Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
1.84 MB
2024-05-23 12:28:18
 Zalai Hirlap 2003 10 14 05old - Fischel-emléktábla, Fejtő-aláírás.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
24
233
Zalai Hirlap 2003. október 14. 5. oldal

Fischel-emléktábla, Fejtő-aláírás
Visszajuttatni a várost egykor volt státusába - ez lenne a feladat

Nagykanizsa (v. a.) - Tegnap óta emléktábla hirdeti a Szent Imre utca 4-es számú ház falán: itt élt a XIX. századi Kanizsa egyik megbecsült polgára, Fischel Fülöp. Az ünnepségen a néhai nyomdász és lapkiadó két leszármazottja, az unoka Fejtő Ferenc és annak fia, Károly is jelen volt.
A rendezvény a zsidó hitközségnél kezdődött, ahol a helyi zsinagóga felújításáért küzdő alapítvány újjáalakult kuratóriuma ülésezett. (A testületet nyár óta Lévai Péterné vezeti, akinek munkáját Halász Gyula, Szakony Szilárd, Szamosi Gábor, dr. Székely István, Tordai Péter és Tóth Lucia segíti.) Az összejövetelen elhangzott: az 1990-ben létrehozott közhasznú szervezet erőfeszítéseit eddig nem kísérték nagy sikerek, a tegnap délután azonban, remélik, új lendületet ad az ügynek.
- A várossal közös erőfeszítéseink jutalma, hogy a tető északi részét sikerült felújítani - mondta el Kovács Lóránt, a szervezet alapítóinak egyike. - Amúgy az alapítvány kétmillió forintot tudott összegyűjteni eddig, pedig a rekonstrukcióra több száz millióra lenne szükség. Az évek alatt mi, „régiek” el is fáradtunk kicsit, ezért váltottunk.
Az új kuratórium pedig tegnap tiszteletbeli elnökkel bővült: a város szülötte és díszpolgára, a 94 éves, Franciaországban élő tudós, Fejtő Ferenc ugyanis aláírásával is megerősítette, hogy vállalja a tiszteletbeli elnöki tisztet.
- Kötelességemnek érzem, hogy közreműködjek e csodálatos épület felújításában - mondta. - Remélem, még megérem, hogy a zsinagógánk legalább külsőleg régi fényében ragyog.
Az egybegyűltek eztán átsétáltak a Szent Imre utca elejére. A szervezők Fejtő Ferenc elől sikerrel titkolták a„könnyű őszi séta” igazi okát, s így lett igazán meghitt a pillanat, amikor Litter Nándor polgármester és Tordai Péter avató-gondolatai után leleplezték az emléktáblát.
Az avatón többször emlegették Nagykanizsa XIX. századi virágkorát, melynek éveire a tábla is emlékeztet. Elhangzott az is: a ma élők legfőbb célja, hogy a várost ismét visszajuttassák egykor volt, kiemelt kereskedővárosi, kulturális központi státusába.

Fejtő Ferenc előtt fia, Károly leplezte le a nyomdász és laptulajdonos ős, Fischel Fülöp emléktábláját Fotó: Szakony Attila