti alátámasztásával. Gépállomásaink, falujáróink a szocializmus előretolt bástyáS a l''al,un. De a falu szocialista útra val/> terelése lényegéiben a városban őöl el. Azon, hogy mennyi traktort gyártanak, a gyárak, mennyi egyéb gépet, mennyi áldozatkészséget mutat-''fel « muunkásosztáJy a termelés? ben, a munkás-paraszt szövetség még szorosabbra kovácsolásában. a politikai munkában.
Most dolgozó parasztságunkon a sor, hogy. az áldozat főterhél viselő munkásosztály-lya.I szemben valjunit lörlesz-szen. Az aratás, cséplés és tor-ménybegyüjtés munkájának végrehajtása lesz a vizsgája annak, hogy a dolgozó parasztság megérti és megbecsüli azt az áldozatot, melyet a népi demokratiieus állam a dolgozó parasztság érdekében íioz. Éppen azért nem "kétséges, a dolgozó parasztság ugy válaszol .rf gulxmnárak magas szinten tartására, hogy munkáját gyorsan, ''pontosan, lelkesen végzi és igy járul noxz.fi nemzetgazdaságunk erejéhez, munkásosztályunk kenyeréhez. A
, '' * V t •
A terménybeadási rendelet
biztosítja az őstermelő családok ellátását és gondoskodik a gazdasági gabonaszükségletről. Aki többet ad be, többet őrölhet
A kormány legújabb rendelete szabályozza a gabonafélék forgalmát és felhasználását. A rendelet szerint ¿. kenyérgabona 1 leadásától mentes a gazda háziszükséglete, ^ii.ycn címen a háztartásához tartozó 1 éven felüli ellátatlanok őstermelői fejadagját k''het visz-•szatarlani.
Fejadag, vetőmag
\ Az őstermelői fejadag f>— G év közölt 1G0 kg., Ü évenfelüli személyenként 220 kiló. Az éleikor megállapításánál július 1 az irányadó. Gazdasági szükségletként a beadási kötelezettség alól mentes vetőmag cimén búzából kai. holdanként 110 kiló, rozsból, kétszeresből 100 kiló. Gazdasági alkalmazottak részére az ős-termelői fejadag tartható visz-sza. Visszatartható ezenkívül az esetleges haszonbérlet esetén a haszonbérbe adó és háztartásához tartozó ellátatlanok, valamint az olyan személyek fejadagjai, nkikkt l íf.cm-lxin a gazdálkodót természetbeni tartási kötelezettség terheli. A lennészellxMi kiadott galtfmál a gazdálkodó köteles feljegyezni a saját és az iIlylök gabonalapjára. A beadási k(*telezettség alól mentes gabonát nem szabad som Ilyen más célra felhasználni.
őrlési engedély
A kenyérgabona és árpa vámőrléséhcz a községi elöljáróság gabonalápon kiálHlolt engedélye szükséges, őrléshez csak a háztartásához tartozó és gabonalapján feltüntetett 1 éven felüliek őstermelői fejadagja mennyiségéig kaphat engedély tr
Aki beadási kötelezettségét teljes egészében teljesítetteke-nvérgabonából és árpából, további 25 kiló
árpa őrlésére kaphat engedélyt családjához tartozó mindon 12 éven felüli ellátatlan után. Ezenkívül külön ü0 kiló kenyérgabonát, vagy 60 kiló árpát megőrölhet, ha háztartásában valaki házasságot köt, gyermeke születik, ezüst, arany vagy gyémántlakódalom van, vagy ha. a -gazdálkodót mintagazdává minősitik.
Többletőrlés.
Többletorlésro az is onge-délyt kap, aki a beadási kötelezel tiég teljositóse után '' »C« vétol.i jegyre gabonát adott el a hatósági termény begyűjtőnek. A- mezőgazdasági'' munkavállalók, 5 kát. holdnál kevesebbel rondoljcoző gazdák ugyanannyi szabad gabonái orölliötnok meg, amennyit »0« yétol.i jegy-ro leadtak.. A 25 kat. holdas ftazdúüf, akiknok 850 aranykorona alatt van ka''tassitori- tiszta jövedelmük, a >?C« vételi''jogy-, ro loadottgaboija felének, ennél nagyobb gazdák a »C« vételi jegyre eladott gabona egy-
negyedének megfelelő meny-nyiséget őrölhetnek meg szabadon, s az ebből származó lisztet el is adhatják.
Adás-vétel, szállítás
A be.idási kötelezettség teljesítése után fennmaradó gabonát csak »C« vételi jegyre, vagy hatósági engedéllyel rendelkező termény felvásárlónak adhatja el a ''gazdálkodó. A fennmaradó árpa, zab és egyéb
nem kenyérgabonafélékkel a gazdálkodó szabadon rendelkezik.
Kenyérgabonát és árpát az egész ország területén csak szállítási igazolvánnyal szabad egyik községből a másikba szállítani. Szállítási'' igazolványt csak sarjáttermésü, továbbá munkabér vagy egyéb természetbeni járandóság''cimén jogszerűen mogszorzótt gabonára lőhet kiállítani.
Megjutalmazzák a gyors lerménybeadókat
Nagyfontosságú rendeletek a terménybegyűjtésről
A földművelésügyi miniszter legújabb rendelete 6zerínt a terménybeadására szánt terményeket az Órszág06 Közedlátási Hivatal által megbízott földművesszövcilkc-zethez kell beadni. A beadási kötelezettséget elsősorban- búzában kell teljesíteni, Egyéb beadásra al. kalmas -terményekből a kővetkező mennyiség egyenlő 100 buzukilo-grotnmal: 110 kg rozs vagy kétsze-rcs, 120 !kg, árpa, zab, 77 kg; nap-ríiícíSOnag, 130f kjj teiigeri, 29'' Ag rizs, kg. -bab, 50 kg. lencse. A napraforgó 14, a kukorica 15 százalí)''*'' víztartalmú lehet.
Véteti jegyek
A terményekről véleli jegyet állit ki a'' begyűjtő, Földadó é» me-zögazdaságfcjlesztésí- járulék lerovására beadott terményeknél „A", ezen felül beadási kötelezettség fejében leadott terményeknél „B", a beadási ''kötelezettségen felül beadott terményeknél „C", cséplőgép-keresetről, malmok, darálók vámkercsményéről, megtakarításáról ,.D" vételi jegyet állítanak kí.
Cséplés után 8 napon beíül kell beadni a terményt
A cséplés után" 8 napon belül teljesíteni kell a beadási kötelc-
zeilséget. A.mulasztók felszólítást kapnak, 6 ha ujabb nyolc napon belül nem teljesítik1, a1 beadási kötelezettség 5 százalékkal, ujabb 15 nup utná ujabb 5 százalékkal emelkedik.
Az ,A'', ,B\ ,C'' vételi jegyre augusztus 13-a előtt beadott buza, rozs, vagy kétszeres után mázsán-ként 5 forint, szeptember 3-a előtt beadott buza, rozs, kétszeres után mázsánként 2 forint iutalmat kap a gazdálkodó. .
A gabona ára
A „B" vételi jegyre beadott buza ára 60, á rozs és kétizerc* ára 54, árpa és a zab ára 50 forint. A „C" vételi jegyre, leadott gabonamennyiségért Ccésőbb megállapítandó árat kap a gazda. A termény-begyűjtő néni készpénzzel fizet, ha. nem utalványt állít ki,"amelyet az utalványon feltüntetett postahivatal vált be bemutatásra, levonás nélkül. Minden véleli jegyről külön „T" utalványt kell kiállítani.
A terménybeadáei kötelezettség teljesítésének elmulasztását, vala«-mint a terménybegyűjtő bármiféle szabálytalanságát a törvény szigorúan bünteti. •
A dolgozó parasztság
továbbra sem fizet mezőgazdaság fe/Iesziési járulékot
Uj ''kormányrendelet szabályozza az 194Ö—50. gazdasági évre a mezőgazdaságfejlosz-íésFjárulék kivetését is. Moző-gazdaságlej lesztési járulékot Kell fizetni minden birtok után, afnolyniek területű a 25- kat. holdat és a 350 aranykorona katasztori tiszta jövedelmet meghaladja. Köteles járulékot fbotni az a 15 holdon és 150 looronán felüli birtok, amelynek tulajdonosa áz ingatlanon felül olyan jövedelemmel rendelkezik, amelv meghaladja az évi 5000 "forintot. /
A járulékot a bittel; tulajdonosa, vagy lmszonélvozójo tize ti '' búzában és az egész: évi járulók teljes egészében ju-4us 1-én esedékes és szeptember 80-ig kamatmentoson fizethető meg. A határidő után
havi 1 százalék késedelmi kamat terheli az adózót.
Nem kell járulékot fizotni a 15 hold, va_gy önnél kisobb területű birtokok után akkor som, ha jövedelme -meghaladja a 350 aranykoronát. Ugyancsak nem kell járulékot fizetni a 25 holdnál nagyobb birtok után ¡¡óm, lia tiszta jövedelme nom haladja meg a 150 koronát. Ezzel a közép parasztság továbbra is mbntosul a fejlesztési'' járulék''alól.'' .. -
Nom kell járulékot fizotni n földmivesszövétkezőtek ingatlanai és tormolőcsoportokba bevitt, vagy1 földbérlószövotkozc-fok és általános szövotkozotek földbérlőcsoix>rtija által esópoi''-to3 mÜMoléssol hasznosított föld után'' sem.
n Szakszervezeti Világszövetség tanácsa kedden délelőtt állapítja meg a kongresszus napirendiét
Milánóban á végéhez közelednek a Szakszervezeti Világszövetség szerdán megnyiló II. kongresszusának előkészületei. A hntalma: épületben, ahol a kongresszus; tartják, nagy a «iirgé-s-íorgás. A* épület belsejében a munkások''ko. pácsolása folyik. A kongrcuzu* nagytermében vnlamonnvi delcgátu* fejhallgatót kap, A tanácskozó nőik négy nyelven folynak, oroszul, franciául, «ponyolul és niv gólul. A szónokok beszédeit a tol. niácsok mind'' n négy nyelven egy*
ezerre közvetítik. Eddig 23 ország küldöttsége ¿dkezebt .pretf. 24-én. hétfőn délben a magyar delegáció futót fa be Milánóba. AJ szovjet kül döttség egy része érkezett meg, o másik rész későbbre jelentette ér ■kezését.
Kedden délelőtt 10 órakor it Szakszervezeti Világszövetség To nácin tart ülést, hogy a kongres/ s/u* napirendjéről tárgyaljanak, A főtanács ülésén magyíir részivé» vők is lesznek.
Formoza felé megnyílt a kmai néphadsereg utja
Felszab ed ult Ku-Tfen városa''
Igy segiti a tapolcai földművesszövetkezet
A DOLGOZÓ PARASZTSÁGOT
Ku-ticn elfoglalása megnyitja az utat a néphadsereg számára For-moza felé, A legújabb jelentések ■arról szólnak, hogy, a Kuomintang-csapatok már Fu-Csau kiürítéséi is megkezdték. Fu-Csau, mely Forrnozával pontosan szemben fekszik, egyike még a Kuomintang kézben levő négy nagy kikötőnek. A ¡néphadsereg partizán csapatai nagyjelentőségű katonai tevékenysége! fejtenek Cci a város közvet-
len környékén. Hong>-Kongban nap nap után hatalmas tüntetések zajlanak le, melynek során a lakosság rokonszenvét nyilvánítja a diadalmasan előrenyomuló néphadsereggel szemben. Hatalmaö tömegek gyülekeznek a napilapod épületei előtt és leírhatatlan lelkesedéssel veszik tudomásul a néphadsereg ujabb előrenyomulását. . ''
Az Egyesüli Államok erélyes tiltakozása
ellenére aláírták
a brit-argentin kereskedelmi szerződést
§ Az AFB. hírügynökség jelenléte szerint Buenos Airesben Nagybrit, tannia és Argentína képviselői az Egyesült Államok tiltakozása ellenére is hétfőn! aláírták az öt évre
szóló kereskedelmi szerződést. •
A szerződés uláirása még jobban kiclczi azokat az ellentétekéi, amelyek fennállónak az Egyesült Államok és Anglia között, Harri-mann, a MurxhalUierv igazgatója, az amerikai szenátusban kijelentél. te, hogy egyszerűen n^m folyási. Amerika több hitelt Angliának, ha aláírja ezt a szerződést Argenliná. val. Nagybrlllannla mindezek elle. nvre aláirta. Az amerikai terror-politikával mindjobban sz«mbe. szegülő és kényszerhelyzetben lévő angol kormányzat drákói Intézkedésekkel próbálja csökkenteni az Egyesüli Államokból jövő behoza, tult. mégpedig azért, hogy ezzel csökkentse a muribanélküllségQl. Most Isméi arra van kilátás, hogv növekszik Angliában a munkanélküliek száma és még jobban romlik a viszony az Egyesül! Államok, hoz. Általános a vélemény, hogy az amerikhl kormány megtorlásként valószínűleg nem nyújt több Marshall-hllelt Angliának, Ez ■ pedig azt jelenti, hogy mindjobban
élosedlk az angol-amerikai gazda, sági harc, amely az egés,z Mar-shall.terv összeomlásával fenyegei; amely egyben jelenti az ■ egész úgynevezett „nyugateurópai együttműködés" bukását ts.
Juliusban megnyílik az IRBLL Kanizsán
Juliusban nyílik inog Nagykanizsán & legújabb Nemzeti Vállalat, az Itt ELI/, azaz más szóval : Irodaszerei látó NV.''Ez a nagykereskedelmi vállalat látja el az üzemeket, nemzoti vállalatokat, hivat»lobit irodaszerekkel. Ho lesz -rendezve írógépek javításául is. Az NV bloit>látnnt.)lag a Fő-tit 13. bz. ház egyik üresen álló üzlethelyiségében nvilik mog. 22 alkalmazottat fog majd'' foglalkoztatni. Lognagvobb részüket helyből iokb.M veszik fel.
— 60 MODERN QÉP és 2500 munkaerő végzi a népszámlálási adatok feldolgozását. Még így. is mintegy 12 hónap szükséges a hatalmas munka elvégzéséhez. A kidolgozott adatok elősegítik ötéves tervünk megvalósítását.
A DŰLŐÜT két oldalán zöldelő rétek és aranyló gabonatáblák váltogatják egymást. Lassan haladunk Halastópusz-la felé a Bálint Györggyel,, a tapolcai Földmüvesszövc.ke/et ügyvezetőjével, (i viszi a szól. Arról beszél, hogyan segiti a szövetkezel a t.oigo/.ó paia:sx-lokal.
— Három lermoNiszövojke-zétl csoportot is támogatunk
inontija. — A rászoruld gazdáknak különféle kisgépe-kel bocsátunk midylkézésre.
X£egmula:ja azt a'' 200 holdas folddaiaM, ahol legelt> javilás folyik a szövetkezel u''ánvitásával. Eeszél még a mittrágyaakcióról, a termelési szerződésekről, a sertéshizlalási és tenyésztési szerződésekről és Ínég sok egyébről. Azlán megjegyzi: — A gyerekekről» som feledkezünk meg. A mull héten 3000 forintot ad-lunk az MNDSz tapolcai napközi otthonának.
DÉL LEHET MÁR, amikor megérkezünk Halastópusztá-ra. A legelő közepén gazdasági é])ülelek fehérlenek. Hatalmas juhakol vonja magára a figyelmet. Rengeteg fiatat bárány heverészik a fűben.
— 218 da^íib mondja büszkén őrzőjük, egv 17—18 éves legény, -r A viszlópusz-tai állami törzstenvészet szaporulata mind. — Ügy beszél a kis állatokról, minlíia a saját tulajdonai lennének, I''e-szélgetés közben '' elmondja, hogy Tóth Bélának hivják, Nemcsgulácson szülelelt.
— TELJESEN ÁRVA vagyok —. manyurázya. — Az apám napszamos volt. Egyik napról a másikra éltem. Jóformán ruhám sem volt. Egyik nap aztán nagy bátorságot véltem magamnak. boái-litoltam a tapolcai Töldmü-vcsszövetkezethez.
— Mi megszántuk a szegény fiút és alkalmaztuk — szól közbe Bálint György.
— és adtak egy rend ruhái is. Most van ruhám, lukasom, kosztom, meg pénzem is. Nem félek a holnaptól —- mondja boldogan.
— Mi szeretnél lenui?
— Még nem tudom. Talán iraklorista, vagy valami mezőgazdasági szakember — feleli felcsillanó szemmel. — De ta-
nulni akarok. Bálintra néz és neki mondja: — Könyveket küldjön nekem. ügy\e/etü •kartárs.
BÁLINT ELVTÁRS az-clőbh elmondta, hogyan nyújt.segít-
ségei a szövetkezel a rászorulóknak. Ezt nem emiitette. Pedig ez tetszett nekünk a legjobban. Mert Tóth Béla elölt megnyilolta <» felemelkedés utjai.
Vincze l*tván
„Őrködünk, hogy a munkásosztály egységes és megbonthatatlan legyen"
Összevont szakszervezeti nap Kanizsán
Tegnap a nagykanizsai szervezett munkásság összevont szakszervezeti napol tartott az iparoskör nagylcnnélxm. • A
gyűlés Molnár László elvtárs, n egyei titkár beszámolójával kezdődött. Molnár elvtárs a S/''aksiervezeti Y ilágszövels ;g a béke megvédd nézéséért folyó harcának jelentőségéről beszélt. — Ebből a harchói — mondta — egységesen és lelkesen veszik ki részüket a magyar szervezeti dolgozók, köztük Zala dolgozói.
Minden eredményünk
csapás az ellenségre •
Pénzes Lajos elvtárs, a MA-ORT termelési felelőse példákkal is bizonyi tolla, hogy a megye szervezett munkássága a Szakszervezeti Világszövetséget teltekkel és nemcsak szavakkal támogatja. — A MAORT telepek — jelentette ki — 327.G21 forint értékű munkafeIájan 1 ással erősítik a nemzetközi munkásmozgalom harcát, a Nvirádi Bauxit G százalék termelési tulteljcsi-tésl ajánlott fel és a multhó-nap 20-ig ezt a felajánlást már 20 százalékkal túlszárnyalta,;) selejtet t-ről'' egynegyed zalékra csökkentette! a téglagyár munkásai pedig túlórában akarják az önhibájukon kívül kiesett.. termelést ''behozni. Mindez azt mulatja, hogy a munkásságunk tudja már: minden eredmény a termelésijén egy-egy csapás ellenségeinkre. •
„Emelkedni fog a termelékenység, csökkeni fog a selejt és az önköltség
A munkásság ezután lelkes hangulatban határozati java ''alól fogadolt el, hogv Pártunk Vezetőségéhez és Ráknsi
elvtárshoz levelet küld, melv-len biztosítja: egvemherkéiit áll a Vezetőség és''Rákosi elvtárs mögött s ezt a termelésben mutatja meg. — .Munkánk nyomán - Így szól a munkásság levele — mindenütt emelkedni fog a termelékenység. csökken a selejt és av. önköltség, őrköd ni'';, hogv a munkásosztály nálunk egységes és megbonthatatlan legyen.
A Szaktanácshoz is Icve''ot intézlek a munkások. — A nagykanizsai cVs evont szakszerve''eli nanról meleg v.ero-lellel köszöntjük a Szakszervezeti Világszövetség lí. kt>n-gesszusát és küldött jfil és azt üzenjük: mögöttük állunk teljes erővel az imperialisták, az árulók elleni líarehan. . a Ixíkéért folytatott küzdelem-lx;n.
Csak DéFOSz tagot. szabad alkalmazni aratásnál és cséplésnél
Mbírkozdődöti a nagykanizsai járásban az aratási és Cíéplém azorxóclósok niötrköíÓKo. Kpien ezért fölhívja a DóFOöm járási titkArságn mindazokat, szjK|_i4{í1j a/( lu-atáni ós csóplési «16-l»n iuum<ásoloit foiílalkoztíit-hffűc, a szorzói lós megkötésére jelentk''.''zzenek a holylx>li 1)6-KOSz-szorvozotöknél. Az aratási 6a csói)lósi munkáknál mint mas mozóuazdasiigi munkánál is —- csak DéFOSz tagokat lobot alkalmazni. Aki mégis nom UóKOSz-tagot alkalmaz, súlyos büntetésnek to-t+zi ki magát.
- JARASH SZERVEZETET alakitott a VAOSz a kanizsai és letenyci járásban, A nagykanizsai szervezet elnöke Fülöp Gyula elvtárs járási, főjegyző, titkára Ferenci Lászlőné lett.
Üzemeinkben most dolgozzák "ki a hároméves terv utolsó félévének részleteit. Néhány ''nap múlva mindenült értekezletek lesznek, ahol az üzem vezetői és dolgozói együttesen megbeszélik a tervet, megteszik észrevételeiket, majd néhány nap múlva együttesen hozzáfognak a terv megva. lósitásához.
Hogyan készül a terv a szocia-lizmus hazájában, a Szovjetunióban? Alább közöljük Joszif G6-relik: „A kitüntetett gyár'' című könyvének ötödik fejezetét. Így készül a terv a gorki ''„Molo.
tov"gépkocsifyárban:) 1
*
A SZOVJETüNIö népgazdaságának jellemző vonása a tervszerűség. Ebben van a szovjet gazdasági rendszer egyik legfőbb erőssége. Az állami terv meghatározza a termelési.. prőgrammot; elosztja az ország j>énz-, anyag- '' ts ^munkaerőforrásait ujabb és ujabb anyagi javak létrehozása, a népgazdaság további nó-vedekése és a szovjet nép jó-létének gyarapítása céljábol.
A Szovjetunió i felöleli az- ipari
R GYRR KOLLEKTÍV GRZDRJA
szovjetgazdaságok. gép- és traktorállomások tízezreit, vasutakat, negyedmillió föld-müvesszővetkezelel, a kereskedelmi vállalatok, l>ahkok, takarékpénztárak, a ¡josta és közlekedésügj-i intézmények Ixmyolult hálózatát. J - •.
A* Szovjetunió minden ipari vállalata állrwni, azaz az. egész nép birtokában lévő szocialista tulajdon. Ez pedig azt jelenti, hogy a gazdaság szocialista rendszere mellett teljesen kizárt az a lehetőség, hogy ember az embert kizsákmányolja. A szocialista munka szabadj alkotó tevékenység, mely a legmodernebb technika és kurtura vívmányainak •segítségével működik.
áck a j-zocinlista tenvek''s: nak és a szoclalisbi munkának Icfljcllemzöbb. ^kapitalizmustól legélesebben elválasztó sajátságai.
A SZOVJETUNIÓBAN'' nem fordul elő és nem Is rphetsé-gcs gazdasági válság. Az ilve.n
hatalmas mérete—fagazdasági szervezet nonfíális, válság-mentes xnüWpdése és íejresz-tése csakis egy egységes terv alapján lehetséges.
» Hogy tervszerűen vezethessünk — mondotta Sztálin elvtárs —, ehhez egy szociiffistu és nem fcapiCaíisfa ipari rendszerre van szűkségünk, államosított iparra, ''államosított hitelrendszerre, « ¡alvakkaí való szoaattita szövetségre és a munkásosztály hatalmúra áz orszátfbtíP- slb.«
A gazdaság szovjet rendszere az, ami a''szovjet állani egészségét fenntartja, immúnissá teszi a betegségek, ellen, melyek a ^kapitalista gazdasági rendszert olyan gyak-ran megtámadják.
A Szovjetunióban minden egyes vállalat része az egységes. tervszerűen megszervezett népga^tlaságuak. S ha a gorki gépkocslg>''ár nmnkájájólaka-runk l^z/ílni, akkor elsősorban ennek terN-szorü . voltát
kell megemlítenünk.
TERV IRÁNYÍTJA a üvár
minuen ténykedését felülről lefelé. Hogyan történik ez gyakorlatban? ?
" A gorki autógyár a Szovjetunió Gépkocsiipari Minisztériumának rends:zerébe tartozik. A Minisztériumnak főigazgatóságai vannak, melyek cg^esitik ennek az iparnak küíöntéle ágazataihoz tartozó ''vállalatok csoportjait. A gorki autógyár, mint a Szovjetunió egyik legnagyobb vállalata, közvetlenül a Miniszlériuni alá tartozik.
. A gyár összeállítja és kidolgozza az áru- és össztermelés pénzügyi és naturális tervét, azaz: hány gépkocsit, milyent és milyen értékűen kei; kilíocsátaniok. A tervet • egy hónapra, negyedévre és egész évre készítik.
A gyár a Minisztérium ula-sitásaí alapján . dolgozza ki ezeket a terveket, melyek megállapítják a termelési feladu-''
tokai, valamint a munka termelékenységének fokozását* és az\ önköltség árának csökkentését tartalmazzák.
A TERVKÉSZÍTÉS jellemző vonása, hogy résztvesznek benne a gyári munkásság legszélesebb rétegei; figyelembe veszik a tudomány és technika legújabb vívmányait, az élmunkások és mérnökök, technikusok termelési eredményei l.
*A tervezés a szovjet társadalom millióinak élő. gyakorlati tevékenysége.
i,Ostolmsdg volna azt <jon-dőlni, hogy a termelés terve nem egyéb, mint számok (etoCüiök jetsoroCUsa. ;i valóságban a termelési ''terv az emberek millióinak eleven gyakorlati tevékenysége. Tcr-ivellsi tervünk realitása — o. dolgozók milliói, akik ttf életei alkotnak. Programunk reált-%sa — ''az eleven emberek» mi mindannyian, a mi mun-¡Mikaratunk, készségünk ''arra, hogy ezt a tervet''ictfrsit-sük.« (Sztálin.)
(Folytatjuk)
„Megálljuk helyünket mindenütt, ahová Pártunk és a munkásosztály bizalma állított"
Egy délután a vármegyeházán, „uj káderek" között
l''»\an. ki lehet itt a vár-'' mogvébázán, hiszen a hivatalos »''»ráknak már délután négy ójakor végo. .Most inog Fiatot mutat -már a zalaeiroi-sze^i k''t-tornyú .templom órája. No de látogassunk csak 1» azért, A földszinten hatalmas Tel irat hirdeti: »a .Mezőgazdasági Igazgatóság a dolgozó parasztságé.« Az egyik teremből hangfoszlányok szűrődnek ki a Sztálin, Ixjnin és Rákosi elvtársak arcképeivel, inog a friss, színes, ogyszerü írással teleírt. faliújságokkal díszített folyosóra.
A teremben Horváth Lajos elvtárs vármegyei mezőgazdasági igazgató az asztal ihol lett :i könyv fölé hajol. Négyen vannak a szobában, de észre sem vesznek l>ennünket. Be!o vannak mélyedve a könyveklx). Most fél rotálja a könyvét Horváth elvtárs és az előtte fekvő ffizetbo valamit jegyez.
—'' .Mi bebizonyitrjuk, hogy
van Idő a tanulásra
— mosolyog Horváth elvtárs. —- Munka után összejövünk, tanulunk és vitázunk. Most éppen pártnapi előadásra készülök. -l)e szaktudásomat is pót-lom. En nem. a ranglétrán kapaszkodtam fel, hanem a Partom, a munkásosztály bizalma állított ene a -felelősségteljes vezeti helyre. Meg is akarok felelni.
— Ez igaz, — erősiti meg Felházi Sándor helyettes igazgató Horváth elvtárs jzavait.
Az ó kezében sem forgott nagyon sokat a |x»ma, .amióta elhagyta az iskolát. Tizcnnógv-■éves kora óta cselédomber voít, más-más uraságnál zsákmányolták ki munkaerejét, majd a'' zalalövőiv fűrésztelepen nap-számöskoílott.
....., Én meg zalalövői
pártna^ra készülök
vasárnapra - mutatja a jegyzeteit. —J nrm szakadok el áz "osztályomtól, a dolgozó ]>a-rasztsagtól.
Do rajtuk kívül még két ember van.itt a szobában. Ok is. az Igazgatóság tagjai. Ombódi Feienc 3 holdas kisparaszt. 0 szervező és ellenőr. Garam-völgyi György a- személyzeti osztály vezetője. 1936-tól á za-''lahalápi bazaltbányában dolgozott. A Párt bizalma állította őt is e«ie a posztra. Az egerszegi könyvnaix>n vásárolt József Attiía kötetet olvasgatja.
— Mintha a magam életét olvasnáip ezekben a Versekben. József Attila a mi költőnk, a ''proletároké. Minden sóra színigazság. Az ilyen magamfajta ember'' kezébe a múltban ilyen könyvek soso ''kerültek, pedig mindig vágytam utánuk. De nekem legföljebb egy husz filléres ]>onyvaregényre tellett. Hegy'' .
most tanulhatok és művelődhetek,
■ezt is a demokráciának (köszönhetem.
.Ombódi elvtárs indítványoz: Nézzünk fel. az olsó emeletre is. Az alisppáu elvtárs intézkedéséle gyönyörűen berendezett VAO''Sz-klubbá, ahol Agárdi elvtárs is mindennapos vendég, a klubnapokat vezeti, együtt tanul, szórakozik többi hivatalnok társaival.
Ugyanaz a kép, mint''a földszinten, J»dig már esto fél 10 az ido.
Simon Ferenc elvtárs most 19 éves. Volt vasúti pályamun-
kás. SzaklxxKsztása,alispáni titkár. Rákosi olvtárs kis kék füzetben megjelent írását »A ugo szláv trockisták — az iin-orializmus rohamcsapata-; — áljuk előtte. Az OTI-ban tart szemináriumot holnap és orro készül.
László olvtárs vármegyénk személyzeti előadója. Szintén a munkásosztály gyermeke. Ma irába mélyedve az egyik sai okban Osztrovszkij: »Az acélt megodzik« cimü munkáját olvassa. A könvvnajx?n vásárelta.
- - Nem tudom letenni mondja. — Micsoda
gyakorlati utmu tatás
nyujI oz a könyv nekünk kommunistáknak —- lelkesedik.
Az asztalnál Gáspár olvtárs, a tervhivatal vezotoje, igy beszél : *
— Még hogy mi nom éltjük az urak világát lerombolni ?... do micsoda könnyen megértjük. Itt van ni —- mutat a Párttörténeti». Megmagyarázza Sztálin olvtárs, hogyan nőnek a munkások és parasztok soraiból az uj friss káderok."
— Mi megértettük ezt — válaszol László elvtárs öntudatosan, ez óit tanurunk, hogy becsülettel álljunk azon a bolyon, ahova a Pártunk'' és a munkásosztály bizalma állított berniünket/
— Igen, tanulják, hogyan kell az uj boldog szocialista országot épitoni, fis nem kétséges, • hogy a műit elnyomottai legjobban értik,-.ak''ik ma már íiűnd többen és többen népi demokratikus országunk
| vezetői lesznek. I JiúJiúsz Imre
A Párt nevelése...
j t
Ósszekovácsolódtak a munkások; az ellenőrzés mindenki ügyé lett
a lovászi MAO RT-telepen
• A lovászi gazolin telep a MAO RT egyre javuló termeléséhez igen nagy . mértékben hozzájárul. Itt sorakoznak a kompiesszorok, amelyek cseppfolyóssá teszik a. MAORT-gaz pró|>ánját, butánját és más aoppfolyósitliató alkatrósz/eit, s amelyek egyie több gázt szorítanak vissza a földbe, hogy* luLj-tlorőt adjanak vissza a ko-zolok lukacsos rejtekébe ágyazott oljynak.
''Forszé a gazolintelep jő munkája, a kompresszorok nagyszerű teljesítményé mögött is ott áll az ember, a szocialista termelés emelésén törekvő MAORT dolgozó.
v Napi 6000 forint megtakarítás
A kompiesszora i n k eredeti-lei; 210 atmoszféra nyomásra készültek, de sokáig csak 130 atmoszféra mellett dolgoztak — magvarázza AuerswaJd János mérnök, a gazol intelop vezetője. EjízoI a nyomással sajtolta!; vissza a gázt a rétegekbe. Így kihasználatlanul maradt HÍ) atmoszféra, amely 80 lóerőnek felel nfeg. Most ''úgynevezett Dimrler-kompresszo-rók közl>eiktatasával a kompresszorok teljesítményét megnöveltük, 10 százalékkal több gázt tudunk visszaszorítani a földbe és igy a gáz köbméterét 20 fillérbe ''számolva, mintegv napi 6000 forintot mentünk meg az üzeműnknek.
. Elmagyarázza, hogy ez az-érték csak szerény számítás alapján jött ki, mert a visszanyomott gáz az olay termelés terén ennél sokkal nagyobb hasznot jelent..
/0%-A:a/ emelkedett a termeiés
— Egyébként is a gazolintelep termelése 10 százalékkal fokozódott s ezt Pártunk nevelő munkájának, az uj munka-stilufinak, az ujtipusu munkásainknak köszönhetjük — jelenti ki. — Miben mutatkozik meg az újszerű munka és az újszerű munkás ? Itt nálunk, a gazol intelepon aránylag neheze bb újítás, m^gis nincs hónap, -hogy legalább egy értékes ujitas ne születne. Es az újítások mellett ósszekovácsolódtak a munkások, a bri-
gádok uj erőt adtak a munkának. Lelkiismeretesebbek let tek a dolgozók. A fegvelom jobb lőtt és magától ertetó-dóbb. Nem kell öt-hatszor utánanézni már; hogy a kiadott munkát el végezték-e, a gépeket jól liezelik-e ? A Párt nevelése bizony, hogy az c'' lonőrzés már ''mindenki ügye itt, egymásra vigyáz minden dolgezo : jó ápohist kapjon a gép és no szenvedjen törést a munka.
Az uj szellemű munka eredményeI
Szavai mellett szívesen tanúskodik Krií&a Feienc, a hét-közül az egyik brigád vezetője, Ková''.''.s Sándor a másiké, Czigánv Jtinos, Dobsa Sámuel és a többiek.
l.''o oixxlményesebbon bizonyítanak jó termelés lói és uj szellemű munkáról az eredmények. A lovászi gazolintolep szívesen néz a jxárosverseny elé, megmérkőzik Kerettyéve''l.
Hogyan lesz évi 270 millió liter tellel nagyobb teljesítményünk?-
Ma már mindenki előtt világos, hogy mezőgazdaságunk fejlődőiének legfőbb biztositéka a nagyütomü gép^svtós. A gé-fosilé''-sel nemcsak olcsóbbá tesszük a termelést, emeljük a terméshozamot, nagyrészt

A mezőgazdaság gépesítésével'' teheneink túlnyomó részét mentesítjük az igavonás alól, ami azt jelenti,'' hogy jóval jobb tejelők lesznek. Az^ötévos terv végére a jelenlegi 250.000 tohén holott csak 25.000-ot
mentesítjük dolgozó parasztságunkat a mezőgazdasági munka időnként szinte elviselhetetlen terheitől, hanem lehetővé tossz ük számára
a haszonállatok neveiésót
és azok jövedelmezőbb kihasználását is.
Magyarországai jelenleg 250 ezer tehenet igáznak. Természetes, hogy az olyan állatok, amelyek egész nap keményen dolgoznak, nem tejelhetnek''jól.
fogunk igázni, ami azt jelenti, hogy a most felhasznált takarmánymonnviség megváltoztatása "nélkül, csupán
az Igázás megszüntetésével,
évente 270 millió literrel nagyobb az országban a tej hozam. Ezzel, iiárhuzamosan nő a tejfogyasztás fejadagja is, amely 3 decniterról háromnegyed literre emelkedik az ötéves terv'' folyamán.
Egy év alatt megtízszereződött a Szabadságharcos Szövetség kanizsai csoportjának taglétszáma
A Szabadságharcos Szövot-ség nagykanizsai csoportja alig egy éve''alakult mog 80 taggal. Má a Szövetség taglétszáma több mint tízszeresére nőtt, megalakult a motoros, kerékpáros és'' céllövő szakosztály. Nincs semmi csodálatos ebben a hatalmas fojlódésbon. Perszo, hogy
népszerű a Szövetség,
amelynek célja, hogy liivon megőrizze és megvédje népi demokráciánk vivmányait és ájxilja a magyar nép szabadságvágyából fakadó hazafias hagyományokat.
A cél elérése végett nagy súlyt helyez a Szövetség a sportol&sra. A sport nemcsak
A közlekedés lehetővé teszi:
a Balatonon tölthetik a hétvégét a sümegi fúrás aolgossói
örömmel tapasztaljuk, h:>gy a'' közlekedés megyénkben napról-napra javul, ujabb és ujabb vonatok indulnák,'' ujabb autóbuszok vS&sznek részt a forgalom lebonyolításában és elmondhatjuk^ hogy ma már " kényelmesebben, gyorsabban utazhatnak a dolgozók, . mint bármikor azelőtt. Nagy- megelégedésünkre szolgált. hogy'' vasárnap Devecser és Keszthely közölt megindult a nyári autóbuszjárat is, me]v lehetővé teszi, hogy akik'' fáradságos munkával töltik- hétköznapjaikat, a sümegi járás-ból hétvégi üdülésre mehessenek olcsón és gyorsan a Balatonra és Hévizre..
A sümegkőrnyékiek még azt kérik^ hogy a Pápa-Keszt-hely, illjetve vasárnap a Deve-cser-Kesztliely közölt közlekedő autóbusz érintse a sümegi vasútállomást is. Ez mindösz-sze egy-két perces időveszteséget és párszáz méter kitérést
jelent, viszont lehetővé teszi, hogy a tapolcai vonathoz az Cütasok autóbuszon kíérhesse--Uek. A- devecser—keszthelyi vasárnapi autóbusznak néhány perccel a vonathoz való "csatlakozás miatt előbb kellene indulnia. Reméljük, hogv a kérés meghallgatásra tal.ál. 1 i
Ne kereskedj beteg tehénnel!
A pac&ai országos vásáron. Balogh Boldizsár babosdöbréíei földműves egy beteg tehenet vásárolt olcsó árcto. Balogh utóbb a vételt megbánta és a tehenet — annak betegségét eltitkolva — továbbadta. Mialatt Balogh elment a marhalevelet ''átiratnt, oz újdonsült ve. vö rájí-tt a turpisságra és a .betcá állatot'' nem vette meg. Viszont az uj Vevőre átíratott marhalevele'': nem Íratta vissza saját \ nevére. •Csalás kísérletének bűntettével ke. rül a nagyúcainizsai törvényszék cgyesbirája elé, .aki Baloghot jogerősen 5 hónapi fogházra büntette.
az egészség szempontjából hasznos, hanem ezenfelül növeli az omlier energiáját és megacélozza akaratát.- Erre jx>-dur nagy szüksége van a munkásságnak a szocializmus felépítésében. Döntő fontosságúak a loclinikai sportok.
Hogy minél szélesebb tömegek sajátíthassák el a motor elméletét ós gvakorlati használatát, a nagykanizsai Szabadságharcos Szövetség
motoros tanfolyamot
indított, amolynok záróvizsgája julius 2-án lesz. Aki síkoro-ren vizsgázik, a vizsga fokának megfelelő jelvény viselésére jogosult. A mótórősszakosztály ogyébként 50 motorral, rendelkezik s az utóbbi időben Pécsett, Kecskeméten, Veszprémbon és Kaposváron versenyeztek komoly sikerrel.
A Szövetség köretén belül most alakult meg a céllövő szakosztály is. Rohammunkával, helyrehozták a lőteret és rövidesen megindul a írvakor-lás.
, A céllövészet
jó iskolája a jellemnevelésnek és önuralpmnak. Fegyelemre éa bajtársi szeretetre tánit, mert szükségszerűen vigyázni kelj egymás testi épségére.
A Szövetség liegjobb tagjait százas csoportokba szervezi. A tulajdonképpeni általános sport képzés és szakképzés ezeken belül történik. Most szervezik a kerékpáros szakosztályt is. A kerékpározás sportszerű üzése a motorsportnak is ió iskolája. A szakosztálykeretoic természetesen nem rendelkeznek külön vezetőséggel*, hanem a Szövetség szerves részei.
Julius 5-én Városi
Békenapot
rendez Nagykanizsán a Szabadságharcos Szövetség. Az ün-ne{)élyon ismertetni fogják a párisi és budapesti békekongresszusok határozatait és a Szabadságharcos Szövetség célkitűzéseit is.
Nagykanizsa város hirdetmény«
Liszt- és kenyérjegyek kiosztása
A7. első ellátási csoportba sorolt ellátatlan fogyasztók részérc a liszt, illetve kenyér jegyek kiadása az 1949. év harmadig negyedére, 1949. junius hó 30-án veszi kezdetét a közellátási irodában (Ady Endre-u. 1.) az alábbi utcabeosztás szerint:
Junius 30-án (Csütörtökön)
1. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Arany János-u, Attila-u, Arpád-u. D. u. 3—5-ig. Babóchay-u, Bátho-ry-u.
2. sz. 06Ztóhely d. c. 8—l-ig Csányi László-u. Eötvös-tér. D. u. 3—5-ig Deák-tér, Fő-u.
3. sz. osztóhely d. e. 8-l-ig Oengery-u. 1—25-ig, d. u. 3-5-ig Cscngery-u. 25—55-ig.
4. fiz. osztóhely d. c. 8-^1-ig Ady Endre-u. D. u. 3—5-ig Ga-rai-u. Hajcsár-u.
Július 1-ón (pénteken)
1. sz. osztóhely d. e, 8—l-ig Bagolai-«or, Bajza-u. D. u, 3—5-ig Batthyány-u. Hunyady-u.
2. sz, osztóhely d. c. 8—l-ig Szabadság-tér, László hg.-u. D. u. 3—5-ig Lcventc-u. Mária-u. Lengyel Lajos-u.
3. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Csengery-u. 56-80-ig. D. u. 3- 5-ig Cscngery-u. ~ 81-től végig.
4. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Magyar-u. 1—25-ig. D. u. 3—5-ig Magyar-u. 26—50-ig.
Július 2-án (szombaton)
1. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Dózsa Gy.-utca, Virág Benedck-u. D. u. 3—5-ig Merklv Belus-u. Kas-sa-u. Kölcsei-u.
2. sz. osz:ó"hely d. e. 8—l-ig Petófiiu. D. uv 3—5-ig Pilsudszkv-u. Tá.ház -u. Széchenyi-tér.
3. sz. osztóhely d. e, 8—l-ig Somogyi Béla-u. Tavasz-u. D. u. 3—-5-ig Király Pál-u. Kórház-u.
4. 6Z. osztóhely d. e. 8—1-í* Magyar-u. 51-től 90-ig. D. u. 3— 5-ig Magyar-u. 91-tői végig.
Julius 4-én (hétfőn)
1. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Kinizsi-u. Kápolna-tér.- D. u. 3— 5-ig Rozgonyi-u.
2. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Sugár-u. D. u. 3—5-ig Szekeres József-u. Szent Imre hg.-u.
3. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Teleki-u. D. u. 3—5-ig Kossuth-•tér. Kazinczy-u.
4. sz. osztóhely d-. o. 8—l-ig Zárda-u, Honvéd-u. D. u. 3—5-ig Huszti-tér. Vlusics Gy.-u.
Julius 5-éni (kedden)
1. sz. osítóhely d, e. 8—l-ig Rákóczy-u. D. u. 3—5-ig Rózsa, u. Sánci-u.
2. sz. osztóhely d. c. 8—l-ig Szemere-u. Muraközi-u. D. u. 3— 5-ig Sílcitor-u. Só-u. Szentgyörgy-vári-u.
3. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Kisfaludi-u. Tárház-u. Vasút. Vö-rősmarthy-u. D. u. 3—5-ig Vágó-, hidi-u. Vécsey. Maort-u. -OJaj-oi.
4. sz. osztóhely d. e. 8—l-ig Zrinyi Miklós-u. Vár>-u. Külterület. D. u. 3—5-ig Tolbuchin sétány. Dr. Sabján Gyula-u.
Felkérem a közönséget, hogy az osztásoknál a fenti utca, mégin-kább az időbeosztások sorrendjét szigorúan -tartsa be. meri a torló, dást és a felesleges várakozást csak igy tudják elkerülni.
Ezúton is figyelmeztetem az ellátatlanokat, hogy lisztjegyeikre a családfő nevét okvetlen irják fel, jegyeikre vigyázzanak, mert elveszett, _ vagy bármely módon megsemmisült élelmiszerjegyeik helyett .ujat kiadni — miniszteri rendele1, értelmében — nem szabad.
A MAORT alkalmazottak részére az élelmiszer/egyek kiadása julius 11 és 12-én d. e 8 1 óra közt töriénik.
Polgármester

P O RT
NÉP-FILMSZÍNHÁZ
UJ oép- éa hanqbererrtlezés 1 Jun. 27-29-Ig. Hétfálől-mrdálg
Dr. PliTOGIV
K
Végig magyarul beszéli Szovjet fllm
C18adé«ok: hétköznao 8 és 8 értkor, VMirnap 4, 8 é» 8 örator
Wtow «nftérlittt: 3-it fiat, H!k»
JULIUS 31-IG TART A KERÜLETI VÍZILABDA BAJNOKSÁG i
A Magyar Uszószövetségben újjászervezték1 a kerületeket. A pécsi kerület élére — amelyhez Nagykanizsa is tartpzik —i uj főtitkár került dr. Bilics személyében. E kerületben már vasárnap megindultaik! az egy fordulós bajnoki küzdelmek. A MAORT vasárnap elmaradt mérkőzését későbbi időpontban ját6zák le. A bajnokságban egyébként hat csapat vesz réizt. A MAORT-on kívül, a KRAC, a TDSE. a tPAC.a DV-SE és a Baja szerepel obben a csoportban. A MAORT «oriólása nem a legjobb, mert háromszor iálszík vidéken és csuk kétszer idehaza, a KRAC és a Dombóvár ellen. A bajnoki mérfuSzésekct julius 31-ig be kell fejezni és akkor a kerületi bajnokod játszanak egymás. ellen az! NB I-be való jutásért.
—o -
NB II nyugati csoportjának
1948 49 ÉVI VÉGEREDMÉNYE:
1. MAORT 20 3 7 79:51 43
2. Lokomotív 18 4 8 66:46 40
3. PBTC 16 7 7 70:42 39
4. Dinamó 17 — 13 68:56 34
5. KM TE 12 10 8 61:53 34
6. SVSE 15 4 11 57:60 34
7. Postás ;14 5 11 57:41 33
8. Pcrulz 13 4 13 59:46 30
9. P. Lok. 13 3 14 50:56 29
10. GyVSE 11 5 14 69:48 27
11. Elektromos 10 7 13 51:59 27
12. NVSE 10 6 14 56:69 26
13. KPSE 9 8 13 57:75 26
14. Szív. Lok. 9 9 16 53:79 23
15. SZAK 8 4 18 33:63 20
16. Komárom 6 3 21 48:91 15
Nagykanizsai gőzfürdő nytív rtgfl 7JU este 6-ig.
színes sporthíradó
Érdekes statisztikát készítettek p! a MAORT-nál az üzemi labdarugó bajnoksággal kapcsolatban. Az eddig lejátszott 92 mérkőzésen 385 dolgozó veit részt. A mérkőző, sek összesen 138 óra hosszat tartottak, ami azt jelenti, hogy ha az eddigi mérkőzéseket egyfolytában játszották volna le, 5 napot és 17
¿rát vett volna igénybe *
A Dunántuli Hétfő irja:... hogy a szövetség tárgyalja a nyugatdu-nántuli csapat (SVSE) óvását "a listavezető (MAORT) ellen. A mérkőzésen a középcsatár (Téli) engedély nélkül lement a pályáról
U összeverekedett ae egyik nézővel majd — mint aki jól végezte dolgát — ugyancsak engedély nélkül visszajött a pályára... (Amikor ez a cikk készült, Pécs még rc-ménykedett.l
A MAVTIAC atlétái vasárnap Győrött a kerületi ifjúsági atlétikai bajnokságon vettek részt. Magasugrásban Nagy'' 153 cm. ugrásával első lett. Csermák; a diszkoszvetésben 28.90 cm-es dobásával az első helyen végzett. A ge-relyvdésben Csermák 33,20 cm-es hajításával a második1 helyre szo ruH
A Törekvés ellen mérkőzik vasárnap u MAORT ökölvívó gárdája. A vendégcsapat egyik legjobb tagja Bajusz, a kitűnő nehézsúlyú versenyző. Ideális testi felépítésit fiatalember 102 Ikg és „csak'' 196 cm magas. Hatalmas "tenyerei mi sem jellemzőbb, hogy külön kesztyűvel mérkőzik, ugyanis a normális méretű kesztyű kicsi számára. Egyébként ő a magyar ököl-
vivósnort nagy ígérete.
*
Köz véleménykutatást rendez a Lottójövedéki NV a jövő hiten. A totószelvények mellé mindenki kap egy ivet, amelyet díjmentesen lehet a postán beküldeni. A To''.o ezúttal két kérdést tesz !el: 1. Kivánja-e a vigaszdíjnak 5 százalékról 10 százalékra való felemelését. akkor ha efT^az 5 százalékot a többi nyereményeikből veszik el. 2. Kivánja-e a. Toto sorsjáték bevezetését? Minden tipp-szelvény egyúttal sorsjegy is volna és hetenként 100 és 500 forintos nyereményeket sorsolnának "<''• a tippszelvények tulajdonosai között.
«
Figyelemreméltó eredményt ért el vasárnap a Sáska együttese. Nagy küzdelem után 5:4 arányú vereséget mért a tavasszal míg
veretlen Marcalira
* *
Eldőlt a ¡kiesés kérdése az NB I-ben. A Tatabánya, a Szeged, a Kistext és. a Goldberger lesz a négy kieső. J

Az asztaliteniszezők világranglistáján három férfi és egy női versen''yzőnk foglal helyet az első tíz. között. A férfiaknál Sidó 3 Koczián 4. Soós 7, a nőknél Farikas Gizi a listavezető.
RÁDIÓMŰSOR
SZERDA, JUNIUS 29..
Kossuth Rádió: 7.45 Egészségügyi negyedóra. 8.00 Magyar nóták. ''11,30 Péter-Páli '' napján — aratáskor. 12.15 Mindenki muzsikája, 13.00 Asztali muzsika. 14.15 A Pro Musica énekegyüttes műsora. 15,00 TáncszámoU''. 15.30 Az Opera .műhelyéből. 16.00 Molnár Klára hegedül. 16.30 Magyar nóták. 16.40 Marxista-leninista negyedóra. 17.20 Hangos Újság. 18.15 Termelési Híradó. 18.30 Szabad Népek Hazája. 1»?.00 IRégi magyar nóták,. 19.25 Falurádió. 19.55 Totohiradó. 20.50 A Rádiózenekar látszik. 52.20 Előadás a ''stúdió-, ban. 23.20 Hernádi Lajosi zongorázik. ''23.50 Könnyű dalok. 0.30 Hírek eszperantó nyelven.
Petőfi Rádió: 7.20 Hogyan főzzünk, mit együnk? 7.30 Szórakoztató zene, 8.10 Müvészlemezek. 9. Az honvédlkerűilcti fúvós- és •szimfonikus zenekar játszik. 10.00 Görögkeleti istentisztelet. 11.00 Koncz Mária és dr. Ferenczy Zol. tán énekel. 14.30 Munkások. József Attila versét elemzi Képes Géza. 14.50 Magyar''nóták. 15.00 Inselt Kató zongorázik. 15.30 Móricz Zsigmond emlékezete. 16.15 Szovjet Híradó. 16.30 Séta a rádióban. 16.45 Szív küldi szívnek szívesen, 17.30 Tánczene. 18.00 A rádió esti iskolája, 18.30 Zenei újság. 18.45 A rádió sportfórum? 19.00 Orosz tánczene. 19.16 A Tungsram Dalkör énekel. ¿9.45 Tudósok a dolgozókért. 20/íl Orosz dallamok. 20,20 Hangos Üjtág. 21. 05 Sziv küldi szívnek szívesen. 2? 05 A könnyű műfaj nyomában.
X A TÉLI SZÉNSZÜKSÉGLE. TÉT most szerezze be. Szászvári kovácsszén kaphatói TÜKERT NV lerakatánál Nagykanizsai Földmű-vesszövetkezet Fő-.ut 7.
Eladásra uz össze* • ingatlana nyilvántartva, érdeklődni, bármiko Kovát« irodája, Nagykanizsa, Su badság-tér 1. szám, (CentrálU szemben.) TELEFON 151.
Keresek siófoki penzióba szakácsnőt. Cim a nagykanizsai kiadóban. 928
négyszög, a nagyka-931
Belterületen fekvő öl háztelek eladó. C( niz&ai kiadóhivatalbat
A napokban megnyilik a Balatoni Muzeum
Figyelem! Eladásru N közvetitek néhány eladó téglából, épült cseréptetős egész olcsó egy és kétszobás családiházakat, egyszoba-konyhás ára 3000, kéíszoba-kony-hás ára 4.500 forint. Érdeklődni Horváth ingatlanközvetítőnél Nka. nizsa, SugAr-u. 42. _ 929 Huszonhatodikán hajnalban''Nka. nizsán Rozgonyi iskolánál elveszett vásári sátor tokban. Megtaláló jutalomban részesül. Benkő, Kinizsi-u. 13, Ugyanott jégszekrény eladó. 934
CSÜTÖRTÖKÖN, jun. 30-án Révai József elvtárs nepmü-voLósi-, Ortutay Gvula kultuszminiszter, Gom Ernónr elvtárs, valamint a. Tudományos Tanács ós a .Ma^ar Nemzeti Muzeum több voaDtó bzt> mólyisógének jobnlútéten ünnepélyes keretek Jíözött meg-nvilik a keszthelyi Hálálom Muzeum.
Kö/.ol üt esztendeit; állt zárt ajtókkal ez a gyönyörű épülőt, amelynek nagyhírű értékeit a háBory nagyrészt elpusztította.
A zárt ajtók mögött azonban lázas munka folyt. A jiépi dómok iá" in nőni ''siránkozott a lo-nokan, luuiocn mint az élet minden szakaszán, lendülettel, önszánt akarással, sok áldozattal látott neki a Halatoni Muzeum gyüjt^tnuMVveinok pótlá-fá!:oz.
A MUZKUM gyűjteménye most már teljes. Talán a büszkeség és az öröm teszi, de tol-josolroncík látszik, mint azelőtt. Afogszünt a muzeum basikatu-lyázott túlzsúfoltsága, mktár-szerüfége. A muzeum cl,, tanit és nevel. Nem puszta, pillanatnyi hatásra törokszik. Kiállított tárgyainak íondezett-ségével érdekes, ögszbenyomá-sa'' felejthetetlen.
AZ ELŐCSARNOK bolt-iyén egy bonin-idézjt fogad-
ba a szemlélői, » alatt.-i a ''i''a-n6efiáoöztái>sasáír nagyszerű «m-lí''áckiállitiLsa megragadó. Természet rajzi iry-üj tömény ten aei ötletesen vamW.c Iwrendiw^. A Halpten gooló-jfiája \-an ay, loi-óhilxíji.'' a bazalt, tózeg ga-/.-das%i jolent(3íHí<íót is bjmú-Uitja. balprton viz''élct''mok, a Kis-Kalaton niaílárvilágána^ termo megkajKjan szél). A ba-líiloniKoIUVki erdők él Mól- külön lercm mutatja l>o. I''hedeti egy többszázévos Wdgy évgv-ürüii^en. íoltűntetirt történelmi dátumok. töblok között'' I/műt ha-Iáin. Kákosi szűleü''^. A iMila-toni állatvilágot ismertető ic-rom van még n földszinten ol-l :olvoz w.
AZ K.MKLKTKN nz Ö nv gé.-zeti t?rmet nagyszerűen ixsn -deztok b;\ líomutatják az oz-l«rvség ft>j lő,lését a kékoi-szak- '' béli omJjor''től a civilizált eai-bertg, a társa:!álo n foj léxbV -t-az oskommunizmustél a s/a-cializiiúisig. Külön teiern.l)C gyűjtötték össze Koeztboly knl-túrlojl(Kléséní>k anyagát.'' A néjTrajzi gyirjtemény bávorn. termőt foglal el. A képtár ugyancsak három »azdagon l»roj\de-zett teremben vjui elbol\ozvo.
A gazdagon és széjen 1x>ron-dezett muzeum felszerelési, ol-rendozési munkálataiíi-t ol ismerés illeti a nmaeu''m rendező-brigádját.
HÍREK
Szoba-konyhás lekásomat átadom bútorral. Cim a nAg^ani zsai kiadóban. ^33
ZALA roHtiksJ napilap! Felel&s szerkewtó! Szántó Jtní Szerkesztőiéi: Fő-ut t. T«l.i 5< Kiadó''üiviUl: Fő-ct 5. Telefon: 3) Nyomatott a Közgazdasági R.-T Nagykanlwa nrromdájáb&n, " Nagykanizsán, F«í»We kiadó ts t nyomdáért M*. Stendrői Géza
— A DÉFOSZ /MUNKÁSTAGO-ZATA íöbbszáz aratómunkás! szerződtetett a letenyei járásból Baranyába. A munkások hamaro. san útnak indulnalk, mert rövidesen Baranyában is megkezdődik az aratás. -
— A PAPARA iTERVEZETT PEDAGÓGIAI FŐISKOLA egyelőre nem nyilik meg. A felvételre jelentkezők a budapesti, pécsi, sze. gedi vagy debreceni főiskolához adhatják be ¡kérvényükéi. \,Pápán szeptemberben pedagógiai gimnázium nyilik meg.
— A DÉFOSZ NAGYKANIZSAI szervezete munkaközvetitő-irodá-jána''ici vezetője, Somodi János elv-lárs tegnap bejelentette, hogy megbízatásáról lemond. Lépését családi okokra való hivatkozással indo-kolta meg. Mint értesülünk, hamarosan sor kerül az uj munf<á3-agozati vezető kijelölésére. Addi-J is Kovács Tiyor elvtárs, u DÉFOSZ nagykanizsai titkára vezeti a munkaközvetítő irodát.
NÉPSZAVA ELŐFIZETŐ AGITÁCIÓ lesz vasárnap, junius 3-án Nagykanizsán. A Népszava minden szervezett dolgozó számára nélkülözhetetlen. A bel- és külpolitika mellett részletesen fog. lalkozik a termelési (kérdésekkel s a szocializmus építésében jó harcieszköz.
— MEGHÍVÓ. AI Szikla Nagykanizsa és vidéke kiskereskedők áruelo^ztó és elosztó szövetkezete 1949 juliur 6-án d. u. órakor a KISOSz ''KöScsey-u. 2 Sz. alafci helyiségében felszámoló közgyűlést tart. Tárgy A felszámoló; mérleg jóváhagyása. Felszámoló bizottság.
— ÉRTESÍTEM a nagykanizsai közönséget, hogy az Ipartestületi étterem 28-án uj vezetéssel megnyílik. Kitűnő magyar konyha és elsőrendű fajborok, szolid árak. Szíves látogatásukat kéri Lukács Zoltán vendéglős.
>•••• ri-''r. <T i . - .
Jelentjük, hogy szeretett jó férj, édesapa, nagyapa és rokon
Sípos Mózes
nyug. törvszékl iredafőtiszt áldásos életének 78-ik évé-tjén art Úrban csendesen elhunyt. Temetésé folyó hó 29-én délután 4 érakor lesz a temető búcsúztató terméből.
GyáRzoló család
1"§P
— ORSZÁGOS VÁSÁR lesz junius 30-án Szcntpéteruron és julius 2-án Sümegen.''
— AZ UTOLSÓ ZSÁKOK tartalmát őrlik a kerekek a nagyka--nizsai járás tizennyolc malmában. Néhány ~ nap múlva mindenütt megindul a javítási munlka. hogy pár4iét-mulva munkára készen álljanak a malmok és friss erővel örölhes«ék a bőségesnek igérk''ezó uj gabonatermést, amely dolgozó parasztságunk lelkes és egyre korszerűsödő munkájának és a kedvező időnek eredménye.
_ MAR .TÖBB. MINT SZÁZ munkással dolgozik a na^ykaniz&al Magasépítési NV. A nagyobb építkezéseknél dolgozó munkáscsopor. tok részére most étkezdét, üzemi konyhát létesítenek, A Munkaerö-gazdálkodási Hivatal a MAORT'' építkezési csoportoktól mintegy harminc szakmunkást áthelyezett a nemzeti vállalathoz, mert itt most nagyobb szükség van rájuk-és szaktudásukat gyümölcsöztetőb-ben felhasználhatják,
— A STATISZTIKAI HIVA TAL'' megállapítása szerint Nagy-Budapestnek 1.571.205 lakosa van és Középcurópa egyik legnagyobb városa. Második legnagyobb városunk Szeged 132.616 luícossai, harmadik Debrecen, negyedik Miskolc,
— KÖZÉPISKOLAI FELVÉ-TELRE a lakóhelyhez legközelebb* lévő gimnáziumban lehet jelentkezni. Az előjegyzés biztosítja, hogy a tanuló az áltata választott jellegű gimnáziumba iratkozhat majd be.
— A MAGYAR-BOLGÁR ve-gyesbizottság egyéves kö?ötf kul-turprogramot dolgozott kij amely a két nép közötti kulturális kapcsolatok elmélyítését szolgálja.
— 82.000 TÍPUS SZOBABÚTORT gyártunk az idén. Az ötéves terv során 65.000 uj lakás épül, amelyeket természetesen be kell bútorozni. A bútoripar termelésének fokozásával 1954-reraá: 132.000 jóminőségü, olcsó szobabu-tor áll majd á, dolgozók rendelkezésére.
— ÉRZÉSTELENÍTŐ SZER paprikából. Jancsó Miklós legyetemi tanár paprikából izolált cap-saicint állított elő, amely az idog-végekeí a vegyi ingerekkel szemben érzéstelenné teszi. Az uj szernek a sebészetben nngy szeropf lesz,
Részletes jelentés megyénjk kitűnő terméskilátásairól
Az egész dolgozó nép követeli a trockista árulók súlyos megbüntetését
A tervelőirányzat előtt elkészült a lovászi gázkoromgyár
34. évfolyam 149. szára.
Nagykanizsa, 1949. Junius 30. csütörtök
Ára 60 fillér
Köszöntjük a Szakszervezeti Világszövetség II. Kongresszusát
írta: Molnár László
MA U.T OSSSZE Milano ban á Szakszervezeti \ ilág-szöveiség. 11. Kongresszusa hogy megtárgyalja a világ próictáriáiustuiak. szervezeti dolgozóinak problémáit. hogy alkotmányaiéin log.all iehu.a-tok iccén" eddig clert eredményeit értékelje és mogiiataiózza a tennivalókat.
Amikor 19ló-ben ól'' világ ívsz ,">G országának • mintegy 70 millió-dolgozóját képviselő küldöttek eliogaulák a Szakszervezett \ i tagszövetség ai-Uotmányát, le.adatul tűztek ki, hogy egységes tálx>rba tömöríti a világ dolgozóit, harcolnak .a munkásság élelszbivö-nalának emeléséért, a népek közötti szilárd békéért.
Ezeknek a -hátáro/alokinik a szellemében. fogott hozzá a szakszervezeti V ilágszövetség munkájához és megterem lette a munkásosztály egységét. Az alakuló kongresszuson valamennyi küldött azt hangoztatta, hogy a nuuikásos/.lály egysége legjobb 1 egy ver a óikéért és a dolgozók életszín-voijaláért vivőit harcban.
EZT FELISMERTÉK az imperialisták is. Támadást indítottak a Világszövetség ellen, mert a szakszervezetei; egységes, .nemzetközi szervezetében világuralmi és liábc-rus szerveik egyik legfőbb akadályát látták. "Mindenáron arra törekedlek tehát, 7i0gy szétzúzzák, megsemmisítsék u munkásosztály egységes Világszervezetét. »
A támadások ós az árulók minden mesterkedése ellenire a Szakszervezeti Világszövetség teljesítette hivatását. Harcolt a demokratikus szei-vezetek üldöztetése ellen. Hathatós támogatást biztosított a gyarmati és félgyarmati országok dolgozóinak szakszervezeteik létrehozásában és fejlesztésében. luu*coltv a tartós és szilárd békéért. Az amerikai monopoltőkések a Marshall-terv szolgálatába akarták állítani a Világszövetséget ós — amikor ez nem sikerült — követelték annak feloszlatását. A világ.dolgozóinak hatalmas többsége — az amerikai és angol szakszervezetek jelentős része is — erélyesen utasította vissza az imperialisták terveit. A tüzpróbát le-hát a Világszövetség győztesen állta ki.
MA PEDIG MILANO felé tekintenek a világ dolgozói, ahol a párisi és prágai, béke-kongresszusok után a világ népeinek ujabb hatalmas megmozdulása történik meg. Ez a hatalmas seregszemle kifeje-. zésre juttatja a dolgozók tízmillióinak békeakaratát.
A magyar szervezett munkásság nem egy izben bebizonyította már, hogy-erősen él
benne á nemzetközi szolidaritás gondolata. Szaks „erveze-leirik a szabadságukért, függetlenségükért, jogos követ.-lésükért harcoló dolgozókai eddig is je!ent.;s támogatásba.) részesítették.
/Most is,
Zala
ipari
megye
üzemeinek dolgozói ismét bt 1.i.onvilo.ták ragaszkodásuk;«t és hűségüket a jxroletáriátus nemzetközi szolidaritásához. :. békéért folytatott harcokhoz. Megvénk dolgozói ezalkaior-ir.al niunkalelajánhísokkal járultak hozzá a Szakszervezeti Világszövetség Kon gressz us.''. -nak megerősítéséhez.
A NYIRÁDI bauxitbánya! dolgozói vállalták, hogy termelési előirányzatukat (5 s/.á-;a!ékkal lullelicsilik. a se lej L-l 1-ről 2 százalékra csökkentik. Ezzel szemben termelési előirányzatukat 20 százalékkal teljesítették tűi, a selejlel pedig 0.25 százalékra csökkentették. Hatalmas «''rodmriveket érlek él a MAOKt-tízr* mek dolgozói, amikor kállal-lály hogy a koromgyár munkálatait egy hónappal a kitűzött iilő elolt befejezik. Ezzé; 222.G00 forint értéket állítottak elő. Nem kis jelentőségű munka volt ez! Hozzá kell vennünk ehhez még, hogy u bázakerctlyer telep dolgozói a nyersolaj termelés 2 és iél százalékos növelését vállalták.
De nézzük csak a bazalt-, bányákat. Elsősorban is a za-lahalápit. Az üzem dolgozói az egy munkaóráiba eső te. mc-lési értéket a kongresszusi'' lei-ajánlás keretében 7-ről 13 forintra emelték és ezenkívül 12.0U0 lorintlal csökkentették az önköltséget. Nagy a badacsonytomaji bányaüzem dolgozóit nézzük: 5 százalékkal túlteljesítették az előirányzatukat. Az önköltségcsökkentés terén is 27.600 forint megtakarítási értek cl.
DE EGYMÁSUTÁN érkeznek be az üzemek jelentései amelyekben közlik, hogy teljesítették a Világszövetség Kongresszusára vállalt felajánlásokat, ugy a termelés, a munka termelékenysége, valamint az önköltségcsökkentés terén.
:Tudjuk azt - írják a bányák dolgozói —, hogy minden elvégzett munkával a békét erősítjük, minden megtakarított forinttal"a nép állfi-ma, saját államunk gazdasága erősödik.c Azt írják .a MA-ORT-üzemek dolgozói, hogy »mi ugy ünnepeljük legméltóbban a Kongiesszust, ha termelési: eredményeinkkel még szilárdabbá tesszük a békefront ránk eső szakaszát.«
A'' magyar -munkásosztály termelési győzelmei nemcsak belső eredmények, hanem
Néphadseregünk méltó helyet foglal el aIhazánk békéjéért indított harcban
Felavatták a Petőfi Akadémiát végzett politikai, tiszteket
• Ma délelőtt a Petőfi Akadémián felavatták az.uj politika liszteket. Megjelentek az avatáson Szakasíts Árpád elvtárs köztársasági elnök. Farkas Mihály elvtárs vezéiezredes, honvédelmi minisztőr, Ti honvédség tábornokai és a
kar számos tagja.
Farkas Mihály elvtárs a felavatás után megszemlélte a felavatott politikai tiszteket. A politikai tisztek avatásán Nógrádi Sándor altábornagy, a honvédelmi miniszter helyettese mondott beszédet.
Nógrádi Sándor elvtárs beszéde.
- Bajtársak! Ez a mai avatási ünnepély egybeesik aycsapatok döntő fontosságú kiképzési szakaszának, a nyári kiképzéseknek kezdetével. A nyári hónapok alatt fokozottan kell érvényesfihiie a Szovjet Hadsereg győzelmi tapasz-ta!ataín\épulö uj kiképzési rendszernek a demokratikus hadseregben. A politikai tisztek és a p.olilikai vezetők munkájának, a. marxizmus-leninizmus világnézetén alapuló politikai nevelésnek, döntő szelepe van az uj tipusu népi demokratikus hadseregünk ki'' alakításában, amely a hazánk bekOjecíT indított* harc"fs *n'' proletár nemzetköziség kialakításában méltó jielyet fogljal el. Hadseregünk szellemének kialakításában n bajtársak igyekezzenek a szovjet komisszárok nyomdokain haladni. A politikai tiszteknek és
munistákban és a Párton kívülálló katonákban a törlie-lellen hűséget, mozgalmunk szervezője, a mi nagy Pártunkhoz és a magyar nép szereiéit vezetője, Rákosi Mátyás
a politikai vezetőknek munkájukban szilárdan kell a feletlük működő pártszervezetre támaszkodni. Ápolják a kuni-
elvtárs iránt. Legyenek kérlelhetetlen szigorral azok iránt, akik véteni mernek a katonai titoktartás elleti és őrködjenek fokozolt éberséggel, hogy hadseregünkbe 1x5 ne férkőzzenek a nyugati imperialista ügynökök és a trockista bandák kémei. - ,
Kérlelhetetlen harc a nacionalizmus ellen
— Az utóbbi najKíkban a Rajk-féle bandának a leleplezése nagy győzelem volt a magyar népi demokrácia számára. Ugyanakkor ez a győzelem az egész nemzetközi bé-kefronlnak, íiz imperialista háljoru s .gyu j tóga lók n a k vereségét is jelenti. l)e ez a csalárd áréíl.ás ujabb élxirségre kell, hogy intsen bennünket és rminden_. 1<pjuniuilistái. Különösen . éberségs''-e kötelezi azokat a kommunistákéi. akik a hadseregben dolgoznak. A hadseregben dolgozó kommunistáknak világosan látnia kell a nacionalista elhajlásokból eredő veszélyt és kérlelhetetlenül kell az ideológiai har-
cot megindítani ii nacionalizmus maradványai ellen. Az elvi hűség és á kommunista hajlékonyság kell, hogy jellemezze'' az önök munkáját minden téren. Honvédeink Önöktől oklatásl és példamutatást várnak; Az önök munkája és magatartása fogja őket formálni a harcos katonai és a nép érdekeiért minden, áldozatot méghozni tudó politikai szellemet. Meg vagyok győződve, hogy átérzik felelősségüket Pártunkkal és dolgozó népünkkel szemben és e feladatokat a mi dicső, nagy Pártunkhoz méltóan Jogják megoldani.
Szerdán megkezdődött Milánóban a Szakszervezeti Világkongresszus
Kuznyebov elvtárs vezet/ a szovjet küldöttséget
A Szakszervezeti Világszövetség II. milanói kongresszusára "már a loirtöbb küldöttség megérkezett Milanóba. Különösen nagy lelkesedéssel fogadták a szovjet - szakszervezeti delegációt. Az olasz kormány niindozidoig megtagadta a beutazást a'' szabad Kína és fiszak-Koiea delogációitól. A kongresszus szerdán délben kezdődött és azon 50 ország kiküldöttei több mint 70 millió, dolgozót képvisolnek.
Ezen a kongresszuson megtárgyalják a nemzetközig szakszervezeti mozgalom időszerű kérdéseit és állást foglalnak a Szakszervezeti Világszövetség eervségo mellett és a Béke megvédése mellett. A kongresszus jelentőségét emeli, hogy az egyes országok küldöttségei élén a nemzetközi szakszerve-
zeti mozgalom legnagyobb vezetői érkeztek Milanóba, közöttük Kuznyecov elvtárs, a szovjet szakszervezetek vezo-tójo. A Világszövetség főtanácsa tegnap tárgyalta a kongresszus napirendjét. A napi-íond a következő: Louis Sail-lantnak, a Szakszervezeti Világszövetség fótitkárának boszá mólója a Világszövotség eddigi tevékenységéről, Kuznyecov re-forátuma B nemzetközi szakszervezeti egységről, a békéről Ós a népek, demokratikus jogainak védelméről. De Vittorio előterjesztést tesz a nemzetközi ipari szakosztályok megalakításáról. A megnyitó ülés után megválasztják a 10 tagu elnökséget. Ezután Louis Saillant, a Szakszervezeti Világszövetség főtitkára tartotta meg referátumát. .
A Marsiiail-terv és az Atlanti Egyezmény alkalmazhatatlanná vált
A Marshall-terv alkalmazásának kezdete óla most éli ál legválságosabb korszakát. A »Le Mond« erről a következőket irja. »Nem első alkalom, hogy az amerikai* érdekek'' ellentélbe kerültek az európai érdekekkel. Most azonban az ellentélek különösen döntő lordulóba jutoltak. Ezeknek a gazdasági kérdéseknek elclöl-létöl függ egész Nyugat-Európa jövője. Walter Lippmanu a ¡¡Ncwyork Herald Tribüné« -ban azt írja, hogy a Marshall-terv lehetőségének alkalmazása elmúlt. Mind a Marshall-terv, mind az Atlanti Szerzö-•dés befejezetlen ügy és világos jele annak, hogy "egyik sevi alkalmazható a nemzetközi helyzet uj szakaszában.
nemzetközi .jelentőségűek is. Azok az eredmények, amelyeket itt felsoroltunk, bizonyítják, liogy hazánk szervezett dolgozói, benne Zala megye dolgozói is, megértették a , Munkával a- békéért!«, jelszót A szervezett dolgozók 10 és 10Q ezrei a löbbtermeléssel, selejt- és önköltségcsökkentés-
sel ünneplik a "Kongresszust, de ugyanakkor erősitik a Szovjetunió vezette hatalmas ;béketábor nemzetközi frontját, erősilik a Szakszervezeti Világszövetséget.
EZEK A TÉNYEK azt jelentik, hogy a magyar szervezett dolgozók a II. Szakszervezeti Világkongresszusra a
szocialista építés ujabb eredményeivel a nemzetközi proletárszolidaritás'' elmélyítésével, további megszilárdításával készültek. "Nem kétséges, hogy a Szakszervezéti Világszövetség II. Kongresszusa a bókéért demokráciáért és a ''szabadságért küzdő dolgozók ujabb győzehnét jelenti.
Tovább-azutolsó6hónapért
Uj versenyködvvel készül a kanizsai MAORT a tervériekezletre és a munkára
Pénzes elvtárs éppon a házi-telefont tárcsázza, amikor az irodába lépünk. Kezet fo<rni som ér rá, máris l>eszélv a liall-gatól>a.
-- Pénzes termelési felelős az Cbéből. Te vagy az Gyuri? Szabadság! Isién. az uj munka-■versenyről van szó. Tudod, újjászervezzük a versenybizottságot. Czenii termelési ésoport-bizott-áüiokat alvak:tun(k. Tű szakember vagy, bont voltál a jontozó- bizottságban, a mü-nclylwl mi lésed ajánlanánk egyik tagnak. Pej-szo. ha szívesen vállalod.
Felelősségteljes feladat"
Xéhánv kérdést mé<r tisztázni kell telefonon is, de Pénzes- elvtárs mosolyogva teszi lo a telefont. Gyűri vállalja s megfelel, ez nem vítá*. A részletek megbeszélése* és a döntés ugvis ezután történik az ért>-kezlobm, együtt, a munkásságéul. l)oö inindonesoti» Gyurit javasolja, aíkií , ismétli ogy pillanatnyi telefonszünotton jó hzakeínlwr i''^uizt is tudja uii az: szocializmust épitnní vornennyel, ötlettel, tapasztalatiul, az idő és az anyag loigá-zásáNtvl, Tudja mii von fontos és foMőísésrti.''li feladat elbírálni a munkál igazságostul, liosrv az eredmény &erkentő és valosAgos legyon.
A Schlumberger csoport „beszáll**
Máris uj számot hív Pénzes elvtárs. A Schlumbercer-osO-port jelentkezik. — Idáig nem ¿Ütünk versenyben - hallatszik a drót tulpó végéről. Pedig brigádja is van a kutató! csoportnak.
Pénzes elvtárs néhány szóval itt is előkészíti. a talaj t a verseny és a versenybizottság számára.
Egyszóval a MAORT CB — hogv ugy mondjuk lázasan készül á nénteki tervérbakez-lptre. A láz egyaránt kiült Pénzes elvtárs termelési felelős, Salamon elvtárs CB titkár és Farkas Gyula versenytitkár arcára; A következő hat hónap munkája teszi fel a koronát a hároméves tervre s ad biztató nek a hat hónapnak uj vor-aiapot az ötéves terv előtt. En-eenylcedv. alaj».-abban előkészített versenytorv, versenyszellem kell, hogy londületet adjon.
A legkisebb műhely, a lbg-kLfCbb önálló munkaésojwrt is
külön kis motorként vosz részt a versenyben» jobban ellenőrizhetővé válik maid a munka és a valóságos teljesítmény. A csoportbizotisáírolc hü kéjjet adnak ézenirészükön l>©\ül a ver-nak üzemrészükön belül a ver-feny átjárja az üzem minden fejtjét, a terv lemegy minden munkahelyre. Az uj módszer röntgenként, világítja át az üzem-testet és megmutat nyomban minden aíkadozást. Jobb szeme lesz az üzemnek önmaga felé. A tervnek teljesülni kell.
Nagybakónakon
earatták az őszi árpát
A legkorábbi gabonafajta, az őszi .árpa sárgára ételi. Megyés zerte megkezdőd öl l az aratas. A nagykanizsai járásban nagy Lakónak volt a Jeg-frissebb/ahol már rendre learatták, kereszt lerakták az alacsonyszálu, de kiadósfej ü árpát. A kenyérgalxmafélék közül a rozs szeme a legke-ménvebb, aratása a hét végén, a jövő hét Elején megindul. A Iruza aratásának a megkezdése a jövő hét végére várható. ;
Egy hónappal a tervlrányzat előtt
készen áll a lovászi Oú&KoromQyár
A gáz koromgyár IxSvitési munkái Ixwásziban most fejeződnek l>o, a hónapok óta ott dolgozó II lés-brigád a napákban vi-szaé- n. bvni/.eai Vasvázasba, amolyro a nagy«zorü munkájával diesóségot no/,ott. A gázKoromgvár a MAOHT-nailt és az országnak nem csak
egyik legértékesebb üiemv
a földgázból nyert korom a gumigyártásnál ''drága alaj)-nnvag ós a iQgfinomahb nyomdafesték gyártósára is felhasználják do igen érdekes is. A jelentős hasznot hajtó üzem aránylag igon kevés- embert foglalkoztat. A gyár néhány munkással és a gépi berendezéssel igen- magas termelési értéket ér el. v
Egy éve már, hogy a gázkoromgyár nagyarányú kibővítését elhatározták s ''azóta a két úgynevezett »koromházzal« dolgozó üzem
nyolcszoroséval bővült
Ma tizennyolc koromház sorakozik e<rvinás mellett és indul termelési csatára a MAORT többi üzemeivel együtt. Olyan ez a 18 ház egymás mellett, mint egy kis vasfalu.
A termelés az egy év előttihez képost már nyolcszoros, de a gyár olyan jól dolgozik, hogy a'' tervelőirányzatot ennek az évnek a végére nem kevesebb, mint
220 százalékra.
teljesíti. A mostani kapacitásával az üzem már nem csak a
hazai szükségletet lálya el, liánom ox]3ortra is termel. A gáz-korom konosett cikk külföldön,
A hároméves terv a gyár lWivitési munkájáiuik befojezé-HÓt augusztus elsejére irányozta ölő, a koromgyári brigád azonban olvállalta, hogy » munkát egy hónapijai élőbb, (Jultus l-io Ix) fejezi. ite ím tartotta szavát.
Mindnyájan ott lesziink!
Feldíszített párthelyiségek és harcos párt-tagok várják a taggyűlést
>> l-l lictcn minden okipszer-iczetünk tagyyálest Uirt« ---olvasták elvlársaink a párt-hireket. Azóta j>árLszerveze-íoín.L''l-wMi üwmi elvtársak kö-
leinkben, üzemi elvtársak körében nagy várakozással tekintenek minden reggel az MDP faliújságjára a munkába siető dolgozók. — Alikor lesz? — kérdezték a párllitkjár elvtársaival. — . Minél clóbü legyen, mindent Tudni agarunk arról a bandáról. — S anélkül, hogy kül/öuö-cbb felszólítás jölt volna rá, nesilát-tak a pártszervezetek ter.m-inek diszitéséhez. n « pórt/« kerülnek fel a lei-iratok a fal aki s a választás nláni jelszóban ¡nosl nem :»nk a Párt dicsősége, elismerése nyilvánul meg, hanem .''..te-ldntök harcos kiállása, amely harcosabb, mini bármikor elöli. Kenne van az árulok felismerés.'' éta
még szorosabbra kovicsolódott
Párl lúgjainak kemény r&le, airely viszonUtgságokb.ui i''iköi''.öl. I;öken..''nnvé> í.ujtná az ellensi''ggel s/einb ''n, sVs-;n-ne van ¡iz"igérel. hogy e/.ulán .''iicm kémén,vehlx''k, éleslíitóh-hak leszünk u/érl, hogv ^Jen
HÍREK
-- a S/JOVJET ÖTÉVES TERV kerctcben 70.000 kilowattos vitl-crömü létesült a Voltfin. Az cró-mü Kcljesitmériiye alig marad k-? n vilájjhirü Dnycproj«rcsz möáöti és igy Európa legnagyobb crömü-iclepei közé tartozik.
— 30.000 MÁZSiA ^ KONZERV ké«ztll három hócap alatt a ''kecs. keméti konzervgyárban. Ezek rész. leíezve: 10.000 mázsa sűritett paradicsom, 1100 mázsa fözelékkon-zerv, 1500 mázsa befőtt. 2300 mázsa gyümölcsiz, 7700 mázsa almavelő stb. A ''konzervek még olcsóbbak és jobbak lesznek, mint tavaly.
— DUPLATALPU lesz a férfi-tipuscipő ötven, százaléka. A Cipőkereskedelmi NV az év második felében egymillió pár cipő'': hoz forgalomba. Az újdonságok ''közül a női bundacipő és a kor-csolyacipő már tipusárban jut e! a fogyasztóhoz! A férfi tipusci-pők fele duplatalpu lesz.
— mélyvízi kutatasokát
vSáez a Szovjet Tudományos Akadémia. A „Teperek" nevü hajó legutóbb a Kurili-szigctck közötti tengerrészt kutatta át. Sak iriflta tengeri állatfajt és eddig »meretlen halfajtit fedeztek fel.
— MŰSOROS JUN1ALIST rendezett az ábrahámhegyi MNDSz junius 26-án. Az ünnepségen a környékbeli MNDSz caoportok is reszt vettek. Nagy eikert értek e! az általános iskola úttörői a népi táncokkal. A műsort reggelig tartó tánc követte,
— RÖVIDHULLAMU rádióval szerelték fel a szovjet traktorbri-gádo>kat. Ennek segítségével a iraktorbrigádok naponta jelentést adnak munkájukról és átveszik a gépállomás utasitásait. Jelenleg 18.900 ilyen tra''ktorállomás van üzemben.
Ékszertolvajt fogtak Keszthelyen
Nádasi Antalnénál volt alkalma, zásban Gárdonyi Angéla keszthelyi háztartási íakalmazott. Egy hittel ezelőtt iNádasinénak elt,ünt?k a sze''krényben őrzött ékszerei. Rövid nyomozás után a gyanú Gárdonyi Angélára terelődött, aki a rendőrség előtt be is vallotta, hogy az ékszereket egy óvatlan pillanatban ő emelte ki a vaskazettából és azokat eladta az egyrk keszthelyi ékszerésznek. Letartózta tt-ák és átkisérté''k a naíykanizsai törvényszéki fogházba.
a Párt, legdrágább kincsünk.
A nagykanizsai fűtőház fekete hirdetőtáblájára kedden leg-jel került i i a nagy piros-feketebetüs felirat: "»Julius 1-én, pénteken délután fél '')-Lor layyyiilést Uirlunk. Az elvtársak, akik elmennek előtte, megállnak egy precre, s utána — miről is folynék a szó — : az árulókról, akik Valódi énjéről most a legszélesebb párttagság előli hull le a lepel.
Elvtársak, ezen »a naj>on minél szebb legyen a terem, hiszen az egész vasút területéről
összejövünk mindannyian
adta ki a jelszól Bakonyi Géza elvtárs és néhány óra alatl előkerültek a feliratok, kéj ek a falakra. .
X műhelyekben nem mon-diu/. újságol a lagg>tilés hírével, <..'' a lí^esbizalmiak mindenkit érle.siU''nek kúlön-kü-lön i.s, Hiszen a ,vasuU>n ritka, ha u.-tmtenki otlhon vau. .lán.H v a vonatok.inoi''.donyok. Nörős Lajos elvtárs, uz ért-t.llő, munkája közlxm elvég''.i az elvtársuk klérleHilé.siU.
• • Még idáig nem nagyon volt szükség a külön kh ric.si-tésre — mondja . hiszen már
mindenki várta a taggyűlést
Aztán keményen mondja. --l eiszólalok azon a taggyüte-sen. Nem hagyom szó >iélkül, rogy néhány gazember tönkre akarta lenni egész életünket, országunkat. '' Megérdemlik, hogy felakasszák őket.
A fuíxlö ablakán kitekintő Krajcsovics l\i arcél la eJLv-társnő rábóünl. — Gyalázat volt. amit tellek, de most majd minden imperialista áruló felismeri, hogy milyen kemények a kommunisták — teszi hozzá, aztán szalad visz-sza a fürdőlxi» de még visszakiált: — Mindnyájan olt''leszünk. >
Ezl a Kél szól most a vasúton mindenütt hallhatod. Az esztergámüheiyben Hái.a: elvtárs szájábéxil. az irodában Gáspár eívtársnö ajkáról. S a néhány mozdony\-ezeto, fütő, akik tudják nem lehelnek ott, már előre megbeszélik egy-egy elvtársukkal. Aztán mond ám cl, amit hallottá!. Szólalj fcha nvi nevünkben is!
(Tegnapi számunkban kezdtük közölni J. Gortlik: „A kitüntetett gyár" cimü művinek ötödik le/ezetót. A cfkk bemutatja: ho. gyan kfczül a gorki „Molotov" autógyár terve.)
2. lolylalás. A gyár termelési terve kidolgozásának minden l''ö szakaszában akliv részt vesz maga a gyár aktívája is. Annak közvetlen segítségével álJa|)it-ják meg azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, melyek az állami tervnek nemcsak teljesítését, hanem annak tuUeljcsitéscl is biztosítják.
Tehát az által^áaios gyári terv a következő évre kidolgozva áll. A műhelyek szta-chanovistu munkásai, a termelés vezetői, a párt és a szakszervezetek képviselői jf,-mét összejönnek, hogy együt-
III
1940. Junius 20.
2
oldal
lesen Ismét átgondolják és megjavítsák a tervet.
Az igazgató meghallgatja az összes javaslatokat és meghozza a végleges döntést. A tervet aláirasával hileJpsiti és a minisztériumba küldi.
A minisztérium, amely az egész ország gépkocsiijWát irányítja, a terv összeállításánál és ellenőrzésénél a gyár tervező sejtjeire támaszkodik. Például a gyár nemrégen- a minisztérium elé terjesztet le a gyártmányok választékai mennyisége c*:ökkent:sciiek kérdését. A gorki gépkocsigyár munkásai több kiváló gyártmányú gépkocsil ^karnak kibocsátani abban az esetben, ha felmentik őket a másodrendű cikkek gyártása alól. A minisztérium megfontolta ezt a kérdést és — más ©''árakkal megállapodva —
KOLLEKT^GAZDÁJA
(elmentett.'' ;i gorki munkás .-kut a kevésbhé fontos cikkek termelése alól,.
Az általános állami feladatokkal összhangban a g,vár terveire támaszkodva, a minisztérium kidolgo/.za a géj)-kocsiipar gazdasági fejlesztésének tervét és áttekintés végett a Szovjetunió minisztertanácsának Állami Tervbizottsága elé terjeszti..
A kormány utasítása alapján, mely a gazdaságpolitikai feladatokat határozza meg, a tervezelt időszakra u Szovjetunió Állami Tervbizottsága — ^z előző terve^ teljesítésének Tfcgcredményére és a minisztérium gazdasági tervére támaszkodva — kidolgozza és a kormányhoz jóváhagyás véglett beterjeszti a népgazdaság állami fejlesztésének tervet cg}", vagy öt évre. Ez a terv
figyelembe veszi a tudomány és a technika vívmányait és a szovjet országvezető munka» sainuk teljesítő kéj>ességél.
Azután, hogy a szovjet kormány megerttóiti a népgazdaság fejlesztésének tervet, a/ állami törvényerővel bír.
»A nU Urnánk - mondotta Sztálin elvlárs — nem /ósfa-tok, nem \feltevés k, han?m at isit ások, melyek u vezetfí szervekre kötelezőek is ame-Iffck meg határozza^ országunk gazdasági ''fejlődésének irányát cC jövőben.«
A szocialista álkam, s a szocialista tervgazdálkodás \ legfőbb irányító és vezető ereje — Ijenin és Sztálin vezető Pártja.
A Bolsevik Párt a marxizmus-leninizmus tudományos elméletének alapján meghatározza a szovjet állam gazda-
v
ságpolilikájúl. inel.v-a nej)giu-daság állami lejVesztésénck tervelx''ii testesül meg.
A Szovjetunió népgazdasága . fejlesztésének törvén ve ulajjján a Génkocsiipari Minisztérium mindes egves vállalatának tervét jóvahagvia.
A gyár a maga részéről minden egves műhelye számára külön tervet dolgoz ki, a műhely jiedig ugyancsak tervel készít a részlegek részére. Számba veszi a gyártandó gépkocsik mennyisegét az önköltség csökkentésére és a munkatermelékenység fokozására vonatkozó adatokat
Meg kell üZonban jegyeznünk, hogy- a gyakorlat sokszor módosítja ezeket a terveket.
A munkásosztály — a termelés gazdája — közvetlenül érdekelve van az ipar fejlesztésében, ami azl ietenti, hogy a -tervek nem lehetnek korlátozó keretek.
(Folytatjuk)
//yen fesz a termés
Zalában
Péíer-Pá! napján, az aralás hivatalos »kezdésének idején;. 1: tolatást tettünk a megyei. Mezőgazdasági Igazgatóságon.
Minden osztályon láza? munka folyik itt. Horváth Lajos elvtárs, igazgató szobájába nyitunk b«. Éppen a minisztériumhoz küldendő heíi jelentését diktálja:
— Zalában az előzetes vct&s-"becslés" megtörtént.
Ktilri''U furfang
Igaz — mondja közben —, hogy majdnem megtévesztettek bennünket a reakció és a kulákok ügynökei./ Az elmul.i heti vetésbecí-Icsünkber., igen alacsony termésátlagot ''jelentettünk. De U Mit-gyar Dolgozók Pártjának megye-bizoítvága1 éberen figyel, hogy egyetlen szem /gabona *e jusson .i spekuláció sötét csatornájába é> felhívta figyelmünket az általunk jelentett becsié* helytelen adataira. Kimernünk a földekre és meggyőződtünk, hogy a gazdasági felügyelők és m''As bizottságok hoz-zánkküldött adntei nom mások voltak, mint a kulákok «irinkozi-sai. Megállapítottuk a helye« bcolést. Ezek «/.érint őszibuzából 8 fél mázsás boldnnkénti áMn-í lwz ■
Ufiy tudjuk, hogy most n busa trrméthozama jobb lesz ame. gyében, mint a rőtté. Megfelel-e valóságnak?
Emberemlékezet óta a legfőbb búzatermés
—• Igaz — mondja Horváth elv-tár». — A legöregebb zalai pa-v rasztember is alig emlékszik jobb buzahozamra, mint az idén lesz. Különösen a nagykanizsai és a tapolcai járásban Úttuník kitűnő-búzatáblákat. Egy-egy kalászban nem ritka az 50—52 N egészséges telt- buzaszem.
A rozsból 8 és fél mázsa vár-*ható színűén. De lesznek községek, mint Kisgörbő, ''Dabronc és Bo-csehely vidéke, ahol 10—12 mázsáé -.érmés lesz. Legszebb rozstáblák-kal a novai és sümegi járások, valamint Zalaegerszeg város észak; határa büszkélkedik -
— Milyen termést igér az Árpa és a zab?
Holdanként 18 mázsa széna
— őszi árpából lesz a legjobb termésünk. A dolgozó parasztság, de a magunk becslése szerint is 9 mázsás átlagra számítunk. Tava sziban m-ár gyöngébb lesz az ered-ménv. A 8 mázsát itt is elérjük. Zabból holdariként átlag 8 mé-tennázsát várunk.
Felházi Sándor igazgatóhelyettes a szénatermés felől ad rövid tá jékoztatást. r
• — Ritka esztendő volt olvan ió szénatermés szempontjából. mint pz idei. Különösen a sümegi járásban nem volt ritkasá*», ahol cgv holdról 18 máz«n szénát gyűjtöttek be a dolgozó parasztok.

Buza:.... 8*5mázsa

9)
Lucerna és Jóhere 20 mázsás termést igér. <•
Kapásnövényeitr- felől éraeklő-dünk ezután. •
Rekordtermés Kapásokból és gyümölcsből
— Kitűnő állapotban vannak — hangzik a válasz. — A burgonya mindenütt virágzik, a kukorica meg
rozs:.... 8''5 árpa:.... 9 takarmány: 18-20 „
már derékig ér. Régenlátott jóter-més Lesz.
— Még a gyümölcsöseinkről né. hány szót.
Megyeszerte roskadásig vannak a fák. Alma. barack, szilva, de különösen dió lesz bőven. A szőlő permetezése folyamatban - van. A munkának valóban bő gyümölcse lesz.
A DéFOSz-szervezetek ellenőrizzék
az aratási ss&r&öáést
és a részesmunka előírásait
A DéFOSz Országos Közjogija ¡elhívást inléz.ll a megyei és járási titkárságai hoz, továbbá a helyi esopo. lok vo zctősi geihez. 1. Azonnal dc-l;o:tu>.sák ki. liogy mindenki, aki ftszuratókut alkalmaz, 18 órán leiül kő sün aratási szerződést. 2. Az aratási sxer/.o-ík''vst a DiTOSz szövetség állal leküldött szövetségi űrlapon l eli megkötni a DéFOSz munkaközvetítő irodavezetőnek jelenlétében. Szerződés n.''lkül aratási munkát vállalni nem ''ehet. 3. Minden munkáltató gazda köteles a munkavállaló részére napi négyszeri "bőséges étkeztetést adni s ebben kétszer feltétlenül meleg ételt biztosítani.
Ma a munkáltató kosztot r.em ad. akkor köteles az aratási részmunkákra vonatkozó -1-1.100—1949. OMB. száma i endeletben előirt (részletesen n.egtaláNiutó a Szalad Föld
junius 5.-i számában)/ természettani járandóságot az ara-tómunkás részére kiadni.
Az aratással kapcsolatos jendelelek pontos botari ás ál a megyei és járási DéFOSz titkárságok, valamint a helyi e>;opq/tok ve/.elösi''g.''i szigorúan- ellenőrizzék. Azokat, akik a munkabérrcndck''t! en foglaltakat nem t.ntják be. jelentsék a munkaügyi bizottságnak, akik j>edig az aralás megkezdését hátráltatják, a o-kat az illetékes hatóságoknak és megvei titkárságoknak jelentsók.
Hangsúlyozza a DéFOSz Országos központjának felhi-vása, hogy a hároméves «s az ötéves terv és egész dolgozó parasztságunk érdeke az aratás zavartalan lebonyolítása, s ezért meg kell hiúsítani a kulákoknak szabotáló és spekuláló kísérleteit.
A haszonbér rendelet
segíti a termelőcsoportokat és visszaszorítja a kulákokat
A Magyar Közlöny keddi rozs. víjgy annak pénzbeli számában megjelent rendelet megállapítja a termelő szövetkezeti csoportok által bérelt földek legmagasabb haszonbérét. A megállapítás arra az esetre szól ha a haszonbérbe adott föld kataszteri tiszla jövedelme eléri és meg haladja a 350 aranykoronát, illetve területe a 25 katasztrális holdat, iia azonban a bérbeadó a mezőgazdasági termelést nem hivatásszerűen űzi, már 5 holdra is vonatkozik a rendelet. A fizethető legmagasabb haszonbér fenti esetekben kataszteri tiszta jövedelem minden aranykoronája után 9 kg. búza,'' vagy
Felhívás a gazdasági munkáltatókhoz I
i
Az Országos Társadalombiztosító Intézet közli a gazdasági mun-¡káltaíókkul — és erre felhivja a munkavállalók figyelmét <« —, hogy idevonatkozó kormányrendelet; értelmében a gazdasági munkavállalók után fizetendő társadalombiztosítási járulékot ez évi ju. lius 1-től az alábbi, magasabb értékübíztositási bélyegekkel kell lé. róni:
Első csoport: Második csoport:
napi bélyeg 1.50 Ft napi bélyeg 1.20 Ft
heti ,. 9.— „ heti „ 7.— „
havi „ 36.— „ havi „ 28.— „
A díjemelés a gazdasági munkásság érdékeit szolgálja és ezáltal a régen óhajtott családi pótlék bevezetéséhez is megtörtént az első lépés. A kormány ugyanis az erdőgazdasági nemzeti vállalatok dolgozóit és a merőgazdasági nemzeti vállalatokhoz egész évre, vagy legalább 6 hónapi időtartamra szerződött munkavállalókat egyidejűleg családi pótlékban részesíti. «
rozs. vagy* annak egyenértéke.
Szántó, rét, legelő esetében a boldankénti 15 aranykoro-meghaladó jövedelmet Ví "haszonbér kiszámításánál Ügyeimen kívül kell hagyni.
Az uj rendelet, ''amely u haszonbér csökkentéséi" jelenti, fontos lépés a kulákok visszaszorításában és a termelőszövetkezeti csoportok erősítésében.
Fontos rendelet az aratógépekről
Rendelet jelent ínég, hogy aratógépeket, állami gazdaságok és termelőszövetkezeti csoportok engedély nélkül üzemben < tarthatnak, magánszeinc -/Iveknek azonban a mezőgazdasági igazgatóság engedélve szükséges. A kérelmet eziránt július 5-ig kell beadni a mezőgazdasági igazgatósághoz, amely a népi bizottság Véleményét döntés előtt kő,eles meghallgatni.
A földmüvelésügyi miniszter állami gazdaságok és termelőszövetkezeti csoportok részére ideiglenesen igénybevehet aratógépeket. Aki'' aratógépet jogosulatlanul, tart üzemben, vagy az igénybevételt megakadályozza, 21 ezer forintig terjedő pénzbüntetésül és gépelkobzassal sújtható.
1048. junius SS.
3 II
U oldal II
„Kérjük Rákosi elvtársat, vaskézzel büntesse meg az árulókat"
A Központi Vezetőség és Központi Ellenőrző Bizottság szavára felfigyelt az egész párttagság és a párttagságon keresztül az egész dolgozó nép. A megyei, járási és városi uktiva értekezleteken meg. szólalt a dolgozó nép szive, a Párt, amely ellen elsősorban irányultak a, Rajk-banda céljai.
Dc a Párt az egész dolgozó népé. Felismerték ert, a magyar dolgozók milliói nemcsak a választásokon, amikor egyemberként követték nagy Pártunkat, hanem most is. amikor a Pártban látják a legfőbb biztosítékot arra, hogy a népünk szabadságának és feJemel-kedésére irányuló imperialista ösz- szeeskűvőket megérdemelt helyűk re juttassák.
A MAORT SzIT összvezetőségi üléséről az alábbi táviratot ''küldték Rákosi elvtársnak:, „A MAORT SzIT, összvezetősé-gi ülése elszánt gyűlölettel el. ítéli a Rajk-féle kémbanda aljas munkáját, mely Pártunk egysége és szocializmust épitő hazánk jelene és jövője ellen irányult. A MAORT fíatalok''fel-sorakoznak Pártunk nagy tábo. rához és kérjük Rákosi elvtársut: a trockista ügynököket vaskézzel büntesse meg. Éljen Rákosi Mátyás! Vesszenek
az árulók!
MAORT SzIT aktiva értekezle. te*
Országunk jövője az ifjúság mely elsősorban élvezni fogja a szocializmus áldásait. Nem hiányozhatnak a dolgozó nép egységes állásfoglalásából a legifjabbak, az úttörők sem. Megyénk úttörő-vezetói táviratot küldtek Rákosi elvtársnak: A Zala vármegyei Úttörő Mozgalom vezetői nagy szeretettel köHöntfh Rákost elvtársai abból az alkrtlomból. hogy vaskézzel csapóit le Riifk is cinkosai alá. való Irodista csoportjára, Ml. Ilhtsáni véreiOk igér/ük nagy ba. rátvnknak ós vezérünknek, hopy ■ mindenkivel azemben megvéd lük népitek szabadságát, demokrá. clánf: eddigi eredményeit s a Magyar Dolgozók Pártja irányi, fásával megyünk >tovább győzel. mes utunkon előre. Zalaegerszeg, 1949 junius 28. Zala megye Uttörövezetői.
\
És Pártunkhoz, Rákosi elvtárshoz fordul a dolgozó nép egésze, a dolgozó parasztjaink is. Zala-szentgrót ''képviselőtestületi üléséiről feliratot küldtek Rákosi elvtársnak:
„Rákosi Mátyás miniszterelnök. helyettes az MDP főtitkára Budapest.
Zalaszentgrót nagyközség képviselőtestülete hálás köszönetet mond Zala vármegye első képviselőjének a község egész lakossága nevében azért, amiért a de. mokrácia táborába befurakodott imperialista ügynököket és hábo. ruru Spekuláló trockista kémeket leleplezték. (Kérjük Rákosi elvtársat, akadályozza meg, hogy az ország dolgozóit újra a kapitalisták jármába hajthassák. A választások alkalmával Zala. szentgrót nagyközség megmutat, ta, hogy a legodaadóbb hűséggel és egységesen áll v Függetlenségi Front és annak vezetöpártja a Magyar Dolgozók Párt/a, valamint annak bölcs ¡vezető/e Ráko. sl elvtárs mögött. Mi tti Zala vármegyében is még éberebbek leszünk és vigyázunk arra, hogy a demokrácia erőinek soraiba rt. akció ne férkőzhessen. Kérjük Rákosi elvtársat, államunk bölcs vezetőjét, szocialista államron. dünk megvaláfjtófái, sújtsák a kémeket és árulókai. Szabotáló-kai és Idegen ü^ynök&ket, a be. furakodott trockistákat a leg-szigorúbb büntetéssel.
Zclaszentgrát képvisélöbstülete.
„Magasra emeljük
a nemzetköziség zászlaját"
Jugoszláv kommunisták határozata
utat, lianeni se^itséuet nyújtott az esrész nemzetközi forradalmi mur&ásmozgalomiiak — fegezte be beszédét Novv elvtárs.
A gvülés egybansru határoza-zatot hozott, hogy
a jugoszláv Kommunisták a Tájékoztató Iroda luttároza-tánafi megjelenés* óta eltelt esztendőben elutasítót! ák Tito trockista klipjének elméleteit és magasra emelték <a proletár nemzetköziség zászlaját.
Az egész dolgozó nép élére álltak az imperialisták szolgálatába szövődött Tito-banda ollón folyó küzdolomben. A jugoszláv ifjúság a Tájékoztató Iro-da határozatának alajjján felis-morft), liogv a Tito-l)anda az uj nonusodék jobb jövójénok halálos ollenségo.
A jugoszláv lfazafiak tudják, hogy Jugoszláviát e dicsőséges Szovjet Hadsereg szabadította fel és óppon ezért Titoúk szov-jetollones bandájában az angolszász imreríalizjmis ügynökeit látrják, akik eladták hazájukat ée az imperialista háborús uszitók roaamcsapatává züllöttek.
Prágából jelentik: a Tájékoztató Iroda határozatának évfordulóján a Prágában élő jugoszláv kommunisták jryülést tartottak. Vilem Novy elvtárs, a Rudé Pravo főszerkesztője, a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának nevében üdvözölte a jugoszláv munkásosztályt, majd rámulatott: * ,
ma már senkinek sem lehet kétsége afelől. hogy a füo-klikk az imperializmus sötét erőinek dédelgetett kedvence
és afával.6 ügvnöíkségü a szocializmus, a népi demokráciák és a Szovjetunió el Ion folytatott harcban. A titoizmus nom más, mint a ¡mi időnk trockiz-musa,'' A jugoszláv trockisták a népi demokratikus államokban egyenetlenséget akartak támasztani a Kommunista Párton bolttl, inog akarták béni-* tani a pártok eucjét, hogy ne sikerüljön felépitoni a sz''oca-1 izmust. Ep}»n ezért
történelmi ielcnl/űséjjü okmány c Tajékoztato Iroda liAlározita, amely T Áloék ¿.[ulására mirÚJij/totya a nemzetközi forradalmi munkásmozgalom figi/zlmét.
Az imperialistád érdekeit; szolgáló összeesküvés nem iárt ei-&rrel. A népi demokráciák kommunista es munkáspártjainak egysége mésr jobban megszilárdult és az árulást mindenütt, ahol felütötie a fejét, csirájában elfojtották. A Tájékoztató Iroda határozata nemcsak Jugoszlávia munkásoeztá-lyának mutatta meg a helyes
— MIHALYFA'' község dolgozó parasztsága tisztán látja az aratási, cséplési és terménybegyüjté-si muáka hatalmas jelentőségét. A község dolgozó kis. és középpa-raartsága a DéFOSz vezetésével versenyt indított az aratás és ter-ménybegyüjtés sikeres és minél előbbi elvégzésére. Az egyénenkénti verseny mellett dülőverseny is folyik.
RÁDIÓMŰSOR
CSÜTÖRTÖK, JUNlUSi 30.
Kossuth Rádió: 7.45 Ki találta fel a rakétarepülést? 8.00 A szabadegyházak vallásos félórája a stúdióból. 11.30 Mílvészlcmozcf''rt. 11.45 A ''Kossuth-díjas Rudnay Gyula. 12.15 Mindenki muzsikája. 13.00 Asatali muzsika. 14.15 Gyer-mekrádió. .1450 Hanglemezek Blaniyer számaiból. 15.00 A rádió asszonyrovata. 15.30 Lőrincz Edit mélyhegedűn játszik, lfe.40 Mar-xista-leninista negyedóra, 17.20 Hangos Újság. 18.15 Huri''kán-hir-adó. 18.30''Szomszédaink — barátaink. 19.00 Előadás a stúdióban. 19.45 Szalonzene. 20.50 Rádiót a dolgozóknak. 22.20 Előadás, a stúdióban. 23.00 A Magyar Zeneművészek Szabad Szakszervezetének műsora. 0.30 Halk melódiák.
Petőfi Rádió: 7.20 Szépség és egészség. 7.30 Szórakoztató zene. SJ0 Müvészlemezek. 9.00 Délelőtti muzsika. 10.15 Sebestyén Béla c.nekcl, Petur György zongorázik. 14.30 A Magyar Pedagógus Szak-szervezet zenei tagozatának műsora. 15.20 Könnyű muzsika. 16.00 Sziv küldi szívnek szívesen. 16.30 Lengyelország szól "Magyarország, hoz. 18.30 Paderewski emlékezete. 19.00 Magyar nyaralóhelyek. 19.20 Közvetítés a Magyar Állami Operaházból. 20.20 Hango« Újság. 21. 05 Közvetítés az Operaházból. 22. Mi újság a spor!világban? 22.20 A közvetítés folytatása.
Nagykanizsa város hirdetmény«
Közhigré teszem, hogy a magyar határvonalon túli szervekkel iv személyekkel csak előzetes határőri főparancsnoksági engedéllyel lehet beszélgetést folytatni. Figyelmeztetem a lakosságot, hogy aki engedélynélkül folytat a határvonalon megbeszélést és errő! a határvadász járőr tudomást szerez, ellene az eljárás meg fog in. dúlni és őrizetbe lesz véve.
Felhívom a sütőiparosokat és füszerkereskedőket, hogy a junius hónapban beváltott kenyér- és lisztjegy szelvényekkel julius 1. és 2-án számoljanak cl az alábbi beosztás szerint a ''közellátási irodában. Julius 1-én a sütőiparosok é;; a kickanizsai kereskedők, 2-án a nagykanizsai, kereskedők.
Közlöm, hogy q Földművelésük V Miniszter 104.060/19-19 számú K, H. .rendelete alapján 120 kg élősúlyon aluli sertést sem közfogyasz!ás-ra, sem magánfogyasztásra levágni nem szabad, kivéve a kényszervágást, vagy ha a sertés levágására kivétele« indokból az Országos Közellátási Hivatal engedélyt, ad. __. Polgármester
A gógánfai EPOSz ''kölyök asztali teniszezői szép sikereket értek el Budapesten az országos bajnokságon. A csapat bejutott a négyes döntőbe és ott csak a baj-nok Mezőiémia együttesétől szenvedett vereséget s így harmadik lett..
— A NAGYKANIZSAI FÖLD-MÜVESSZÖVETKEZET felhívja a szerződéses cukorrépatermelö''ket, hogy jelentkezzenek a földműves-szövetkezet irodájában, ahol katasztrális holdankénti 25 "kiló cukorelőleget vehetnek fel cukorrépatermésükre.
— UJ LÁZCSÖKKENTÖ szert találtak fel a szovjet tudósok. A ,.Pirfifer"-nek nevezett szer rövid idő alatt leszorítja a lázat, erőéit! a szívműködést.
N£P-FILMSZÍNHÁZ
U] gép- és hanglberendezés I Jun. 30—Jul. 3-ig. CsDL-vaíár».
AcélsxIveK
A halál árnyékában is retten-hetetlen acélszlvüek küzdelme
, Előadások: hétköznap 6 és 8 értkor, Vuirnap 4.6 in 8 émkcf
?iltmBttftftiefó:3-ttfint 4-H in
SPORT
Négy év alatt önerejéből az élre küzdötte fel magát a MAORT labdarugócsapata
1945 AUGUSZTUS. A háború vérzivatara még élénken él az emberek emlékezetében. A MAORT dolgozói azonban máris szorgalma, san dolgoznak a rombadöntöt! ország újjáépítésén. A MAORT Vas. vázas udvarán két mun''kás beszélget a sportról. Pillér György művezető és Lyka Rezső gépmester,
— Te Toto, alakítsunk a dolgozók részére sportegyesületet — ajánlja Pillér György.
— De hiszen nincsen semmink, miből a''karsz sportegyesületet ösz-szehozni — tamáskodik Lyka.
— Mi, dolgozók majd összefogunk ési meglátod, rövid idő alatt életképessé fejlesztjük az egyesületet. — Még néhány meggyőző érvet sorol fel Pillér elvtárs Lyká. nak. aki hajlik az ajánlatra.
— Rendben van — csap Pillér markába — megalakítjuk az egyesületet. Még máma szétnézek a műhelyekben és megcsináljuk a csapatot.
IGY SZÜLETETT MEG a város első olyan sportegyesülete, amely már kezdettől fogva a dolgozókra támaszkodott és azoknak a spor-tol''atási lehetőségeit tűzte ki céljául.—.
Nincsen felszerelés, sem pálya, sem pénz. Szegény a munkáscsapat. A Nagykanizsán állomásozó Vörös Hadsereg segít a MAORT -on. A sportolás ^megindulhat. A csapit elindul a kerületi hadibajnokságon. Az első mérkőzésre az NVSE pályán igy áll fel a csapat: HCklovszky — Millei. Kiss — Papp, Héjjá. Tálosi —• Stenitz, Mihalecz, Kovács, Takács, Vojno-vich.
A sebtében fcsszehozott, csapat mérkőzéseinek kétharmadrészét megnyerte 68:31-es gólaránnyal a KM.TE, az NVSE és a| KRAC mögött a negyedik helyen végez. *
1946 MÁRCIUSA fontos dátum az egyesület életében. A Vasvázas dolgozói elhatározzák, hogy önerejükből rohammunkával sportpályát építenek a szomszédos telken. A tervet tett követi és néhány nap múlva a napi munka befejezése után a dolgozók hozzálátnak a pályaépítéséhez, őszre elkészül az ország legjobb talajú sportpályája. Ekkor adják ki a vállalat dolgozói a jelszót: „Nagykanizsát a demokratikus sport fellegvárává kell tenni." Október 6-;
án a Ferencváros látogat cl az olajosokhoz, A magyar bajnokcsapat 1:1 arányú eldöntetlenül végez. A csapat ''közben szorgalmasan gyűjti a pontokat az amatőr I. osztályban. Télen nemzetiközi .''ellenfelet fogad MAORT. Az FD Zágreb az ellenfél. A vendégcsapatban hét jugoszláv nemzeti válogatott szerepel. Az eredmény: kemény küzdelem után 3:l-re győz a jugoszláv együttes. Következik a dicsőséges tavasz. A bajnoki mérkőzéseket gólzáporral nyeri a csapat. A május hónapban négy bajnoki mérkőzését 48:0 aráriyban nyeri a MAORT. A Deákkal felálló SZAC ebben a hónapban 3:1 arányú vereséggel ''kénytelen c1-hagyni Nagykanizsát. Azonban hiába minden, az ősszel könnyelműen leadott pontok éreztetik ha-tóíukat, A csapat végeredményben egy ponttal a második helyre ''kerül a PBTC mögé. A második csapat azonban fölényesen bajnok lesz.
AZ ÖSZ ISMÉT nagy sikerekkel kezdődik. Az uj edző, Csapkav Károly vezetésével (megsemmisítő 7:0 arányú vereséget mérh^k Gríz válogatottjára, amely pár nappal azelőtt a töhb magyar válogatottal felálló Budapest csapatát a magyar fővárosban legyőzte. A csapat szépen szerepel a kerületi bajnokságban, és ebben az évben már megszerzi a bajnokságot a csapa!. Ugyancsa''k bajnok lesz a másodil'' csapat is.
Az idei év már ismeretes. Gyenge kezdés után fokozatosan jött fel az olajos gárda az első helyre és ezt a tavaszi szezonban . végi«* tartva biztosan szerezte meg a bajnoki cimet a csapatnak és szerzett örömet a vállalat dolgozóinak.
NÉGY ÉV ALATT semmiből az NB I-be jutni nagy teljesítmény. Ilyen bravúrra még a legrégebbi sportróká''io sem emlékeznek. Mi a 6ikcr titka? A Párt támogatása, a Szakszervezet önfeláldozó munkája é&ía dolgozók szilárd egysége az egyesület mögött. E három nélkül ma már nem lehet eredményt elérni még a sportban sem. Ez az eredmény a demokratikus sport egyik legszebb fegyverténye, amely megmutatta: ahogyan a romokból lehetett virágzó életet varázsolni, ugy lehetett a seminibö! a dolgozók összefogása által demokratikus, fejlődő sportéletet kitermelni.
• színes sporthíradó
Az SVSE benyújtotta óvását a MAORT . ellen. Az egyesbiró az ügyet kivizsgálás végett áttette a JT-hez, ahol döntenek az óvás további sorsa felett,
V
Keszthelyen befejeződött a fürdőváros egyéni sakkbajnoksága. Az utolsó fordulóig teljesen nyilt volt aj "küzdelem. Itli dőlt el a ver-oeny Schubert «J. javára. Második Fogner, a harmadik helyezett
pedig Ferenczi lett, *
Kővágóörsön & csepeli üveggyár labdarugó csapata hírverő mérkőzést játszott, melyet a hazaiak 3:1
arányban, megnyertek.
»
Zalaegerszeg ökölvívóinak nagy. réize a vasút melletti ONSCA telepről került 3cL Mo«t a telepiek elhatározták, hogy vasárnap megmérkőznek a városban lakó ökölvívókkal. Az érdek« versenyt va «áraap este fél 9 órakor tartják » Kultúrházban,

A MAORT sportolóit______
lulIüB 2-6n, szombaton este i/aö órai kezdettel az Ady Eadre ut 16. szám alatti Kulturház kertbelyisógóben
műsoros táncmulatságot
rendeznek, melyre mindenkit szeretettel vér a Bel6p6dlJ 2 forint RendMŐség.
Tabányi, a Törekvés harmatsúlyú öklözője nagy formában van. Vasárnapi bajnoki mérkőzésen ellenfelét, Vargát már a második menet eleién kiütötte. T^bányi~hestek óta kiütéssel győz ellenfelei ellen. Most vasárnap { MAORT— Törekvés mérkőzésen Éedi lesz az ellenfele. Vájjon az ifjúsági váló-, gatott kanizsai öklöző hogyan végez ellene?
Zalai labdarugó eredmények: K. Törekvés—Kerettye 4:2,. Vasvár —Lenti 3-.l''i Kőszegi 1MSE—ZV-SE II 3:3, MAORT ifi—Barcs ifi 3:1.
MDP filrek Nagykanizsa
Ezon a liúton össaos üzomi Oá kírzoti alaitözerveink
TAGGYŰLÉST
Uirtanak, íuolvon a tagság nuog-joloncso kőtofoző. A taggyűlésükön körül sor a választási munkában kiváló munkát végzőit elvtársak kitüntetésére.
A taggyűlések időrendi beosztása és azokon Városi Pártbizottság kiküldöttei az alábbia''kjj
SZERDA: MAORT^d. u. 4. Ferenczi Szabó Béla.,, ''
II. körzet d. u. 7. Farkas Gyula. CSÜTÖRTÖK:
. OT1 d. u. 3. iBöhm József Honvédség d. u. 6. Bóna József. Karhatalmi sz. d. u. 6. dT. Fend-ler Károly.
IV, körzet, d. u. 7. dr. Kertai Györgyné.
PÉNTEK: MÁV d. u. 3. Lidith Imre Rendőrkapitányság d. u. 5.. Szántó Jenő.
Posta d. u. 7. Horváth Vilmos. Közigazgatás d. ,u. 7, Szlu''k.-György,
I. körzet d. u. 7. Bori Ferenc.
III. körzet d. u. 7. Karsics László.
V. körzet (Kiskan.) d. u. 7. Lendvay László.
SZOMBAT: '' Téglagyár d. u. fél 4. Vukits László.
Sok meglepetést ígér az MDP vasárnapi kerti ünnepélye
A Magyar Dolgozók Pártja nagykanizsai I. és IV. körzete julius U-án (vasárnap) délután 5 órai kezdettel fit ipa -testület kerthe Ív is i''gé 1 k-n. rrssz idö jpsetén a '' nagyterem l>en nagyszabású kerti ünnepélyt rendez. Az ünnepély rendezői sok meglepetést tartogatnak. Az ünnepélyen, mint vendégek, megjelennek a Nagykanizsán szereplő magyar és osztrák női atléta válogatottak is.
öngyilkos lett " a nagyrécsei segédjegyző
Felakasztotta magát Tóth József nagyrécsei segédjegyzö. Tóth szombaton hazament szüleihez Ma-gyarszerdahelyre látogatóba, vasárnap kiment a családdal együtt a szőlőbe, ahol egy- óvatlan pillanatban ¡felakasztott, magát. " A fiatal segéd jegyző pillanatnyi ''elmezavarába követte el a tettét. Az ügyészség a temetési engedélyt kiadta.
Hiába fellebbezett a fegyverrejtegetö
Fegyverrejtegetésért két hónapi fogházra ítélte a nagykanizsai törvényszék Palkó József pusztama-gyaródi földművest. Palkó az ítéletbe nem nyugodott bele és két izben is fellebbezett. Most hirdették iki előtte a Kúria Ítéletét, amely helybenhagyta a törvényszék döntését, sőt még egy évi politikai és hivatali jogvesztésre ítélte. Pal''kót az ítélet kihirdetése után letartóztatták.
Kefeontie^HKt^^
KŐZULETI ¿KERESKEDŐ VEVŐI|

*An!VF5T''V-
HÁZTARTÁSI VEGYICIKK/j^» NAGYKERESKEDELMI
gg Könyvelési tanfolyam a nagykanizsai* magánalkalmazottaknál
A Magánalkalmazottak fczaks; ervezeté i .e k nagy }S-*ui--zsai csoportja mint nemrégiben megittuk • könyvelési tanfolyamot indilotl. A könyvelési rádiótanlolyam hétfőn'', délután 0 órakor veszi kezdetet. Jelentkezhet a Szakszervezet Fő-nl 8. szám alatti helyiségében minden dolgozó,, bármely szakszervezet tagja. Az érdeklődők a további ut-mutatásokat itt kapják meg.
Rendes bíróság ele kerül a leisomadi iegyver-rejtegetes ügye
S tat áriái is bíróság tárgyalta pénteken este Nagykanizsán Ne-mestóthy Lajos, Nemestó''-hy György és Nemcstóthy Gábor bűnperét, akik a vád szerint 1944 de-cemberében több lőfegyvert dugtak el Fcl6őmád-pu6ztán, családi ¿<rip~ tájuk padlásán. A Nemestóthyak a kihallgatás során tagadták, hogy a megtalált iegyvereket ők rejtetté''/c volna oda. A statáriális birósátt hosszas tárgyalás után nem talált megfelelő bizonyítékot és ezért nőügyet rendes bírósághoz tette át-
— ESKÜVŐ. Kovács MúrUi ér-Szegedi Béla julius 2-án fél 1 ora-kor tartj i''k esküvőjüket a nagv-kaniíwai ferencrendi plébánia lem. plomban.
X A MAGÁNALKALMAZOTTAK nagykanizsai Szakszervezete állal hirdetett alapfokú kettős könyvelői tanfolyam julius 1-én megkezdődik. Felhívjuk a tanfolyamra jelentkezett Kartársakat, hogy julius 1-én d. u. 6 órára fontos megbeszélésre jelenjelek meg. a Szakszervezet Fő-ut 8. sz. "alatti helyiségében. Titkárság, *
A nagykanizsai Magyar Magán--alkalmazottak Szakszervezete julius ''2-án, szombaton este 9 órav kezdettel- M Ü SOROS TÁNCES-TELYT rendez a Pannoni» ''kert-helyiségében, melyre mindenki! sze, rc''.e''.tcl vár a Rendezőség.
— A HÁZFELÜGYELŐK munkafeltételeit és jogviszonyát ^ most életbelépő uj kcliektiv szerző, dés állapítja meg.
X A TÉLI SZÉNSZÜKSÉGLETÉT most szerezze be. Szászvári kovácsszén kapható! TÜKERT NV lerakatánál Nagykanizsai Földműves szövetkezet Fő-ut 7.
Nagykanizsai gőzfürdő -iHel 7JÓI este 6-ig.
nyi''.vcf
Eladásra az összes ingatUaot nyilvántartva, érdeklődni, hiririkcr Kovát* irodája, Nagykanizsa. Sin-badság-tér !. «zám. (CentrálU? szemben.) TEI^FON 151.
Szalongarniturát, ícézimunka-de-ri tőket, diványpárnákat, esetleg külön foteleket megvételre sürgősen keresek. Nagykanizsa. Rozgo-nyí-u. 21. ^Vágvölgyi. 946
Rázott és hulló cseresznyét vásárol a nagykanizsai Földműves-szövetkezet, Átvétel- a Dunán''.uli
Szeszgyárban._. 94S
Elveszeit 29-én reggel a nagykanizsai piacon egy rcrlikül, iratokkal, Kérem a becsületes megtalálót, hogy a kiadóhivatalba adja le:
______________942
Háromkerekű gyermekkerékpárt vennék, Nagykanizsa. Zrínyi M.-u,
L szám._____ __ 941
Lakótársnak keresek 40 -50 körüli nőt, kinek bútora .van. Nka-
nizsa, Kissörház. _ 940
ZiibosbükJrőny lábon álló" eladd; Rigyác határában; lérdeklődni Nka-nizsa. Petőfi-ut 20. 939
írógépet, lehet hordozható is veszek Szabó Antal fő-uti üzlete
Nagykanizsa.______937
Perzsaszőnyeg eladó. Nagykanizsa, Attila-u. 12. 935-
, ZALA roHtíkai napilap. F«l«Iös tzerkesztő: Stdnió J«nS Szerk«ztó«ég! Ffl-ut" 7. Teli 54-Kiadóhivatal: Fő-ut 5. Teleio«: 31/ Nyomatott a Közgazdasági R.-T.
Nagykanizsa nyotndájiban, Nagykanlrtán, F«d«lőo kiadóé» a nyomdáért Sxmir« Géza